Боротьба НАТО з наркоторгівлею

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

За показниками ООН приблизно 5% людей населення планети віком від 15 до 64 років вживали який-небудь наркотик. Понад 0,6% жителів планети мають серйозні проблеми з наркотиками. Починаючи з 1990-х рр. НАТО та США почали вести офіційну війну із незаконним оборотом наркотиків по всьому світі.

Щорічні доповіді ООН про наркотики

26 червня в Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотичних засобів та їх незаконним оборотом Управління ООН по наркотикам та злочинності представило Всесвітню доповідь про наркотики за 2010 рік. В презентації доповіді брали участь Антоніо Марія Коста, директор УНП ООН, Віктор Іванов, директор ФСКН, Гіл Керліковське, директор Управління державної політики адміністрації президента США по боротьбі з наркотиками. В доповіді зокрема йшлося про те, що кількість посівів опіумного маку в світі скоротилася на 23%, а культури коки на 28%. Також було зазначено, що 90% вироблення світового героїну вже більше ніж п’ять років належать Афганістану. Починаючи з 2010 року ціни на наркотичні засоби виросли, в результаті чого прибуток у 2011 році від продажу наркотиків, лише в Афганістані, становив понад 133%. Таким чином можна зазначити, що головні сили НАТО в боротьбі з наркотиками дислокуються саме в цих двох регіонах Афганістані, наркомафію там здебільшого представляють таліби, та Косово, де незаконним розповсюдженням наркотичних засобів займаються косовські албанці.

Чиказький саміт

20-21 травня 2012 відбувся саміт НАТО в Чикаго, основною темою його був Афганістан, тому його навіть подекуди називають «афганським самітом». На саміті оголосили, що війська НАТО будуть вести свої бойові операції на території країни й після 2014 року, до того ж країни-члени альянсу мають фінансувати 228-митисячну афганську армію НАТО загальною сумою близько 4,1 млрд. доларів.

Наркотична криза в Афганістані

В жовтні 2007 року представники ООН однозначно заявили про необхідність подальшого та ефективнішого задіяні військ НАТО на території Афганістану для подальшої боротьби з наркоторгівлею. За даними 2008 року на території Афганістану існує понад 300 підпільних об’єктів, що вирощують та продають контрабандою наркотичні засоби. Вище згаданий Антоніо Марія Коста наголошує, що будь-які дії з боку суспільних організацій будуть недостатньо ефективними поки серед чиновників того ж Афганістану будуть люди, які підтримують торгівлю наркотиками задля власних інтересів. Гроші же, зароблені талібами йдуть на підтримку терористичних організацій.

Opium poppies, Hampstead Norreys - geograph.org.uk - 873036

Аналітики ООН досліджуючи питання про те, скільки заробляють наркотрафіком виявили суму приблизно в 300 млн. доларів на рік. В НАТО вважають, що таліби заробляють не так наркоторгівлею як шантажем та викраденнями. Наркобізнес в Афганістані займає особливе місце. Він вріс в економіку та політику країни. Враховуючи низьке соціальне забезпечення більшості простих афганців, фермерам вигідно вирощувати опіумні маки, до того ж з такого роду діяльності розпрощатись вкрай складно. Існують припущення, що щорічний фінансовий оборот наркотрафіка становить приблизно 3 млрд. доларів, а це 40-50% всього ВВП країни. 90% світового вирощування опіуму належить Афганістану, опіумні маки селянам в 20 разів вигідніше вирощувати ніж, наприклад пшеницю. Основна частина наркопосівів зосереджена на півдні та південному сході країни. Готовий продукт з Афганістану йде до Ірану, звідти до країн СНГ, або ж до Туреччини, а потім в Європу та Америку. Коста наголошує, що вдалих військовий операцій НАТО в Афганістані недостатньо, необхідно більш радикальніше вирішувати дану проблему, мова йде саме про корінні економічні та соціальні реформи, які мають проводитися в країні. Проте, враховуючи широкомасштабну корупцію він також заявив, що військові наступи на даному етапі найефективніший спосіб по боротьбі з наркотиками.Першого вересня 2009 року міністр по боротьбі з наркотиками Афганістану генерал Ходайад на зустрічі із Костою заявив, що в провінції Гільменд (одній із самих наркотизованих) посіви опіума скоротилися на 30%. Загалом в країні плантації опіумного маку скоротилися на 22%, а героїну на 10%.

Косово

Kosovo map-en

17 лютого 2008 року Косово офіційно стала незалежною країною. На території цієї країни знаходиться сумнозвісний так званий «Балканський маршрут». В 1997 році в Інтерполі була підготовлена спеціальна доповідь, в якій всім національним бюро пропонувалося звернути особливу увагу на мафіозні структури косовських албанців. В 1999 році Центр стратегічних та міжнародних досліджень Массачусетського технологічного інституту випустив спеціальну доповідь. В ній зокрема йшлося про те, що косовські структури контролюють понад 70% наркотрафіку в Німеччині та Швейцарії. Балкани з’єдналися з маршрутами починаючи з Південно-Східної Азії. В результаті Балканський маршрут пропускає 80% усіх європейський наркотиків. Опіум, вирощений в Афганістані та Пакистані потрапляє в Туреччину, звідси направляється в Чехію та Косово, звідси попадає в Європу. Далі маршрут веде в Великобританію через французький порт Калє, де вже закріпила свої позиції та сама албанська мафія.

Джерела

http://www.warandpeace.ru/ru/reports/view/39000/

http://www.ecad.ru/gaz-130.html

http://factmil.com/publ/strana/nato/osnovnye_itogi_chikagskogo_sammita_nato_2012/61-1-0-116