Список фараонів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Частина серії статей на тему:
Історія Стародавнього Єгипту[1]
Категорія Категорія Портал
Найвідоміші «Царські списки»

«Палермський камінь», близько XXV ст. до н. е.
(Палермо, музей «Antonio Salinas»).

«Карнакський список», храм Іпет-Ісут (Карнак), близько XV ст. до н. е.
(Париж, музей Лувр).

«Абідоський список — 2», храм Сеті I (Абідос), близько XIII ст. до н. е.
(АРЄ, пам'ятки біля селища Ель-Араба-ель-Мадфуна).

«Абідоський список — 1», храм Рамзеса II (Абідос), близько XIII ст. до н. е.
(Лондон, Британський музей).

«Саккарський список — 2», гробниця будівничого Тунарі, близько XIII ст. до н. е.
(Каїр, Каїрський єгипетський музей).

«Туринський папірус», близько XII ст. до н. е.
(Турин, Єгипетський музей).

Схема поширення і зміни тексту праці Манефона «Історія Єгипту» (грец. Αἰγυπτιακά), III ст. до н. е.

Спи́сок фарао́нів — список правителів Стародавнього Єгипту, які традиційно звалися «фараонами». На початку переліку фігурують відомі сьогоднішнім єгиптологам правителі додинастичного періоду — кінець IV тисячоліття до н. е. Закінчується перелік з початком елліністичного періоду, коли країну завоював Александр Македонський у 332 році до н. е. Також є вступний підрозділ списку, присвячений міфічним правителям-богам, які, згідно з віруваннями давніх єгиптян, з самого початку панували над країною.

Титул «фараон» використовується для тих правителів Стародавнього Єгипту, які правили після об'єднання Верхнього і Нижнього Єгипту Нармером протягом раннього династичного періоду, приблизно в 3100 році до нашої ери. Проте цей титул не використовувався для звертання до царів Єгипту аж до їхних сучасникив 18-ї династії Нового царства, бл.1400 рік до нашої ери.

Проблема написання імен. У списку імена фараонів подано за джерелами, автори яких передають їх найбільш традиційні форми, що з'явилося в результаті довільного, так званого, «шкільного» прочитання. Оригінальне написання імені фараона буває багатоваріантним і часто транскрибуються лише в теорії, яка з часом розвивається та оновлюється. Фонетика єгипетської мови вивчена погано, що також може призводити до кількох варіантів нарощування голосних звуків у багатьох іменах. У списку не вказано розбивки імен фараонів згідно з титулатурою: «Горове ім'я», «Ім'я Небті», «Золоте ім'я», «Тронне ім'я» і «Особисте ім'я» (див титулатуру кожного фараона в окремій статті про нього).

Проблема хронології. Численні дати, наведені в цьому списку, — приблизні, причому що давніше правив фараон, то, як правило, менша точність вказаної дати. Дослідники-єгиптологи по-різному оцінюють час правління різних фараонів і межі історичних періодів. У цьому переліку в основному використовуються три роботи з хронології: «Хронологія давнього світу» Еліаса Бікермана[2], «Хронологія фараонів Єгипту» німецького єгиптолога Юрґена фон Бекерата[de][3] та «Хронологія Стародавнього Єгипту» — найсучасніша узагальнена наукова праця з хронології Єгипту під редакцією Е. Горнунґа, Р. Краусса і Д. Ворбертона (близько двадцяти авторів у виданні 2006 року)[4].

Сучасна система хронології недосконала, у ній трапляються розбіжності на більш ніж 150 років, але поступово рівень неточності та помилок знижується. Найбільш ранньою з абсолютно точних дат можна вважати 674 р. до н. е. — дату вторгнення ассирійців у Єгипет, зафіксовану в багатьох класичних джерелах. Сьогодні дослідники Єгипту застосовують відносні способи датування, як-от послідовний чи серійний, орієнтуючись на археологічні артефакти: їх розташування в шарах розкопок, стиль і матеріал виготовлення. Можна застосовувати спосіб текстуальних посилань, а також науково-технічні методи датування: радіовуглецевий, термолюмінесцентний та дендрохронологічний.

Списки фараонів далекого минулого. Жителі Давнього Єгипту користувалися системою датування, в якій конкретні дати прив'язано до важливих подій та років правління того чи іншого фараона — так званих царствених років, а з приходом кожного нового фараона починали відлік з нуля. Нині невідомо, чи завжди давньоєгипетські писарі використовували у своїх записах календар з 365 днів (вони могли також брати за основу літочислення трохи довший сонячний рік). Ми не знаємо, як вони на практиці документували співправління, коли фараони і їхні спадкоємці впродовж короткого періоду правили спільно (неясно, як писарі розглядали періоди такого співправління з погляду хронології, та й чи взагалі розглядали). Крім того, згадувані дати астрономічних подій, які можуть здатися незаперечними, завжди залежать від місця, з якого велися спостереження, а таке місце майже завжди невідоме або спірне. Таким чином складалися довгі переліки правителів, нині відомі як «Царські списки», в яких фактично кожну дату можна поставити під сумнів. Проблема та завдання єгиптологів полягає в тому, щоб упровадити ці розрізнені списки в сучасну хронологічну систему задля створення цілісної картини подій історії Стародавнього Єгипту. Найвідоміші сьогоднішній науці «Царські списки»:

