Морська лисиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Скат колючкуватий)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Морська лисиця

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Скати (Batoidea)
Ряд: Скатоподібні (Rajiformes)
Родина: Ромбові скати (Rajidae)
Рід: Ромбовий скат (Raja)
Вид: Морська лисиця
Raja clavata
Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Category:Raja clavata
Віківиди: Raja clavata
ITIS: 160901
МСОП: 39399
NCBI: 7781
Fossilworks: 252892

Морська лисиця, Плахур звичайний, Рая колюча, Плахур кольчак (Raja clavata) — хрящова риба родини ромбові скати. Розповсюджений у прибережних водах Атлантичного океану, в Україні — у Чорному та Азовському морях.

Будова[ред. | ред. код]

Розмір самців приблизно 70 — 85 см, самиць — 125 см, вага до 4 кг. Тіло морської лисиці має форму сплюснутого ромбу, який утворений зрощеними головою, тулубом та грудними плавцями. Верхня частина тіла та хвіст вкриті крупними шипами, кінці яких загнуті назад, між якими знаходяться дрібні шипи. Невелика кількість шипів є також на нижній частині тіла. На кінці хвоста розташовані два невеликих спинних плавця. Забарвлення досить мінливе, спина жовтувато-сіра або бура з темними та світлими плямами, нижня частина — біла.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Морська лисиця — донна риба. Малорухлива риба, тримається на дні, де заривається у пісок або мул. Зустрічається переважно на невеликих глибинах, але може опускатися до глибини 300 м (у Чорному морі — до 100 м). Плаває хвилеподібно, рухаючи бічними плавцями. Оскільки рот риби знаходиться на нижній частині тіла, полюючи здобич, що рухається, скат пливе таким чином, щоб опинитися над нею, потім швидко падає вниз та хапає її. Живиться донними ракоподібними (крабами, десятиногими раками), рибою, рідше молюсками. Зимує на глибині.

Розмноження[ред. | ред. код]

Розмножується навесні. Для нересту підходить до берегів, але уникає занадто мілких ділянок з теплою водою та опріснених вод. Самиця відкладає на дно яйця, що мають 6 — 9 см у довжину та 4 — 7 см у ширину. Плодючість від кількох десятків, до кількох сотень яєць, які відкладаються протягом всього літнього періоду. Яйця являють собою випуклі капсули, вкриті роговою оболонкою, що мають у кутках рогові відростки з пучками ниток. Цими нитками яйця заплутуються у водорості та тримаються біля дна. Зародок розвивається протягом 4,5 — 5,5 місяців. Рогова оболонка яйця захищає його від хижаків, але вона здатна пропускати морську воду, забезпечуючи таким чином дихання зародку. Мальок, що з'являється, має довжину 12 — 13 см.

Значення[ред. | ред. код]

Промислове значення в Україні невелике. У деяких північних країнах (Швеція, Данія) м'ясо скатів цінується за свої смакові якості.

Література[ред. | ред. код]

  • Словник зоологичної номенклатури. Назви хребетних тварин. Mammalia. –Reptilia. –Amphibia. –Pisces. (Проєкт). Уклали М. Шарлемань та К. Татарко (Природничий відділ). Київ: ДВУ, 1927, 124+1 с.

Посилання[ред. | ред. код]