Мухоловка звичайна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Скутигера звичайна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мухоловка звичайна
Scutigera coleoptrata
Scutigera coleoptrata
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Трахейнодишні (Tracheata)
Надклас: Багатоніжки (Myriapoda)
Клас: Губоногі (Chilopoda)
Ряд: Скутигери (Scutigeromorpha)
Родина: Скутигери (Scutigeridae)
Рід: Мухоловки (Scutigera)
Вид: Мухоловка звичайна
Scutigera coleoptrata
Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Scutigera coleoptrata
Віківиди: Scutigera
EOL: 1033083
ITIS: 913704
NCBI: 29022

Мухоловка звичайна або скутигера хатня[1] (лат. Scutigera coleoptrata) — багатоніжка ряду скутигер, класу губоногих.

Розповсюдження та спосіб життя[ред. | ред. код]

Розповсюджена у країнах зі спекотним кліматом, на території України — у Криму. Також зустрічається у людських оселях у більш північних районах України. За регіональними доповідями про стан навколишнього природного середовища за 2016 та 2017 рік спостерігається в Дніпропетровській[2][3], Закарпатській[4][5], Київській[6][7], Волинській та населених пунктах Сумської[1] областей. За способом життя — нічний хижак. Вдень переховується у вологих місцях, вночі полює на мух (звідси отримала свою назву) та інших комах. Здобич вбиває, впорскуючи отруту. Може відрізняти свою здобич, уникає нападу на небезпечних комах (зокрема отруйних), або при нападі на таку здобич вкусивши її відходить, чекаючи, доки подіє отрута. Для людини нешкідлива, бо її щелепи не можуть прокусити шкіру людини. Також нешкідлива для свійських тварин.

Будова[ред. | ред. код]

Мухоловка підкрадається до павука

Довжина — до 5 см. Забарвлення жовтувате, вздовж тулуба проходять три темні смуги, також темні смужки є на ногах. Тіло складається з 7 члеників. Має 15 пар довгих ніг, які закінчуються м'якими лапками, що складаються з багатьох члеників та забезпечують швидке пересування, за секунду багатоніжка може долати до 40 см. Довжина ніг збільшується від голови до задньої частини тулуба, у самиць остання пара ніг значно довше тіла. Вусики довгі. По боках голови є великі скупчення простих очей, які нагадують фасеткові очі комах. Поверхня тіла вкрита водонепроникною кутикулою, що дозволяє мухоловкам жити у відносно сухих місцях. Будова дихальної системи також пристосована до сухого клімату. 7 пар дихалець, що розташовані на задніх сегментах тулуба, відкриваються не відразу у трахеї, а спочатку ведуть у парні повітряні мішки, від яких відходять пучки трахей. Цим досягається зменшення втрати води при диханні.

Розмноження[ред. | ред. код]

Очі та видозмінені кінцівки на голові мухоловки

Тривалість життя 3—7 років. Розмноження відбувається наприкінці весни або на початку літа. У період розмноження самець та самиця при зустрічі постукують одне одного вусиками. Потім самець відкладає на землю сперматофор та штовхає на нього самицю, яка підхоплює його статевими придатками. Таким чином відбувається запліднення яєць. Яйця самка відкладає по одному та спочатку носить їх з собою. Загальна кількість яєць становить 60—150. З яйця виходить личинка з неповною кількістю ніг (4 пари). Після кожного линяння кількість ніг збільшується. Молоді особини проходять 5 личинкових стадій з 5, 7, 9, 11 та 13 парами ніг відповідно. Після цього 4 ювенільні стадії, кожна з 15 парами ніг.

Значення[ред. | ред. код]

Мухоловка звичайна є корисною багатоніжкою, у деяких країнах її оберігають, бо вона знищує кровососних комах в оселях. Вид був занесений до Червоної книги України, але виключений з неї у 2021 році[8]. Шанувальники тримають мухоловок у тераріумах.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Доповідь про стан навколишнього природного середовища в Сумській області у 2016 році (PDF). Офіційний портал Міністерства екології та природних ресурсів України. Суми: Департамент екології та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації. 2017. с. 178. Архів оригіналу (PDF) за 9 червня 2019. Процитовано 9 червня 2019.
  2. Регіональна доповідь про стан навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області за 2017 рік. Офіційний портал Міністерства екології та природних ресурсів України. Дніпро: Департамент екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації. 15 серпня 2018. с. 147. Архів оригіналу за 9 червня 2019. Процитовано 9 червня 2019.
  3. Регіональна доповідь про стан навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області за 2016 рік (PDF). Офіційний портал Міністерства екології та природних ресурсів України. Дніпро: Департамент екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації. 30 серпня 2017. с. 84. Архів оригіналу (PDF) за 9 червня 2019. Процитовано 9 червня 2019.
  4. Доповідь про стан навколишнього природного середовища Закарпатської області за 2017 рік (PDF). Офіційний портал Міністерства екології та природних ресурсів України. Ужгород: Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації. 2018. с. 72. Архів оригіналу (PDF) за 9 червня 2019. Процитовано 9 червня 2019.
  5. Доповідь про стан навколишнього природного середовища Закарпатської області за 2016 рік (PDF). Офіційний портал Міністерства екології та природних ресурсів України. Ужгород: Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації. 2017. с. 70. Архів оригіналу (PDF) за 9 червня 2019. Процитовано 9 червня 2019.
  6. Регіональна доповідь про стан навколишнього природного середовища Київської області у 2017 році. Офіційний портал Міністерства екології та природних ресурсів України. Київ: Департамент екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації. 2018. с. 112. Архів оригіналу за 9 червня 2019. Процитовано 9 червня 2019.
  7. Регіональна доповідь про стан навколишнього природного середовища Київської області у 2016 році (PDF). Офіційний портал Міністерства екології та природних ресурсів України. Київ: Департамент екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації. 2017. с. 114. Архів оригіналу (PDF) за 9 червня 2019. Процитовано 9 червня 2019.
  8. Наказ Міндовкілля від 19.01.2021 (набрав чинності 12.03.2021) Про затвердження переліків видів тварин, що заносяться до Червоної книги України (тваринний світ), та видів тварин, що виключені з Червоної книги України (тваринний світ). Архів оригіналу за 5 травня 2021. Процитовано 27 березня 2021.