  1. «Відбитки печаток лігва» (перша династія); знайдено на циліндровій печатці в гробниці Дена. У ньому перелічені всі царі першої династії від Нармера до Дена за їхніми іменами Гора.[5]
  2. «Палермський камінь» (п'ята династія); близько XXV ст. до н. е. вирізаний на олівін-базальтовій плиті. Розбитий на шматки і тому сьогодні неповний. (Палермо, музей «Antonio Salinas»).
  3. «Письмова дошка Гіза» (шоста династія); намальовані червоною, зеленою та чорними чорнилами на гіпсі та кедровій деревині. Дуже вибірково.
  4. «Камінь із Південної Саккари» (шоста династія); висічений на чорній базальтовій плиті. Дуже вибірково.
  5. «Карнакський царський список» (вісімнадцята династія); висічені на вапняку, храм Іпет-Ісут, Карнак, близько XV ст. до н. е. (Париж, Лувр).
  6. «Абідоський список» храм Сеті I (дев'ятнадцята династія); висічені на вапняку. Дуже докладно, але без деяких царів з Першого перехідного періоду і всіх царів з Другого перехідного періоду Єгипту. Абідос, близько XIII ст. до н. е. (АРЄ, пам'ятки біля селища Ель-Араба-ель-Мадфуна).
  7. «Абідоський список» храм Рамзеса II (дев'ятнадцята династія); висічені на вапняку. Абідос, близько XIII ст. до н. е. (Лондон, Британський музей).
  8. «Список царів Рамессеума» (дев'ятнадцята династія); висічені на вапняку. Містить більшість фараонів Нового царства до Рамзеса II.
  9. «Саккарський список — 1»  (дев'ятнадцята династія) — напівзатертий перелік фараонів VI династії на кришці базальтового саркофага Анхесенпепі I - дружини фараона Пепі I, близько XXIV-XXIII ст. до н. е.
  10. «Саккарський список — 2» (дев'ятнадцята династія); гробниця будівничого Тунарі, Саккара, близько XIII ст. до н. е. (Каїр, Каїрський музей).
  11. «Туринський царський папірус» (дев'ятнадцята династія); написаний червоним і чорним чорнилом на папірусі. Ймовірно, найповніший список королів в історії, на сьогодні пошкоджений, близько XII ст. до н. е. (Турин, Єгипетський музей у Турині).
  12. «Список царів Медінета Хабу» (двадцята династія); висічений на вапняку і дуже схожий на Рамессеумський список царів.
  13. Короткий перелік фараонів у Геродота в його «Історії», Книга II — «Евтерпа», V ст. до н. е.
  14. «Історія Єгипту» Манефона, III ст. до н. е.; не збереглася, відомий за цитуванням деяких античних та ранньосередньовічних авторів: Йосип Флавій (I століття), Секст Юлій Африкан (III століття), Євсевій Кесарійський (III/IV століття), Іоанн Малала («Хронограф», VI століття), Георгій Синкелл (VIII/IX століття).

Божественна династія[ред. | ред. код]

# Зображення Ім'я! Культура
1 Пта
? Накада I
2 Ра
? Накада I
3 Шу
? Накада I
4 Геб
? Накада I
5 Осіріс
? Накада I
6 Сет
? Накада I
7 Гор
? Накада I
8 Тот
? Накада I
9 Маат
? Накада I

Доісторичний період[ред. | ред. код]

  • 500000—3000 рр. до н. е.

Додинастичний період (00, 0 династії)[ред. | ред. код]

Додинастичний період закінчується приблизно в 3100 році. до н.е., коли Єгипет вперше був об’єднаний як єдина держава.


00 династія
(менш ніж 300 років) — за Ф. Раффаеле[6]

Тут перегруповані додинастичні правителі Верхнього Єгипту, що належать до пізнього періоду Накада III, іноді неофіційно описуваного як Династія 00:

Верхній Єгипет (об'єднання деяких номів)
Зображення Ім'я Період правління Фаза культури Археологічний опис
Ей (?) IV тисячоліття до н. е. Накада III Відомий лише з графіто, знайденого в західній пустелі в 2004 році.[7] В іншому цей правитель не засвідчений.
«Мушля» IV тисячоліття до н. е. Накада III Існування цього царя дуже сумнівне.[8]
[Риба[9]] IV тисячоліття до н. е. Накада III Відомий лише з артефактів, які несуть його знак. Швидше за все, він ніколи не існував.[8]
«Слон»[10], Пен-абу
Кінець IV тисячоліття до н. е.
Накада III Швидше за все, ніколи не існувало.
«Бик»
«Скорпіон» I Близько XXXIII ст. до н. е.. Накада III
Начерк наскального рисунка з Гебель-Шейх-Сулеймана, де, ймовірно, згадано ім'я фараона «Слона». Гробниця U-j, що належала фараону „Скорпіонові“ I (Абідос, Умм ель-Кааб).

Нульова династія
  • періоди Накада IIIb1 і Накада IIIb2
  • до 3000 р. до н. е.
  • до 3032/2982 рр. до н. е.
(бл. 150 років)
(?)
(бл. 150 років)
— за Ф. Раффаеле[6]
  — за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
Верхній Єгипет Нижній Єгипет
Ім'я Період правління Ім'я Період правління
Ні-Нейт, Гор-Ні-Нейт

Накада IIIb1 (горизонт А):
«Подвійний Сокіл»
Ні-Гор, Гор-Ні, «Сокіл» II
Пе-Гор
Гат-Гор, Гор-Гат
Геджу-Гор, Гор-Гедж, «Сокіл» I
 ? (Ірі-Гор, Гор-Ірі)

Накада IIIb2/c1 (горизонт Б):
Шендет, «Крокодил»
Скорпіон II, Мін Г?
Ірі-Гор, Гор-Ірі
Ка, Гор-Ка, Гор-Сехенія
Нармер, Нар
кін. IV тис.
до н. е.
Сека, «Орач»
Іуха, Хаіу
Тіу
Ітієш, «Завойовник земель»
Нігеб, «Пов'язаний з плугом»
Унегбу, Вазнер
Іміхет
Кінець IV тис.
до н. е.
Головне джерело імен додинастичних фараонів — «Палермський камінь» (музей «Antonio Salinas»). Імовірно, ім'я Шендета на посудині з гробниці 1549 в Тархані (музей Петрі). Деталь рельєфу булави «Скорпіона» II, з його зображенням, знайдена в Нехені / Гієраконполі (музей Ашмола). Імовірно, ім'я Ка на посудині з гробниці 261 в Тархані (музей Петрі).

Династичний період[ред. | ред. код]

Раннє царство (I, II династії)[ред. | ред. код]

Деякі сучасні єгиптологи (наприклад, Е. Горнунґ, Р. Краусс і Д. Ворбертон), на відміну від інших фахівців, зараховують до Раннього царства також III династію. Така розбіжність пояснюється тим, що поділ на Раннє та Стародавнє царства доволі умовний. У цьому переліку, згідно з найбільш усталеною в науці традицією, III династія належить до Стародавнього царства.

