Слінкі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Слінкі (англ. slinky, «елега́нтний», «ви́тончений», «пла́вний») — крокуюча гвинтова пружинка, яка може спускатися по сходах.

Крокуюча пружинка

Історія[ред. | ред. код]

Іграшку випадково «винайшов» у 1943 році американський інженер-механік Річард Томсон Джеймс (1914—1974), коли досліджував пружини для балансування чутливих приладів на кораблях.[1] Коли Річард Джеймс випадково випустив довгу гвинтову пружину з рук, вона, перед тим як зупинилася, зробила кілька «кроків» по підлозі. Джеймс задумався і зрозумів, що з неї можна зробити гарну іграшку. Назву для іграшки придумала його дружина Бетті М. Джеймс (1918—2008).[2] У 1945 році подружжя взяло позику на 500 доларів і забавка появилася на полицях керамниць.[1] Спочатку її виготовляли з шведської синьо-чорної сталі, але коли його дружина Бетті Джеймс очолила виробництво, вона замінила її на американську сталь сріблястого кольору.

Принцип дії[ред. | ред. код]

Іграшка в дії[ред. | ред. код]

Принцип дії забавки дуже простий. Щоб його побачити треба лише поставити іграшку на верху довгих сходів, потім взяти її верхній кінець і ніби перекинути її на першу сходинку, а далі насолоджуйтесь цікавим, захоплюючим та неповторним видовищем.

Види гри[ред. | ред. код]

Деякі діти які вперше побачили якусь дивну, нову іграшку просто не знають що з нею робити, і вигадують свої варіанти гри. Вони беруть один кінець слінкі в одну руку, а інший в другу й просто першу руку опускають, а другу піднімають і таким чином виходить дуже захоплююче видовище. А деякі роблять так: дві людини беруть іграшку й розтягують її у різні боки таким чином роблячи довжелезну скакалку. Кожен хто вперше побачить слінкі й не знатиме як вона працює обов'язково знайде спосіб з нею погратися.

Іграшка в школі[ред. | ред. код]

Металева або пластикова пружина — слінкі, з діаметром 100 мм, використовуються в кабінетах фізики загальноосвітнього навчального закладу для проведення дослідів з механіки. Загальна довжина непластично розтягнутої пружини не менше 2 м. За допомогою пружини можна легко моделювати поздовжні механічні хвилі і вивчати їх властивості.[3]

Відзнаки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]