Кріс Сквайр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кріс Сквайр
англ. Chris Squire
Основна інформація
Повне ім'я англ. Christopher Russell Edward Squire
Дата народження 4 березня 1948(1948-03-04)[1][2][3]
Місце народження Kingsbury[d], Брент, Великий Лондон, Лондон[d], Англія, Велика Британія
Дата смерті 28 червня 2015(2015-06-28)[1] (67 років) або 27 червня 2015(2015-06-27)[4] (67 років)
Місце смерті Фінікс, США
Причина смерті acute erythroid leukemiad
Роки активності з 1965
Громадянство Велика Британія
Професії басист, автор пісень
Освіта Haberdashers' Aske's Boys' Schoold
Інструменти бас-гітара
Жанри прогресивний рок[5]
Лейбли Atlantic Records
chrissquire.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Кріс Сквайр (Chris Squire; 4 березня 1948, Лондон, Велика Британія — 28 червня 2015, Фінікс, Аризона, США) — бас-гітарист гурту Yes.

Цей надзвичайно обдарований бас-гітарист, що понад два десятиріччя був пов'язаний з гуртом Yes, свою музичну кар'єру розпочав у формації The Selfs, яка незабаром отримала назву The Syn. 1967 року цей гурт, до складу якої входив також майбутній гітарист гурту Yes Пітер Бенкс, записав два сингли — «Created By Clive» та «Flowerman» для фірми «Deram», після чого Сквайр та Бенкс опинились у формації Mabel Greer's Toyshop. Там Сквайр познайомився з талановитим вокалістом і композитором Джоном Андерсоном, з яким 1968 року вони вирішили утворити Yes. Склад Yes протягом 1970-х років часто зазнавав змін, проте Сквайр послідовно виконував роль «музичного фундаменту» групи.

У середині 1970-х років учасники гурту Yes дебютували сольними альбомами, серед яких авторський лонгплеи Сквайра «Fish Out Of Water» був сприйнятий найкраще. 1977 року Сквайр зіграв разом з колишнім ударником Yes Аланом Вайтом на сольному альбомі Ріка Вейкмена «Criminal Record».

Завдяки дуже зрілій музиці, гурт Yes став живою легендою прогресивного року, а Сквайр швидко перетворився на ведучого британського майстра бас-гітари. Однак гурт потрапив в пастку занадто великих сподівань, внаслідок чого, наприклад, з'явився довгий і претензійний альбом «Tales From Topographic Oceans».

1981 року плітки про розпад гурту підтвердились і Сквайр разом з Байтом вирішили створити новий супергурт XYZ, запросивши Роберта Планта та Джиммі Пейджа з Led Zeppelin. Однак ці наміри не перетворилися на реальність, а єдиним наслідком співпраці Сквайра і Байта став ефемерний дует Camera, який записав 1982 року невдалий сингл «Run With The Fox». Того ж року обидва музиканти утворили гурт Cinema, запросивши ще й гітариста Тревора Рейбіна та клавішника Тоні Кейя. А незабаром до складу Cinema приєднався Джон Андерсон і музиканти повернули собі стару назву — Yes.

1988 року гурт розпався на два табори, які у судовому залі відсуджували собі право на використання назви. Остаточно це право здобув Сквайр, тому іншим — Андерсону, Бруфорду, Вейкману та Хоу — довелось у назві свого гурту використовувати лише свої прізвища. Проте 1991 року опоненти порозумілися без судових засідань, внаслідок чого з'явився альбом гурту Yes «Union».

1995 року Сквайр разом з Андерсоном знову виступив ініціатором відтворення діяльності гурту Yes і він зібрався в одному зі своїх найкращих складів — з Хоу, Вейкменом та Байтом.

Дискографія[ред. | ред. код]

  • 1975: Fish Out Of Water


  1. а б Find a Grave — 1996.
  2. Czech National Authority Database
  3. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  4. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  5. Montreux Jazz Festival Database