  • близько 3000 — 2778 рр. до н. е.
  • близько 3032/2982 — 2707/2657 рр. до н. е.
  • близько 2900–2545+25 рр. до н. е.
(бл. 222 років)
(бл. 325 років)
(бл. 355 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном (вони включають III династію)

I династія
Відповідно до античної традиції, в повідомленнях авторів, що цитують Манефона, тривалість правління I династії 263 роки  — за Секстом Юлієм Африканом та Йосипом Флавієм; інший варіант, 228 років  — за Євсевієм Кесарійським.
  • близько 3000 — ? рр. до н. е.
  • близько 3032/2982 — 2853/2803 рр. до н. е.
  • близько 2900–2730+25 рр. до н. е.
(?)
(бл. 179 років)
(бл. 170 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Уживане в
єгиптології ім'я
Хронологія Зіставлення з давніми списками фараонів
Е. Горнунґ, Р. Краусс,
Д. Ворбертон
Ю. фон Бекерат Античні автори, що цитують
Манефона (+ Геродот)
«Туринський
список»
«Саккарський
список — 2»
«Абідоський
список — 2»
 —
 —
 —
 —
2. 10. Мені
 —
 —
Нармер[вин. 1]. 1. 2900-?+25
 —
1. МенесАЄФ, МінГ
2. АтотісАЄФ, НарахоМ
2.11. Мені
2.12. Іт[і], Іт[еті]
 —
1. Мені
2. Теті
Ага 2. ?-2870+25 1. 3032/2982-3000/2950
 —
Теті I
 —
2. 3000/2950-2999/2949
 —
Джер 3. 2870–2823+25 3. 2999/2949-2952/2902 3. КенхенесАЄФ 2.13. [Іті], [Ітеті]
 —
3. Ітті, Ітеті
 —
 —
 —
 —
2.14…….
 —
 —
Уаджі, Джет 4. 2822–2815+25 4. 2952/2902-2939/2889 4. УенефесАЄФ, БабенефесЄ 2.15. [Іт]-Тіу
 —
4. Іта
Мерітнейтцариця
 —
 —
 —
 —
 —
 —
Ден, Удіму 5. 2814–2772+25 5. 2939/2889-2892/2842 5. УсафаїдосА, УсафаїсЄФ 2.16. Семті, Кенті
 —
5. Спаті, Сепаті
Аджіб, Анеджіб 6. 2771–2764+25 6. 2892/2842-2886/2836 6. МієбідосАФ, МієбісЄ 2.17. Мер-герег-пен 1. Мері-біа-пен 6. Мері-біа-п(у)
Семерхет 7. 2763–2756+25 7. 2886/2836-2878/2828 7. Семемпсес АЄФ, МемпсесЄ 2.18. Семсем
 —
7. Семсу
«Птах»
 —
 —
 —
 —
 —
 —
Каа 8. 2755–2732+25 8. 2878/2828-2853/2803 8. БієнехесАФ, Убієнхіс Є 2.19. [Ке]беху 2. Кебеху 8. Кебех
Сенеферка, Неферсека[вин. 2]
 —
 —
 —
 —
 —
 —
Нармер побиває правителя ворогів (палета Нармера, алеврит, Каїрський музей). Частина посудини з Абідоса
з іменем Аги (фаянс, Британський музей).
Стела з Абідоса
з іменем Джера (Каїрський музей).
Стела з Абідоса
з іменем Уаджі (Лувр).
Ден побиває азійське плем'я (бирка із слонової кістки, Британський музей). Відбиток із Абідоса, з іменем Аджиба (глина, Британський музей). Святкування Семерхета
(бирка зі слонової кістки,
Британський музей).
Стела з Абідоса з іменем Каа (музей Пенсильванського університету).

II династія
Відповідно до античної традиції, в повідомленнях авторів, що цитують Манефона, тривалість правління II династії 332 роки  — за Секстом Юлієм Африканом та Йосипом Флавієм.
  • ? — близько 2778 р. до н. е.
  • близько 2853/2803 — 2707/2657 рр. до н. е.
  • близько 2730–2590+25 рр. до н. е.
(?)
(бл. 146 років)
(бл. 140 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Уживане в
єгиптології ім'я
Хронологія Зіставлення з давніми списками фараонів
Е. Горнунґ, Р. Краусс,
Д. Ворбертон
Ю. фон Бекерат Античні автори,
що цитують Манефона
«Туринський
список»
«Саккарський
список — 2»
«Абідоський
список — 2»
Хотепсехемуї 1. 2730-?+25  1. 2853/2803-2825/2775 1. БоетосАФ, БохосЄ 2.20. […]-бау-[нечер]  3. Бау-нечер  9. Беджая
Ранеб, Небра 2. ?-2700+25  2. 2825/2775-2810/2760 2. КаєхосАФ, КайхусЄ 2.21. [Ка]-кау  4. Ка-кау 10. Ка-кау
Нінечер 3. 2700–2660+25  3. 2810/2760-2767/2717 3. БінотрісАФ, БіофісЄ 2.22. [Ба]-ні-нечер  5. Ба-нечер 11. Ба-ні-нечер
Унег, Венег
 —
 4. 2767/2717-2760/2710 4. ТласАФ, Тласс? 2.23. [Уадж-н]-ес  6. Уаджіас 12. Уаджинес
Сехет[вин. 3]
 —
 —
 —
 —
 —
 —
Перібсен 4. 2660–2650+25  9. ↓ ?-?     6. Хайрес ?
 —
 —
 —
Сехеміб 5. 2650-?+25  5. 2760/2710-2749/2699     5. Сетенес ?
 —
 —
 —
Сенед 6. ?-2610+25
 —
5. СетенесАФ 2.24. Сенедж  7. Сенед 13. Сенедж
Нубнефер, Небунефер[вин. 4].
 —
 —
6. ХайресАФ
 —
 —
 —
Неферкара I
 —
 6. 2749/2699-2744/2694 7. НеферхересАФ 2.25. Аа-ка  8. Нефер-ка-ра
 —
Неферкасокар
 —
 7. 2744/2694-2736/2686 8. СесохрісАЄФ 3.1.   Нефер-ка-сокар  9. Нефер-ка-сокар
 —
Гуджефа I[вин. 5]
 —
 8. 2736/2686-2734/2684     8. Сесохріс ? 3.2.   Гу-джефу 10. Гу-джефу
 —
Хасехемуї 7. 2610–2593+25 10. 2734/2684-2707/2657 9. ХенерісАФ 3.3.   Бебті 11. Бебі 14. Джаджа[теп]і
Са, Ба [вин. 6]
 —
 —
 —
 —
 —
 —
Циліндр з іменем Хетепсехемуї (кістка, Бруклінський музей). Стела з іменем Ранеба (музей «Метрополітен»). Фрагмент посудини з іменем Нінечера (Каїрський музей Єгипту). Картуш Унега з «Абідоського списку» (Абідос, храм Сеті I). Стела з Абідоса з іменем Перібсена (Британський музей). Осколок посудини з іменем Сехеміба (кальцит, Британський музей). Картуш Сенеда на дверях гробниці вельможі Шері (музей Ашмола). Частина статуї Хасехемуї, що сидить (вапняк, музей Ашмола).

