Союз 7К-Л1С № 3С

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зонд Л1С-1
Основні параметри
Повна назва Зонд Л1С-1 (11Ф92)
Виготівник ОКБ-1
Оператор СРСР
Тип апарата Міжпланетний корабель,
Штучний супутник Землі
Дата запуску 21 лютого 1969 8:18:06 UTC
Ракета-носій Н-1
Космодром Байконур
Тривалість польоту 70 секунд

Зонд Л1С-1 (7К-Л1С № 3С) — радянський міжпланетний корабель, спробу запуску якого здійснено 11 лютого 1969 року. Запуск відбувався в рамках льотних випробувань комплексу Н-1-Л3. У результаті аварії на першому ступені на 70-й секунді польоту політ припинився, капсула була відстрілена системою аварійного порятунку і здійснила м'яку посадку в 32-35 км від місця старту.

Завдання[ред. | ред. код]

Ця місія була першою для перевірки потужного носія Н-1 (SL-15/N-1). Первинною місією корабля був обліт Місяця, повернення спускного апарату на Землю.

Корисне навантаження у вигляді капсули типу Зонд з автоматичними відео камерами і манекеном у посадковому модулі, повинне було бути виведеним на місячну орбіту. Камери були б використані для запису потенційних місць посадки для майбутніх пілотованих польотів.

Політ[ред. | ред. код]

Запуск відбувся в 12:18:06 за московським часом. На 3 — 7 секунді після старту двигуни № 12 і 24 припинили роботу через помилку в системі управління, але інші двигуни автоматично компенсували збурення в траєкторії, що виникли. На 25 секунд двигуни були вимкнені, щоб мінімізувати вібрації в період максимального динамічного тиску. На 66 секунд після старту на висоті близько 30 км двигуни припинили роботу через розрив труби окислювача, що стався через вібрації, в результаті чого перший ступінь вмить був охоплений вогнем, а коротке замикання електропроводки в результаті спричинило видачу хибної команди на вимкнення всіх двигунів і турбонасос вибухнув. Це змусило всі інші двигуни першого ступеня на 70-й секунді припинити роботу, й як наслідок відстрілити блок корисного навантаження, піднявши капсулу Зонд на безпечну висоту.

Н-1 впала на Землю і вибухнула на відстані від 45 до 50 км похилої дальності від місця запуску, капсула корабля «Зонд» приземлилася вдало. Так була перевірена на практиці надійність системи аварійного порятунку.

Посилання[ред. | ред. код]