Софія Прусська (герцогиня Курляндії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Софія
Софія
Софія
Портрет Софії
Герцогиня Курляндії
22 жовтня 1609 — 24 грудня 1610[1][2]
 
Народження: 31 березня 1582(1582-03-31)
Königsberg Castled
Смерть: 24 грудня 1610(1610-12-24) (28 років)
Кулдіга, Латвія
Поховання: Мітавський палац
Національність: німкеня
Релігія: лютеранка
Рід: Гогенцоллерни
Батько: Альберт Фрідріх
Мати: Марія-Елеонора Клевська
Шлюб: Вільгельм Кеттлер
Діти: Яків Кеттлер

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Софі́я Пру́сська (нім. Sophie von Preußen; 31 березня 1582(15820331) — 24 грудня 1610[1]) — прусська принцеса, герцогиня Курляндії (1609—1610). Представниця німецької шляхетної династії Гогенцоллернів. Народилася в Кенігсберзі, Пруссія. Донька Альбрехта-Фрідріха, герцога прусського, та його дружини Марії-Елеонори, принцеси клевської. Дружина Вільгельма Кеттлера герцога Курляндії і Семигалії. Справила весілля 22 жовтня 1609 року в Кенігсберзі[1]. Народила сина Якова, герцога Курляндії і Семигалії. Померла в замку Гольдінген, Семигалія, невдовзі після пологів[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Софія народилась 31 березня 1582 року, в Кенігсберзі, в родині прусського герцога Альбрехта-Фрідріха та його дружини Марії-Елеонори Клевської. Дівчинка була четвертою дитиною та третьою донькою в сім'ї. Софію назвали на честь її прабабусі — Софії Ягеллонки (1464—1512), доньки польського короля Казимира IV[2]. У новонародженої було дві старші сестри: Анна та Марія. Брат Фрідріх помер ще до її народження. Згодом з'явились і дві молодші: Елеонора та Магдалена Сибілла. Дівчата росли в Кенігсберзькому замку і виховувалися в дусі протестантизму.

Всі сестри Софії стали дружинами німецьких володарів. Сама вона вийшла заміж останньою у 27 років за 35-річного герцога Курляндії Вільгельма Кеттлера. 1 січня 1609 року Софія уклала із ним шлюбний контракт, за яким у випадку овдовіння мала маєтності в Тукумі (Тукумс), Канадау (Кандава) та прилеглих землях[2][3]. Цей контракт завірив батько Софії, Альбрехт-Фрідріх, а також бранденбурзький курфюст Йоганн-Сигізмунд Бранденбурзький, що був чоловіком Анни, старшої сестри Софії. Весілля відбулося 22 жовтня 1609 року в Кенігсберзі[1]. Софія переїхала до Гольдінгена, центру тогочасної Курляндії[2]. За рік народився вона народила єдиного сина Якоба[2], але не змогла одужати після пологів.

Софія померла 24 грудня 1610 року, за чотири тижні після народження сина[2]. Її чоловік більше не одружувався. За сім років через конфлікт з дворянством він утратив престол і був змушений залишити країну. Їхній син Яків успадкував герцогство Курляндії і Семигалії від свого дядька Фрідріха у 1642 році.

Сім'я[ред. | ред. код]

Докладніше: Гогенцоллерни та Кеттлери

Генеалогічне дерево[ред. | ред. код]

Фрідріх I
 
Софія Ягеллонка
 
Еріх I Брауншвейг-Каленберзький
 
Єлизавета Бранденбурзька
 
Йоганн III Клеве
 
Марія Юліх-Берг
 
Фердинанд I
 
Анна Богемська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Альбрехт I
 
 
 
 
 
Анна-Марія Брауншвейг-Каленберг-Геттінгенська
 
 
 
 
 
Вільгельм Юліх-Клеве-Берг
 
 
 
 
 
Марія Австрійська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Альбрехт Фрідріх
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Марія Елеонора Клевська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Софія
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Hohenzollern family (2) // Genealogy.eu.
  2. а б в г д е Герцог Вільгельм і герцогиня Софія. lv, en // Віртуальна виставка: від герцога Готтгарда до герцога Якова. — Рига: Латвійський державний історичний архів, 2011.
  3. Vilhelma un Sofijas laulību līgums. Kēnigsbergā, 1609. g. 5. janvārī. Pergaments. Sākuma un beigu lapas. LVVA, 554. f., 1. apr., 56. l.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]