Стародавнє царство (III, IV, V, VI, VII, VIII династії)[ред. | ред. код]

  • 2778–2220 рр. до н. е.
  • близько 2707/2657-2170/2120 рр. до н. е..
  • близько 2543–2120+25 рр. до н. е.
(558 років)
(бл. 537 років)
(бл. 423 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном

III династія
У цьому списку, за найбільш усталеною в єгиптології традицією, III династію зараховано до Стародавнього царства. Однак у деяких сучасних працях у галузі єгипетської хронології цю династію зараховують до Раннього царства (наприклад, у Е. Горнунґа, Р. Краусса і Д. Ворбертона).
  • 2778–2723 рр. до н. е..
  • близько 2707/2657-2639/2589 рр. до н. е..
  • близько 2592–2544+25 рр. до н. е..
(55 років)
(бл. 68 років)
(бл. 48 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Уживане в
єгиптології ім'я
'Хронологія ' Зіставлення з давніми списками фараонів
Е. Горнунґ, Р. Краусс,
Д. Ворбертон
Ю. фон Бекерат Античні автори,
що цитують Манефона
«Туринський
список»
«Саккарський
список — 2»
«Абідоський
список — 2»
Небка, Санахт
 —
1. 2707/2657-2690/2640 1. НехерофесА, НехерохісЄ 3.4. Неб-ка
 —
15. Неб-ка
Джосер, Нечеріхет 1. 2592–2566+25 2. 2690/2640-2670/2620 2. ТосортросА,СесортосЄ 3.5. Джосер-іт 12. Джосер 16….-Джосер-са
Сехемхет 2. 2565–2559+25 3. 2670/2620-2663/2613 3. Туріс А 3.6. Джосер-ті 13. Джосер-теті 17. Теті
Гуджефа II [вин. 7].
 —
 —
 —
3.7. […-джеф]а
 —
18. Седжес
Хаба, Хаба 3. 2559-?+25 4. 2663/2613-? 4. МесохрісА,МомхейріЕ
 —
 —
 —
Небкара [вин. 8]
 —
 —
 —
 —
    14. Неб-ка-ра ?
 —
Неферкаре [вин. 9]
 —
 —
 —
 —
 —
    19. Нефер-ка-ра ?
Небка, Неферкара-Небка 4. ?-?+25 5. 2952/2902-2939/2889 5. СоуфісА, СтойфосЄ
 —
14. Неб-ка-ра 19. Нефер-ка-ра
 —
 —
 —
6. Тосертасіс
 —
 —
 —
Гуні, Гу, Агу, Несугу 5. ?-2544+25 6. ?-2639/2589 7. АхесА, Марес Є 3.8. Гуні […] 15. Гуні
 —
Кагеджет [вин. 10] .
 —
 —
8. СефоурісА, АноуфісЄ
 —
 —
 —
 —
 —
9. КерфересА
 —
 —
 —
Картуш Небки з «Абідоського списку — 2» (Абідос, храм Сеті I). фрагмент рельєфу з Синайського півострова, який зображає Санахта (Небку), що перемагає ворогів (Британський музей). Джосер
(статуя з Саккари, вапняк, Каїрський музей).
Шестиступенева піраміда Джосера в некрополі Мемфіса (селище Саккара). Залишки піраміди Сехемхета в некрополі Мемфіса (комплекс у Саккарі). Чаша з іменем Хаби з некрополя Мемфіса в Завієт-ель-Аріані (доломіт, Бостонський музей образотворчого мистецтва). Гуні
(голова статуї — ймовірно Гуні, граніт, Бруклінський музей).

IV династія
  • 2723–2563 рр. до н. е.
  • близько 2639/2589-2504/2454 рр. до н. е.
  • близько 2543–2436+25 рр. до н. е.
(160 років)
(бл. 135 років)
(бл. 107 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Уживане в
єгиптології ім'я
Хронологія Зіставлення з давніми списками фараонів
Е. Горнунґ, Р. Краусс,
Д. Ворбертон
Ю. фон Бекерат Античні автори, що цитують
Манефона (+ Геродот)
«Туринський
список»
«Саккарський
список — 2»
«Абідоський
список — 2»
«Карнакський
список»
Снофру, Снефру 1. 2543–2510+25 1. 2639/2589-2604/2554 1. СорісА 3.9. Снефер 16. Се-Неферу 20. Се-Неферу 2. Снефер
Хуфу 2. 2509–2483+25 2. 2604/2554-2581/2531 2. Суфіс I А,Є, Хеопс Г 3.10. [Хуфу] 17. Хуфу 21. Хуфу
 —
Джедефра, Раджедеф 3. 2482–2475+25 3. 2581/2531-2572/2522 5. ↓ РатойсесА 3.11. [Джедеф-ра] 18. Джедеф-ра 22. Джедеф-ра
 —
Хафра, Рахаф 5. ↓ 2472–2448+25 4. 2572/2522-2546/2496 3. ↑ Суфіс II А, Хефрен Г 3.12. […]-ха-[…] 19. Хаф-ра 23. Хаф-ра
 —
Бака, Бакара 4. ↑ 2474–2473+25 5. 2546/2496-2539/2489 6. ↓ БіхерісА,БіурісЕ 3.13. [Бака…] 20. [………]
 —
 —
Менкаура 6. 2447–2442+25 6. 2539/2489-2511/2461 4. ↑ МенхересА,Мікерин Г 3.14. [Мен-кау-ра] 21. […-кау-ра] 24. Мен-кау-ра
 —
Шепсескаф 7. 2441–2436+25 7. 2511/2461-2506/2456 7. СеберхерісА, Асіхіс Г? 3.15. [Шепсес-ка-ф…] 22. [………] 25. Шепсес-ка-ф
 —
Джедефптах
 —
8. 2506/2456-2504/2454 8. ТамфтісА 3.16. [Джедеф-пта] 23. [………]
 —
 —
 —
 —
 —
 —
 —
24. [………]
 —
 —
Снофру
(статуя, вапняк, Каїрський музей).
Хуфу
(статуетка з Абідоса, слонова кістка, Каїрський музей).
Піраміда Хуфу, найбільша з єгипетських пірамід, одне з семи чудес світу античності (будівельний матеріал — вапнякові блоки, Гіза). Джедефра
(голова сфінкса з обличчям фараона, знайдена біля піраміди Джедефра в Абу-Роаші (Лувр).
Похилий прохід до піраміди Баки (фото 1912 р., Завієт-ель-Аріан). Хефрен
(статуя з Мемфіса, [[діорит], Каїрський музей).
Менкаура
(статуя з Гізи, граувака, Бостонський музей образотворчого мистецтва).
Мастаба Шепсескафа в некрополі Мемфіса (комплекс «Південна Саккара»).

