Скрибоній Ларг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скрибоній Ларг
лат. Scribonius Largus
Народився 1 століття
Помер 1 століття
Країна Стародавній Рим
Діяльність лікар, письменник
Галузь медицина
Знання мов латина

Скрибоній Ларг (I століття) — давньоримський лікар часів імператорів Тиберія та Клавдія.

Життєпис[ред. | ред. код]

Скрибоній Ларг був уродженцем острова Сицилія. Немає жодних відомостей про місце, дату його народження та родину. Він був спочатку рабом одного з представників римської родини Скрибонієв, отримав відпускну й став практикувати медицину вільним. Незабаром став досить відомим. З огляду на це імператор Клавдій призначив Скрибонія Ларга особистим лікарем. Як лікар брав участь у британському поході імператора у 43 році. Тоді ж почав працювати над збіркою медичних засобів проти хвороб

У 47 році Скрибоній Ларг випустив збірник з медицини Compositiones medicamentorium. Тут представлено 271 рецепт ліків проти різних хвороб. У передмові автор, посилаючись на Гіппократа, визначає етичний кодекс лікаря — основні якості лікаря — це милосердя та людяність. Лікар, згідно зі Скрибонієм Ларгом, повинен надавати допомогу всім, хто її потребує, незалежно від економічного статусу хворих. Він рішуче засуджує будь-яку практику абортів.

Мова написання близька до народної розмовної. Праця Скрибонія мала великий успіх весь час Римської імперії — принципату та домінату. Надалі багато в чому використовувалася середньовічними медиками.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Capitani, «Celso, Scribonio Largo, Plinio il Vecchio e il loro atteggiamento nei confronti della medicina popolare», in Maia 1972. (лат.)
  • Eduard Seidler, Karl-Heinz Leven: Geschichte der Medizin und Krankenpflege 7., überarb. und erw. Auflage, Verlag W. Kohlhammer. Stuttgart, 2003, ISBN 3-17-017624-2 (нім.)