Тіто Скіпа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Скіпа Тіто)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тіто Скіпа
Tito Schipa
Зображення
Зображення
Тіто Скіпа
Основна інформація
Повне ім'я Raffaele Attilio Amedeo Schipa
Дата народження 2 січня 1889(1889-01-02)
Місце народження Лечче, Італія
Дата смерті 16 грудня 1965(1965-12-16) (76 років)
Місце смерті Нью-Йорк, США
Причина смерті цукровий діабет 2-го типу і зупинка серця
Роки активності з 1910
Громадянство Італія Італія
Професія оперний співак
Співацький голос тенор
Інструменти вокал[d][1][2]
Жанри опера
titoschipa.it
CMNS: Файли у Вікісховищі

Ті́то Скі́па (італ. Tito Schipa, Raffaele Attilio Amedeo Schipa, *2 січня 1889, Лечче, Італія — †16 грудня 1965, Нью-Йорк, США) — італійський оперний співак, один з уславлених тенорів першої половини XX століття.

Скіпо відомий і як композитор. Він є автором хорових і фортепіанних творів, пісень. Серед його великих творів — меса. У 1929 році він написав оперету «Принцеса Ліана», яку поставили в Римі 1935 року[3].

Біографія[ред. | ред. код]

Уже в семирічному віці Тіто співав у церковному хорі. Одного разу його спів почув єпископ і запросив відвідувати духовну семінарію, де улюбленими заняттями Тіто були уроки музики й хор. Невдовзі він став студентом консерваторії в Лечче, де відвідував класи фортепіано, теорії музики, й композиції. Пізніше Скіпа навчався співів у Мілані в відомого педагога-вокаліста Еміліо Пікколі.

Еміліо пікколі допоміг своєму учневі дебютувати 1910 року на оперній сцені міста Верчеллі в партії Альфреда в опері «Травіата» Джузеппе Верді. Незабаром Тіто перебирається до столиці Італії. Виступи в театрі «Констанци» принесли молодому артистові великий успіх, що дало йому дорогу до найбільших вітчизняних і закордонних театрів.

У 1913 року Скіпа їде за океан і виступає в Аргентині й Бразилії. По поверненні до дому, він знову співає в «Констанци», а відтак у неаполітанському театрі Сан-Кало.

1915 року Співак дебютував у театрі «Ла Скала» у партії Володимира Ігоровича в «Князі Ігорі» Бородіна.

1917 року в Монте-Карло Скіпо заспівав партію Руджеро на прем'єрі опери Пуччіні «Ластівка». Неодноразово виступав у Мадриді й Лісабоні.

У 1919 році перебирається до США на запрошення шотландської сопрано Мері Гарден й імпресаріо Клеофонте Кампаніні, які разом керували Чиказьким оперним театром.

4 грудня 1919 року Скіпа тріумфально дебютував у Чикаго в опері Ріголетто. Тут він співав більше п'ятнадцяти років. У жовтні 1932 року покидає Чикаго й заступає Беньяміно Джильї в «Метрополітен-опера» в Нью-Йорку. Тут він дебютував у «Любовному напої» Гаетано Доніцетті. Пізніше він співав в «Метрополітен-опера» ще один сезон у 19401941 роках.

1955 року Скіпа покидає оперну сцену, проте залишається концертним виконавцем. Багато часу приділяв суспільно-музичній діяльності, передаючи свій досвід і майстерність молодим співакам. У різних містах Європи керував вокальними класами. У 1957 році гастролював в СРСР.

1962 року співак здійснив своє прощальне турне, де дав останній концерт у нью-йоркському Таун-Холлі.

Виноски[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]