V династія
  • 2563–2423 рр. до н. е.
  • близько 2504/2454-2347/2297 рр. до н. е.
  • близько 2435–2306+25 рр. до н. е.
(140 років)
(бл. 157 років)
(бл. 129 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Уживане в
єгиптології ім'я
Хронологія Зіставлення з давніми списками фараонів
Е. Горнунґ, Р. Краусс,
Д. Ворбертон
Ю. фон Бекерат Античні автори,
що цитують Манефона
«Туринський
список»
«Саккарський
список — 2»
«Абідоський
список — 2»
«Карнакський
список»
Усеркаф 1. 2435–2429+25 1. 2504/2454-2496/2446 1. УсерхересА 3.17. [Усер]-ка[ф] 25. Усер-ка[ф] 26. Усер-каф
 —
Сахура 2. 2428–2416+25 2. 2496/2446-2483/2433 2. СефресА 3.18. [Саху-ра] 26. Саху-ра 27. Саху-ра 3. Саху-ра
Неферірікара I, Неферірікара, Какаї 3. 2415–2405+25 3. 2483/2433-2463/2413 3. НеферхересА 3.19. [Нефер-ірі-ка-ра], [Какау] 27. Нефер-ірі-ка-ра 28. Какаї
 —
Шепсескара 5. ↓ 2403+25 4. 2463/2413-2456/2406 4. СісіресА 3.20. [Шепсес-ка-ра] 28. Шепсес-ка-ра
 —
 —
Неферефра, Ісі, Ранефереф 4. ↑ 2404+25 5. 2456/2406-2445/2395 5. ХересА 3.21. [Нефер-еф-ра] 29. Хай-нефер-ра 29. Нефер-еф-ра
 —
Ніусерра, Іні 6. 2402–2374+25 6. 2445/2395-2414/2364 6. РаторесА 3.22. [Ні-усер-ра]
 —
30. Ні-усер-ра 4. Іні
Менкаухор 7. 2373–2366+25 7. 2414/2364-2405/2355 7. МенхересА 3.23. Мен-ка-хор 30. Мен-ка-хор 31. Мен-кау-хор
 —
Джедкара, Джедкара, Ісесі 8. 2365–2322+25 8. 2405/2355-2367/2317 8. ТанхересА 3.24. Джед-\< ка-ра > 31. Маат-ка-ра 32. Джед-ка-ра 5. Ісесі
Уніс, Унас 9. 2321–2306+25 9. 2367/ 2317–2347/2297 9. ОнносА 3.25. Уніс 32. Уніс 33. Уніс
 —
Усеркаф
(голова загубленої статуї, граувака, Каїрський музей).
Сахура
(голова статуї, Музей мистецтва «Метрополітен»).
Фрагменти ритуальної вази, з картушем фараона Неферірікари (Єгипетський музей у Берліні). Неферефра
(пофарбована статуетка, вапняк, Каїрський музей).
Ніусерра
(голова і торс статуї, Бруклінський музей).
Менкаухор
(статуя з Мемфіса, Каїрський музей).
Печатка з імененем Джедкара (золото, Бостонський музей образотворчого мистецтва) Стела з іменем Унаса в Саккарському комплексі пірамід.

VI династія
  • 2423–2263 рр. до н. е.
  • близько 2347/2297-2216/2166 рр. до н. е.
  • близько 2305–2150 рр. до н. е.
(160 років)
(бл. 131 року)
(бл. 155 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Уживане в
єгиптології ім'я
Хронологія Зіставлення з давніми списками фараонів
Е. Горнунґ, Р. Краусс,
Д. Ворбертон
Ю. фон Бекерат Античні автори, що цитують
Манефона (+ Геродот)
«Туринський
список»
«Саккарський
список — 2»
«Абідоський
список — 2»
«Карнакський
список»
Теті II 1. 2305–2279+25 1. 2347/2297-2337/2287 1. ОтоесА 4.1. [Теті…] 33. Теті 34. Теті 14. [………]
Усеркара 2. ?-?+25 2. 2337/2287-2335/2285
 —
4.2. [Усер-ка-ра…]
 —
35. Усер-ка-ра
 —
Пепі I, Піопі I, Пепі Меріра 3. 2276–2228+25 3. 2335/2285-2285/2235 2. ФіосА 4.3. [Мерії-ра…] 34. Пепі 36. Мері-ра     15. Пепі ?
Немтіємсаф I, Меренра I 4. 2227–2217+25 4. 2285/2235-2279/2229 3. МетусуфісА 4.4. [Немті-ем-Саф…] 35. Мер-ен-ра 37. Мер-ен-ра     16. Мер-ен-ра ?
Пепі II,Піопі II, Пепі Неферкара 5. 2216–2153+25 5. 2279/2229-2219/2169 4. ФіопсА 4.5. [Нефер-ка-ра…] 36. Нефер-ка-ра 38. Нефер-ка-ра     15. Пепі ?
Немтіємсаф II, Меренра II 6. 2152+25 6. 2219/2169-2218/2168 5. МентесуфісА 4.6. [Немті-ем-Саф…]
 —
39. Мер-ен-ра-са-ем-Саф     16. Мер-ен-ра ?
 —
 —
 —
 —
4.7. [………]
 —
 —
 —
Нейт-ікерті (цариця)
Нейт-ікерті Саптах
 —
7. 2218/2168-2216/2166 6. НітокріяГ 4.8. Нейт-ікерті […]
 —
 —
 —
 —
 —
 —
 —
 —
 —
Систр з іменами Теті II (кальцит, Музей мистецтва «Метрополітен») Саркофаг Теті II в його піраміді (комплекс у Саккарі). Пепі I
(фрагмент статуї, мідь, Каїрський музей).
Пепі IабоНемтіємсаф I
(статуя з Нехена/Гієраконполя, мідь, Каїрський музей).
Піраміда Немтіємсафа I
(комплекс в Саккарі).
Пепі II
(статуетка, кальцит, Бруклінський музей).
Написання імені Пепі II в «Саккарському списку — 2» (Каїрський музей).

VII династія
(деякі дослідники починають відлік Першого перехідного періоду з VII династії, в цьому списку він починається з IX династії)
Уживане в
єгиптології ім'я
Хронологія Зіставлення з давніми списками фараонів
Е. Горнунґ, Р. Краусс,
Д. Ворбертон
Ю. фон Бекерат Е. Бікерман Античні автори,
що цитують Манефона
«Туринський
список»
«Саккарський
список — 2»
«Абідоський
список — 2»
У сучасній науково-популярній літературі часто наводять списки фараонів, де до VII династії належать близько 11 перших правителів VIII династії. Е. Горнунґ, Р. Краусс і Д. Ворбертон пропускають цю династію у своїй хронології. Ю. фон Бекерат не вказує фараонів цієї династії, лише посилається на Манефона, згідно з яким, VII династія правила упродовж 70 днів. Е. Бікерман вважає цю династію фіктивною. Юлій Африкан пише про 70 фараонів, що правили 70 днів.

