Синюкаєв Віктор Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віктор Миколайович Синюкаєв
Виктор Николаевич Синюкаев
Народження 9 вересня 1941(1941-09-09) (82 роки)
Національність росіянин
Країна Естонія Естонія
Жанр пейзаж, плакат
Діяльність скульптор, художник, художник-плакатист

Ві́ктор Микола́йович Синюка́єв (рос. Виктор Николаевич Синюкаев; * 9 вересня 1941) — живописець, плакатист. Член Спілки художників Естонії від 1978 року. Увійшов до Об'єднання російських художників Естонії, створеного 2000 року[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Після війни жив у Кам'янці-Подільському. Тут навчався у студії образотворчого мистецтва при палаці піонерів, яку вів Дмитро Брик [2]. Газета «Прапор Жовтня» писала: «Перебування в гуртку в усіх відношеннях дає позитивні наслідки. Ось Віктор Синюкаєв, прийшов сюди бешкетником, а за три роки навчання став невпізнаним — тактовним, скромним» [3].

1971 року здобув спеціальність графіка.

У багатотомному виданні «Історія мистецтва народів СРСР» при розгляді естонського мистецтва 1960-х — 1970-х років зазначено, що «помітно збагатилась у розглянутий період образна палітра естонського плаката», а серед «політичних плакатів, побудованих на гострій зоровій метафорі чи сильній експресії», названо і плакат Віктора Синюкаєва «Стоїмо, мов стіна» 1971 року [4].

2001 року в Таллінні в художній галереї «Haus Galerii» відбулася ювілейна виставка художника, приурочена до його 60-річчя. Більшість робіт Віктор Синюкаєв створив спеціально для ювілейної експозиції. Газета «Молодёжь Эстонии» писала про цю виставку: «На картинах відкриваються нескінченні морські простори. Берег, море та небо, що злилися воєдино, пофарбовані фантастичними кольорами заходу сонця. Кожна робота — це абстрактне й емоційне сприйняття, враження, а не реальність. За словами автора, море саме́ дарує йому натхнення та можливість висловити свої емоції у фарбах» [5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Логинова Светлана. Выставка русских художников // Молодёжь Эстонии. — 2002. — 4 февраля.
  2. Кравченко М. Натхнення // Прапор Жовтня. — 1981. — 14 лютого. — С. 3.
  3. Подолян М. Художник і вихователь: Про людей хороших // Прапор Жовтня (Кам'янець-Подільський). — 1961. — 7 грудня. — С. 4.
  4. История искусства народов СССР: В девяти томах. — Том 9, книга 2. — Москва: Изобразительное искусство, 1984. — С. 62.
  5. Это яркое море… // Молодежь Эстонии. — 2001. — 29 августа.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]