Соколов Феодосій Онисимович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Феодосій Онисимович Соколов
Народився 23 січня 1870(1870-01-23)
Кагул, Бессарабська губернія, Російська імперія
Помер 1941 чи 1942
Київ, Українська РСР, СРСР
Країна Російська імперіяСРСР СРСР
Діяльність лікар
Alma mater Київський університет святого Володимира
Галузь гінекологія, акушерство
Заклад Київський медичний інститут, Київський державний університет
Посада завідувач кафедри акушерства і гінекології
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор медичних наук

Феодо́сій (Теодо́сій) Онисимович Соколо́в (1870, Кагул, Об'єднане князівство Волощини та Молдови — 1941 чи 1942, Київ) — російський і український акушер-гінеколог, професор Київського університету, завідувач кафедри акушерства і гінекології Київського медичного інституту.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1897 році Феодосій Соколов закінчив медичний факультет Київського університету. З 1897 до 1901 року працював у Київському бактеріологічному інституті. З 1901 — співробітник Київського університету. Працював приват-доцентом в університетській клініці при кафедрі акушерства і гінекології[1]

У 1920 році Соколов став професором Київського медичного інституту. Після реорганізації кафедри у 1936 році став завідувачем окремої кафедри акушерства і гінекології лікувального факультету, що була щойно створена на базі клінічної лікарні ім. Жовтневої революції. Був завідувачем до 1938 року.

Наукова і медична робота[ред. | ред. код]

Докторську дисертацію Феодосія Соколова «Про сольове вливання як метод лікування після гострих крововтрат» було присвячено вивченню проблеми трансфузії крові та її замінників. У роботі «Про лікування септичного аборту» він описав основні методи запобігання септичним абортам у жінок. Інші праці Соколова присвячені питанням боротьби з гострими крововтратами у жінок, вивченню впливу аборту на стан жіночого організму.

Соколов був одним з перших організаторів рододопомоги й охорони материнства та дитинства в УРСР, активно брав участь в роботі різних медичних установ. Він розробляв як теоретичні питання медицини, так і практичні клінічні методики. Феодосій Соколов вперше впровадив у клініку хірургічні методи лікування запальних захворювань придатків матки. За його участі розроблялися профілактика і лікування післяпологових гнійно-септичних захворювань, хірургічне лікування сечостатевих нориць. Праця «Консервативне лікування міом» присвячена лікуванню фіброміоми матки без хірургічного втручання.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історія кафедри акушерства та гінекології № 1 НМУ. Архів оригіналу за 10 січня 2014. Процитовано 10 січня 2014.

Література[ред. | ред. код]