Євсевій Кесарійський пише про п'ятьох фараонів, що правили 75 днів.

 —
 —
Іноді сюди зараховують фараонів з № 40 по № 50.

VIII династія
  • 2263–2220 рр. до н. е.
  • близько 2216/2166-2170/2120 рр. до н. е.
  • близько 2150–2118+25 рр. до н. е.
(43 роки)
(бл. 46 років)
(бл. 32 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Уживане в
єгиптології ім'я
Хронологія Зіставлення з давніми списками фараонів
Е. Горнунґ, Р. Краусс,
Д. Ворбертон
Ю. фон Бекерат Д. Редфорд Античні автори,
що цитують Манефона
«Туринський
список»
«Саккарський
список — 2»
«Абідоський
список — 2»
Нечерікара, Нечеркара
 —
Ю. фон Бекерат вказує 17 фараонів (без імен).
 —
Юлій Африкан вказує 27 фараонів, що правили 176 років.

Євсевій Кесарійський вказує 5 фараонів, що правили 100 років.

 —
 —
40. Нечері-ка-ра
Менкара
 —
 —
 —
 —
41. Мен-ка-ра
Неферкара III
 —
 —
 —
 —
42. Нефер-ка-ра
Неферкара IV, Неферкара Небі
 —
 —
 —
 —
43. Небі
Джедкара II Шемаї
 —
 —
 —
 —
44. Джед-ка-ра-шемаї
Неферкара V Хенду
 —
 —
 —
 —
45. Нефер-ка-ра-хенду
Меренхор
 —
 —
 —
 —
46. Мері-ен-хор
Неферкамін I
 —
 —
 —
 —
47. Снефер-ка
Нікара
 —
 —
 —
 —
48. Ні-ка-ра
Неферкара VI Тереру
 —
 —
 —
 —
49. Нефер-ка-ра-тереру
Неферкагор
 —
 —
 —
 —
50. Нефер-ка-хор
Неферкара VII Пепі-сенеб
 —
2183-2182
4.9.   Нефер-ка молодший
 —
51. Нефер-ка-ра Пепі-сенеб
Неферкамін II Ану
 —
2182-2181
4.10. Нефер-[ка-мен…]
 —
52. Нефер-ка-мен-ану
Какаура Ібі I
 —
2181-2176
4.11. Ібі […]
 —
53. Ка-ка-ра
Неферкаура 1. 2126–2113+25
 —
4.12. [………]
4.13. [………]
4.14. [………]
 —
54. Нефер-кау-ра
Неферкаугор, Неферкаухор Хуїухапі 2. 2122–2120+25
 —
 —
55. Нефер-кау-хор
Неферірікара II 3. 2119–2118+25
 —
 —
56. Нефер-ірі-ка-ра
Картуші 17 фараонів VIII династії з «Абідоського списку — 2» (Абідос, храм Сеті I).

Перший перехідний період (IX, X династії)[ред. | ред. код]

(деякі дослідники починають відлік Першого перехідного періоду не з IX, а з VII династії)
  • 2220–2070/40 рр. до н. е.
  • близько 2170/2120-2025/2020 рр. до н. е.
  • близько 2118–1980+25 рр. до н. е.
(150/180 років)
(бл. 100/145 років)
(бл. 140 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном


IX династія
(також називається Гераклеопольською династією)
  • 2220-? рр. до н. е.
  • близько 2170/2120-? рр. до н. е.
  • близько 2118-? рр. до н. е.
(?)
(?)
(?)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Ім'я Хронологія Зіставлення з давніми списками фараонів
Е. Горнунґ, Р. Краусс,
Д. Ворбертон
Ю. фон Бекерат Античні автори,
що цитують Манефона
«Туринський
список»
«Саккарський
список — 2»
«Абідоський
список — 2»
Хеті I У хронології Е. Горнунґа, Р. Краусса, Д. Ворбертона немає даних про кількість фараонів та роки їх правління. Ю. фон Бекерат об'єднує цю династію з X-ою і вказує для обох 18 фараонів (без імен). Ахтой I Юлій Африкан вказує 19 фараонів, що правили 409 років.

Євсевій Кесарійський вказує чотирьох фараонів, що правили 100 років.

4.18. [………]
4.19. [………]
Неферкара VII 4.20. Нефер-ка-ра
Хеті II Ахтой II 4.21. Хеті, Хет-і[ті]
Сененех… 4.22. Сенен-ех […]
Хеті III Ахтой III 4.23. [………]
Хеті IV, Меріїбра[de] Ахтой IV 4.24. Мер [іб-ра]

X династія
(також називається Гераклеопольською династією)
  • ?-2070/40 рр. до н. е.
  • близько ?-2025/2020 рр. до н. е.
  • близько ?-1980+25 рр. до н. е.
(?)
(?)
(?)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Ім'я Хронологія Зіставлення з давніми списками фараонів
Е. Горнунґ, Р. Краусс,
Д. Ворбертон
Ю. фон Бекерат Античні автори,
що цитують Манефона)
«Туринський
список»
«Саккарський
список — 2»
«Абідоський
список — 2»
Хеті V У хронології Е. Горнунґа, Р. Крауса, Д. Ворбертона немає даних про кількість фараонів та роки їхнього правління. Ю. фон Бекерат об'єднує цю династію з IX-ою, і вказує для обох 18 фараонів (без імен). Ахтой V Юлій Африкан вказує 19 фараонів, що правили 185 років. 5.1. [………]
5.2. [………]
5.3. [………]
5.4. [………]
5.5. [………]
5.6. [………]
5.7. [………]
5.8. [………]
5.9. [………]
Хеті VI, Небкара Ахтой VI
Хеті VII Ахтой VII
Мерікара

Середнє царство (XI, XII династії)[ред. | ред. код]

  • 2160–1785 рр. до н. е.
  • близько 2119–1794/93 рр. до н. е.
  • близько 1980+16−1760 рр. до н. е.
(375 років)
(бл. 325/326 років)
(бл. 220 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном


