Синдром Шоу Трумена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Синдро́м «Шо́у Тру́мена» — психічний розлад, ілюзія переслідування, при якій суб'єкт впевнений, що його життя являє собою сцени реаліті-шоу.

Термін запропонували брати Джоел і Ян Голди (психіатр і нейрофізіолог відповідно) 2008 року, за аналогією з назвою фільму «Шоу Трумена».[1] У сучасній психіатрії цей термін не використовують; він поки що не входить до діагностичних класифікаторів і довідників.

У фільмі «Шоу Трумена», що вийшов на екрани 1998 року, життя головного героя з самого народження зображається на телебаченні як реаліті-шоу, а всі люди довкола нього  — наймані актори.

Зі слів Джоела Голда, він лікував п'ятьох таких пацієнтів, білих чоловіків у віці від 25 до 34 років.[1] Як повідомляють психіатри, подібні пацієнти, не дуже відверто розповідають про свої переживання, бо вважають, що не можуть нікому довіряти, а лікарі для них — теж актори шоу.

Брати Голди не називають свій «синдром „Шоу Трумена“» новим захворюванням або окремою нозологією, але описують його як різновид політематичного психічного розладу — поєднання безглуздих ідей переслідування з ідеями величі.[2] Стійке поєднання декількох симптомів безперечно відносить такій психічний розлад до поняття синдрому.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Reality bites [Архівовано 24 вересня 2015 у Wayback Machine.] // National Post
  2. Suzanne Wright. «The Truman Show Delusion: Real or Imagined?». WebMD, LLC. Архів оригіналу за 31 серпня 2013. Процитовано 23 грудня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]