Звалище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Смітник)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трактор утрамбовує сміття на звалищі

Зва́лищесмітни́к[1] — полігон (спеціально обладнане місце) для поховання промислових і побутових відходів.

Призначення[ред. | ред. код]

Оскільки промисловість і житлові масиви провадять велику кількість відходів, які неможливо повністю переробити із причин технологічного й економічного характеру, смітники є необхідним атрибутом життєдіяльності міст і інших населених територій.

В Україні й у багатьох інших країнах утилізація й поховання промислових і побутових відходів відноситься до компетенції органів місцевого самоврядування, тому більшість смітників має муніципальну приналежність.

Екологічно-соціальні загрози[ред. | ред. код]

Несанкціоновані або погано обладнані смітники є загрозою для навколишнього середовища. Отруйні речовини зі смітників можуть проникати в ґрунтові води, а також природним водотоком забруднювати річки й інші водойми. Смітник — місце перебування щурів, комах і інших тварин, що поширюють епідемії.

Звалища часто стають місцем перебування бомжів (осіб без постійного місця проживання), а також місцем дрібного промислу маргінальних елементів, що займаються пошуком та збиранням металів, склотари та іншої вторинної сировини, а також умовно придатних до споживання продуктів харчування. Великі звалища мають своїх постійних мешканців і породжують маргінальну субкультуру.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]