Ліга українських меценатів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лі́га украї́нських мецена́тів (ЛУМ) — міжнародна неполітична незалежна організація, фундатором якої став канадський громадський діяч і бізнесмен українського походження Петро Яцик. Заснована 1994 року, зареєстрована Міністерством юстиції України 12 жовтня 1995 року. Виконавчий директор — Михайло Слабошпицький.

Завдання

Підтримка розвитку освіти, науки, культури, зокрема фінансування важливих наукових досліджень і освітніх проектів, а також сприяння задоволенню потреб навчальних закладів і бібліотек у підручниках та іншій літературі[1].

Діяльність

Один із найвідоміших проектів Ліги — Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, в якому беруть участь мільйони школярів та студентів як в Україні, так і поза її межами. У листопаді 2011 року розпочався дванадцятий за рахунком конкурс української мови[2].

Премії

Виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький

Ліга українських меценатів є засновником таких премій:

  • премія імені Василя Симиренка — за видатний внесок у державне будівництво України, за сприяння піднесенню авторитету України в світі;
  • премія імені Євгена Чикаленка — за особливий внесок у справу національного відродження;
  • премії імені Володимира Свідзінського та імені Бориса Нечерди — за книжки поезій, які є помітним явищем сучасного українського віршування, а також утверджують нові напрями в ньому;
  • премія імені Дмитра Нитченка — за активну пропаганду української книги
  • премія імені Анатолія Єрмака.[3]

Примітки

Див. також

Джерела

Ліга українських меценатів