Сольвати

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катіону Na+ притягає до себе атоми оксигену з молекул води, які мають частково негативний заряд
Аніон F- притягає до себе атоми гідрогену з комплексів гідроксонію, які мають частково позитивний заряд

Сольва́ти (рос. сольваты, англ. solvates, нім. Solvate n pl) — йон-молекулярні комплекси, утворені внаслідок сольватації. Зокрема, якщо розчинником є вода, то ці сполуки називатимуться гідрати.

Сольвати можуть утворюватися у різний спосіб, залежно від природи сполуки, що розчиняється. Так, при розчиненні сполук з іонним зв'язком, молекули розчинника будуть утримуватися в основному внаслідок сил електростатичної взаємодії (іон-дипольна взаємодія). До цього випадку також може належати донорно-акцепторна взаємодія. У такому типі взаємодій беруть участь розчинники, що мають неподілені пари електронів (наприклад, вода й амоніак). При розчиненні сполук, що мають молекулярну структуру, із розчинником відбувається диполь-дипольна взаємодія. Диполь розчиненої речовини може бути як постійним (полярна молекула), так і наведеним (неполярна)

Сольватація сильно впливає на властивості іонів: наприклад, на їхню рухливість, яка надалі впливає на активність хімічних взаємодій.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гончаров А. І., Корнілов М. Ю. Довідник з хімії. — К.: Вища школа, 1974. — 304 с.
  • Реми Г. Курс неорганической химии / А. В. Новоселова. — М. : ИИЛ, 1963. — Т. 1. — 922 с.
  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Східний видавничий дім, 2013. — Т. 3 : С — Я. — 644 с.
  • Глинка Н. Л. Общая химия / А. И. Ермакова. — 30. — М. : Интеграл-Пресс, 2003. — 728 с. — ISBN 5-89602-017-1.