Система Д

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Система Д (фр. Système D) — скорочення французького слова débrouillard[1] або démerder. Дієслово se débrouiller означає «розплутати». Дієслово se démerder в буквальному сенсі означає "вийняти себе з лайна " (sic).[2] В основі теорії системи Д лежить переконання, що для реагування на гострі проблеми сучасності вимагає від людини здатності швидко думати, адаптуватися і імпровізувати у своїй діяльності. Під цим поняттям також мається на увазі тіньова економіка, ведення підприємницької, професійної та іншої діяльності в обхід офіційної регулятивної та управлінської системи заради досягнення своїх цілей, або навіть порушення правил з цією метою.

По суті, Система Д — це економіка кмітливості, економіка імпровізації та покладання на себе, економіка «зроби це сам», або ж DIY.

Багато визнаних шеф-кухарів також перейняли цей термін, щоб описати вміння та чисту радість, необхідні для того, щоб створити імпровізовану вишукану страву тільки з випадкових інгредієнтів, які виявляються під рукою на кухні. Термін популяризовано роботою Ентоні Бурдена The Nasty Bits у в 2006 р.[3] Помічник Бурдена порівнює використання системи Д з героєм сучасного серіалу MacGyver, який міг досягати потрібного результату за допомогою лише наявних ресурсів та особистої винахідливості.

У Nasty Bits Бурден стверджує, що вперше побачив цей термін у мемуарах Ніколаса Фрілінга The Kitchen , в якому він розповідає про совю роботу кухарем у Hotel Grand у Франції.[4]

Дослідження, проведене в 2009 році Deutsche Bank показало, що люди в європейських країнах із найбільшими частками неліцензованих та нерегульованого бізнесу в економіці — іншими словами, громадяни країн, де Система Д процвітала найбільше — краще пережили економічну кризу 2008 року, ніж люди, що жили у централізовано планованих та щільно регульованих країнах. Дослідження у країнах Латинської Америки показали, що люди активно звернулися до Системи Д для виживання під час останньої фінансової кризи. Таким чином, в умовах глобальної кризи Система Д може стати вирішальною для розвитку міст у 21 століття.

Література[ред. | ред. код]

  1. débrouillard. Webster's New World College Dictionary. 2009. Архів оригіналу за 16 липня 2013. Процитовано 24 травня 2009.
  2. démerder
  3. Bourdain, Anthony (2006). The Nasty Bits: Collected Varietal Cuts, Usable Trim, Scraps, and Bones. New York: Bloomsbury. ISBN 1-582-34451-5.
  4. Freeling, Nicolas (1970). The Kitchen. Hamish Hamilton, Ltd. ASIN B0006D075O.