Сосново-дубові ліси Трансмексиканського вулканічного поясу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Pinus hartwegii на горі Попокатепетль
Розташування Сосново-дубові ліси Трансмексиканського вулканічного поясу на мапі

Сосно́во-дубо́ві ліси́ Трансмексика́нського вулкані́чного по́ясу — один з субекорегіонов месоамериканських сосново-дубових лісів, біому тропічні та субтропічні хвойні ліси у Центральній Мексиці.

Розташування[ред. | ред. код]

Субекорегіон займає площу 91800 км² і тягнеться від штату Халіско на заході до Веракрусу на сході країни.

Субекорегіон обмежено тропічними сухими лісами на більш низьких висотах на заході, північному заході і півдні; сухі ліси Халіско на заході і південному заході; сухі ліси Бальсасу на півдні, у сточищі річки Бальсас, і сухі ліси Баджіо на північному заході, у басейні Ріо-Гранде-де-Сантьяго і у нижній течії Ріо-Лерма. Центрально-Мексиканський маторраль лежить на північ від Трансмексиканського вулканічного поясу у високогірних басейнах плато, в тому числі Долина Мехіко і верхів'я сточища Лерми навколо Толука-де-Лердо. Маторраль долини Теуакан знаходиться у дощовій тіні долини на південному сході штату Пуебла і Тласкала. На сході на березі Мексиканської затоки переходить у гірські ліси Веракрус і гірські ліси Оахака .

На терені субекорегіону можна зустріти гірські луки та чагарники, проте це є окремим екорегіоном Закатональ.

Флора[ред. | ред. код]

Рослинні біоми представлені сосновими, сосново-дубовими, дубовими, сосново-кедровими і сосново-ялицевими лісами. Рослинні угруповання з висотою і кількістю опадів варіюються.

Соснові ліси зустрічаються зазвичай на висотах від 2275 і 2600 м. Сосново-дубові ліси зустрічаються між 2470 і 2600 м. Сосново-кедрові ліси можна знайти вище 2700 м. Сосново-смерекові ліси вище 3000 м.

У соснових лісах домінує Pinus montezumae, Pinus pseudostrobus переважає у вологіших районах, Pinus hartwegii і Pinus teocote у низькогірських районах з сухими ґрунтами.

Соснові-ялицеві ліси майже повністю складаються з сосни Pinus hartwegii і ялиці Abies religiosa

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]