Сменхкара

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сменхкара
Імовірне зображення Сменхкари та Мерітатон. Єгипетський музей, Берлін
Імовірне зображення Сменхкари та Мерітатон. Єгипетський музей, Берлін
Давньоєгипетський фараон
Правління бл. 1337-1333 до н. е.
Попередник Ехнатон
Наступник Тутанхамон
У шлюбі Мерітатон
Діти Мерітатон-Ташерітd
Батько Аменхотеп III
Мати Тія
Народився 14 століття до н. е.
Помер 1334 до н. е.
Амарна, Мінья (губернаторство), Єгипет
Династія
XVIII династія

Анкхеперура Сменхкара (букв. «Могутній Духом Ра») — давньоєгипетський фараон з XVIII династії, який, можливо, успадкував трон від Ехнатона й безпосередньо передував царюванню Тутанхамона. Деякі академічні джерела стверджують, що одноосібне правління Сменхкара тривало близько одного року[1], інші — упродовж лише кількох місяців.

Життєпис[ред. | ред. код]

Сменхкара — одна з найзагадковіших постатей у давньоєгипетській історії. Тутанхамон отримав трон одразу після смерті Сменхкари або Нефернефруатона. Деякі вчені висловлюють припущення, що батьком Тутанхамона був не Ехнатон, а саме Сменхкара[2].

Стосовно походження Сменхкари достовірних джерел не знайдено. Припускається, що він був сином Ехнатона не від Нефертіті, а від іншої дружини, Кійа. Інша, досить поширена, гіпотеза каже, що під іменем Сменхкара ховається цариця Нефертіті, головна дружина Ехнатона. Можливо, вона не могла народити чоловіку нащадка, тому він зробив її своїм співправителем, натомість узявши за дружину дочку, Мерітатон. На користь такої теорії свідчить той факт, що, окрім однакового тронного імені Нефернефруатон, у Нефертіті й Сменхкари збігається й праеномен — Анкхеперура. Також можливо, що після смерті Нефертіті ім'я Сменхкара використовувала Мерітатон.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. M. Gabolde, D'Akhenaton à Toutânkhamon, Université Lumière Lyon II, Boccard, (1998), стор. 219—221
  2. http://history.memphis.edu/murnane/Allen%20-%20Amarna%20Succession.pdf James Allen, The Amarna Succession, стор. 16-17

Джерела[ред. | ред. код]