Сосипатр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сосипатр
У лику святий

Сосипатр — апостол від сімдесяти, родом з Ахаї, був єпископом Іконії, де і помер.

Святі апостоли Ераст, Сосипатр, Куарт і Тертій були учнями святого апостола Павла. Про них він згадує в Посланні до Римлян: « Вітають вас … Ясон, і Сосипатр, мої» (Рим. 16:21).

Згідно з житієм, з Євангельської проповіддю він і апостол Ясон вирушили на захід і в 63 році досягли острова Керкіри (нині — Корфу) в Іонічному морі поблизу Греції. Там вони побудували церкву в ім'я первомученика Стефана і багатьох охрестили. Про це донесли правителю цього острова — Керкиліну — і той наказав кинути їх до в'язниці, де сиділи семеро розбійників: Саторніл, Якісхол, Фавстіан, Януарій, Марсалій, Євфрасій і Маммій. Апостоли навернули їх до Христа. Після цього правитель наказав бити апостолів батогом і знову ув'язнити.

Також повірив у Христа темничний сторож, за що правитель наказав відтяти йому ліву руку, обидві ноги та голову. Побачивши це мучеництво, навернулась на християнство Керкіра, донька правителя. За це батько віддав її на зґвалтування одному з муринів, але на того рапттом напав ведмідь і смертельно поранив мурина, але Керкіра в чудесний спосіб зцілила його. Врешті-решт, цар наказав повісити власну доньку. Через деякий час він із загоном воїнів був поглинений морем.

Наступний же правитель наказав кинути апостолів Ясона і Сосипатра в казан з киплячою смолою, але коли побачив їх неушкодженими, зі сльозами вигукнув: «Боже Ясона і Сосипатра, помилуй мене!». Звільнені апостоли охрестили правителя і дали йому ім'я Севастіан. Через кілька днів помер син правителя, і, за переказами, апостоли воскресили його. Із його допомогою апостоли Ясон, і Сосипатр побудували на острові кілька церков і дожили там до глибокої старості.

Дні пам'яті[ред. | ред. код]

  • У православному церковному календарі: 28 квітня (11 травня), 4 січня (17) — соборна пам'ять апостолів від 70-ти.
  • У католицькому: 25 червня.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Житіє на сайті Православ'я
  • Пам'ять святих апостолів із сімдесяти Ясона і Сосипатра, і Керкири-діви, й инших з ними святих мучеників на Житії святих Дмитра Туптала
  • Roberts, Alexander; Donaldson, James; Coxe, A. Cleveland, ред. (1886). Appendix to the Works of Hippolytus; containing Dubious and Spurious Pieces. The Ante-Nicene Fathers: Translations of the Writings of the Fathers Down to A. D. 325 (англ.). Т. V. translated by J. H. McMahon (вид. American reprint of the Edinburgh). Buffalo: Christian Literature Company. с. -256.