XI династія
(також називається фіванською династією)
  • 2160–2000 рр. до н. е.
  • 2119–1976 рр. до н. е.
  • близько 2080–1940+16 рр. до н. е.[вин. 11]
(160 років)
(143 роки)
(бл. 140 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Ім'я Хронологія Зіставлення з давніми списками фараонів
Е. Горнунґ, Р. Краусс,
Д. Ворбертон
Ю. фон Бекерат Античні автори,
що цитують Манефона)
«Туринський
список»
«Саккарський
список — 2»
«Абідоський
список — 2»
«Карнакський
список»
Ментухотеп I 1. 1980-?+16 1. 2119-? 5.12. Теп[іа…]
 —
 —
12. [Мен……]
Ініотеф I, Антеф I, Сехертауї 2. ?-2067+16 2. ?-2103 5.13. [………]
 —
 —
 —
Ініотеф II, Антеф II 3. 2066–2017+16 3. 2103–2054 5.14. [Уах-а]н[х Антеф…]
 —
 —
 —
Ініотеф III, Антеф III 4. 2016–2009+16 4. 2054–2046 5.15. [Нехет-неб-теп-нефер Антеф…]
 —
 —
 —
Ментухотеп II 5. 2009–1959+16 5. 2046–1995 5.16. Неб-хепет-ра […] 37. Неб-хепет-ра 57. Неб-хепет-ра 29. Неб-хепет-ра
Ментухотеп III 6. 1958–1947+16 6. 1995–1983 5.17. Сеанх-ка-[ра …] 38. Сеанх-ка-ра 58. Сеанх-ка-ра 30. Сенефер-ка-ра
Ментухотеп IV, Небтауйра 7. 1947–1940+16 7. 1983–1976
 —
 —
 —
 —
Ім'я Ментухотепа I (№ 12) в «Карнакському списку» з храму Іпет-Ісут, (Лувр). Ініотеф II
(похоронна стела
з Фів, Музей мистецтва «Метрополітен»).
Ініотеф III (другий праворуч) та Ментухотеп II (другий ліворуч), петрогліфи з Шатт-ер-Ригала. Ментухотеп II
(пофарбована статуя, пісковик, Музей мистецтва «Метрополітен»)
Похоронний храм Ментухотепа II в некрополі Фів (Дейр-ель-Бахрі, малюнок-реконструкція) Ментухотеп III
(статуя з Арманта, пісковик, Бостонський музей образотворчого мистецтва).
Гробниці XI династії в некрополі Фів (Дейр ель-Бахрі).

XII династія
  • 2000–1785 рр. до н. е.
  • 1976–1794/93 рр. до н. е.
  • 1939+16−1760 рр. до н. е.
(215 років)
(182/183 роки)
(бл. 179 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Ім'я Хронологія Зіставлення з давніми списками фараонів
Е. Горнунґ, Р. Краусс,
Д. Ворбертон
Ю. фон Бекерат Античні автори
(Геродот, за Манефону)
«туринський
список»
«Саккарський
список — 2»
«Абідоський
список — 2»
«Карнакський
список»
Аменемхет I 1. 1939–1910+16 1. 1976–1947 1. АмманемесА,АмменемесЄ 5.20. [Сехете]п-іб-[ра] 39. Сехетеп-іб-ра 59. Сехетеп-іб-ра 17. Сехетеп-іб-ра
Сенусерт I,Сесостріс I 2. 1920–1875+6 2. 1956–1911/10 2. СесонхосісА, Е 5.21. [Хепер]-ка-[ра] 40. Хепер-ка-ра 60. Хепер-ка-ра 24. Хепер-ка-ра
Аменемхет II 3. 1878–1843+3 3. 1914–1879/76 3. АмменемесА, Е 5.22. [Небу-кау-ра] 41. Небу-кау-ра 61. Небу-кау-ра 18. Небу-кау-ра
Сенусерт II, Сесостріс II 4. 1845–1837 4. 1882–1872
 —
5.23. [Хаї-хепер-ра] 42. Хаї-хепер-ра 62. Хаї-хепер-ра
 —
Сенусерт III, Сесостріс III 5. 1837–1819 5. 1872–1853/52 4. СесострісГ, А, Е 5.24. [Хаї-кау-ра] 43. Хаї-ка-ра 63. Хаї-кау-ра 32. Хаї-ка-ра
Аменемхет III 6. 1818–1773 6. 1853–1806/05 5. ЛамаресА, Е,МерідаГ 5.25. Ні-маат-ра 44. Ні-маат-ра 64. Ні-маат-ра 19. [………]
20. [………]
 —
 —
 —
 —
 —
 —
 —
Аменемхет IV 7. 1772–1764 7. 1807/06-1798/97 6. АмменемесА 6.1. Маа-херу-ра 45. Ні-маа-херу-ра 65. Маа-херу-ра 21. Маа-херу-ра
Нефрусебек (цариця) 8. 1763–1760 8. 1798/97-1794/93 7. СкеміофрісА 6.2. Нефру-собек-ра 46. Ка-себек-ра
 —
22. Себек-нофру-ра
Аменемхет I
(рельєф із його гробниці в Ель-Лішті
Музей мистецтва «Метрополітен»).
Сенусерт I
(частина статуї, Єгипетський музей у Берліні).
Аменемхет II
(сфінкс з його обличчям, знайдений у Танісі; рожевий граніт, Лувр).
Сенусерт III
(сфінкс з його обличчям, Державний музей єгипетського мистецтва в Мюнхені).
Аменемхет III
(голова статуї, граніт, Єгипетський музей у Берліні).
Сфінкс Аменемхета IV, обличчя змінено (гнейс, Британський музей). Торс статуї цариці Нефрусебек (Лувр).

Другий перехідний період (XIII, XIV, XV, XVI, XVII династії)[ред. | ред. код]

  • 1785–1580 рр. до н. е.
  • 1794/1793-1550 рр. до н. е.
  • 1759-бл. 1539 рр. до н. е.
(205 років)
(243/244 роки)
(бл. 220 років)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном


XIII династія
  • 1785-? рр. до н. е.
  • 1794/1793-1648/1645 рр. до н. е.
  • 1759-бл. 1630 рр. до н. е.
(?)
(146/148 років)
(бл. 129 років)

[вин. 12]

— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Ім'я 'Хронологія ' Зіставлення з давніми списками фараонів
Е. Горнунґ, Р. Краусс,
Д. Ворбертон
І. Г. Франк-
Каменецький
К. Ріхолт Античні автори,
що цитують Манефона)
«Туринський
список»
«Карнакський
список»
Схотепібра
 —
 —
 —
 —
6.4.   [Схотеп]-іб-ра
 —
Угаф   1. 1759–1757 1759-1757 1766-1764
 —
6.5.   Хуї-тауї-ра 51. Хуї-тауї-ра
Аменемхет Сенебеф, Аменемхет V ?
 —
1757-1752 1800-1796
 —
6.6.   Сехем-ка-ра Амен-[ем-хет се-неб]еф
 —
Сехемра
 —
1752-1746 1775-1772
 —
 —
 —
Аменемхет V
 —
1746-1743 1796-1793
 —
6.7.   [А]мен-ем-хет[…] 37. Сеан-хіб-ра
Амені Кемау
 —
1743-1742
 —
 —
6.8.   Схотеп-іб-ра
 —
Іуфні
 —
1741 1788
 —
6.9.   ІуФ-ні
 —
Аменемхет VI
 —
1730-1724 1788-1785
 —
6.10. Санх-іб-ра
 —
Небнун, Небенну
 —
1738/39 1785-1783
 —
6.11. Семен-ка-ра
 —
Хорнеджеф-Хоріотеф
 —
1738 1791-1788
 —
6.12. Схотеп-іб-ра
 —
Суаджкара
 —
 —
1781
 —
6.13. Суадж-ка-ра
 —
Сенеджемібра, Неджемібра
 —
1736 1780
 —
6.14. Сенеджем-іб-ра
 —
Себекхотеп I
 —
 —
1780-1777
 —
6.15. Себек-хотеп-ра 47. Хаї-анх-ра
Ренсенеб
 —
 —
1777
 —
6.16. Рен-Сенеб
 —
Гор I
 —
1732 1777-1775
 —
6.17. Аут-іб-ра
 —
Аменемхет VII   2. 1753–1748 1731-1724 1769-1766
 —
6.18. Седжефа[…]-ка-ра
 —
Себекхотеп II   3. 1737–1733 1724-1718
 —
 —
6.19. Сехем-ра-хуї-тауї Себек-хотеп 36. Сехем-ра-хуї-тауї
Хенджер   4. 1732–1728 1718-1712 1764-1759
 —
6.20. Усер-[ка]-ра [Хе]нджер
 —
Імірамеша
 —
1711 1759-?
 —
6.21. Імі-ра-міша
 —
Ініотеф IV, Антеф IV
 —
1710
 —
 —
6.22. […]-ка-[ра] Ініотеф
 —
Сутех IV, Сетх IV
 —
 —
?-1749
 —
6.23. […]-іб-[ра] Сутех
 —
Себекхотеп III   5. 1725–1722 1708-1705 1749-1742
 —
6.24. Сехем-ра \< Се >-[уаджи-тауї] Собек-хотеп 35. Сехем-ра Се-уаджи-Тауї
Неферхотеп I   6. 1721–1710
 —
1742-1731
 —
6.25. Хаї-сехем-ра Нефер-хотеп 34. Хаї-сехем-ра
Сагатор
 —
1694 1733
 —
6.26. Са-хут-хор-ра
 —
Себекхотеп IV   7. 1709–1701 1694-1685 1732-1720 Хенефрес 6.27. Хаї-нефер-ра Собек-хотеп 33. Хаї-нефер-ра
Себекхотеп V   8. 1700–1695 1685-1680 1717-1712
 —
7.1.   Хаї-хотеп-ра 46. Ха-хотеп-ра
Яїб   9. 1695–1685 1680-1670 1712-1701
 —
7.2.   Уах-іб-ра Яїб
 —
Мернофера Аїб, Айя I 10. 1684–1681 1669-1656 1701-1677
 —
7.3.   Мері-нефер-ра
 —
Іні I 11. 1660–1659 1656-1654 1677-1675
 —
Санхенра Суаджту  ?.  ?-? 1654-1651 1675-1672
 —
7.5.   Санх-ен-ра Суадж-ту
 —
Неферхотеп II  ?.  ?-?
 —
1672-1669
 —
7.6.   Мері-сехем-ра Інед
 —
Гор II, Горі  ?.  ?-? 1647 1669-1664
 —
7.7.   Суадж-ка-ра Горі
 —
Себекхотеп VII
 —
1646-1644 1664-1662
 —
7.8.    Мері-ка-ра Хаї-собек[…] 42. Мері-ка-ра
 —
 —
 —
 —
 —
7.9.   [………]
7.10. [………]
7.11. [………]
7.12. [……]дж
 —
 —
 —
 —
 —
 —
 —
Дудімос I  ?.  ?-? 1640
 —
Тімаос/ТутімеосІФ ?
 —
 —
 —
 —
 —
7.13. […]-мес
 —
 —
 —
 —
 —
7.14. […]-маат-ра [І]бі […]
 —
 —
 —
 —
 —
7.15. [Усір/Сехем]-убен-[ра] Гор
 —
 —
 —
 —
 —
7.16. […]-ка-ра
 —
 —
1640
 —
 —
7.17. […]-ен-ра 49. Сау-хен-ра
 —
1640 1805-1780
 —
 —
 —
 —
 —
 —
7.18. [……]-ра
 —
 —
 —
 —
 —
 —
7.19. [………]
 —
 —
 —
 —
 —
 —
7.20. [………]
 —
 —
 —
 —
 —
 —
7.21. […]р[…]-ра
 —
 —
 —
 —
 —
7.22. Мері-хепер-ра
 —
 —
 —
 —
 —
7.23. Мері-ка-[ра…]
 —
 —
 —
1645-1629
 —
 —
43. Сеу-сер-тауї
Іні II
 —
 —
 —
 —
 —
 —
Гор I
Статуя Ка (одна з душ людини, за міфологією єгиптян).
Рельєф з картушем Себекхотепа III. Неферхотеп I
Статуетка.
Себекхотеп IV
Статуя (Лувр).
Себекхотеп V
Статуя.

XIV династія
(місцеві правителі різних областей Нижнього Єгипту, сучасники фараонів 2-ї половини XIII династії)[3]
  • династія вказана без дат
  • ?-1648/1645 рр. до н. е.
  • династія вказана без дат
  • 76 фараонів із Ксоїса
  • ?
(?)
(?)
(?)
(184 роки)
(484 роки)
— за Е. Бікерманом
 — за Ю. фон Бекератом
 — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
 — античні автори, що цитують Манефона
 — Георгій Синкелл, що цитує Манефона
Ім'я
фараони, існування яких
підтверджено (деяких гіпотетично)
Хронологія
К. Ріхолт
«Туринський список» — майже всі фараони XIV династії відомі лише за цим списком
(ймовірно, багато фіктивних імен, або ж зазначені в списку не були фактичними правителями)
Зіставлення Інші імена
 —
 —
7.?    [………] 8.13. Херу-іб-ра
8.14. Неб-сен-ра
8.15. [……]-ра
8.16. Сехепер-ен-ра
8.17. Джед-Херу-ра
8.18. Санх-іб-ра
8.19. [Ка]-нефер-тем-ра
8.20. Сехем-[…]-ра
8.21. Ка-кемет-ра
8.22. Нефер-іб-ра
8.23. І[……]-ра
8.24. Хаї-[…]-ра [Хуї-…]
8.25. Аа-ка-ра-[…]
8.26. Семен-[…]-ра
8.27. Джед-[…]-ра
9.1.   [……]-ра
9.2.   [………]
9.3.   [………]
9.4.   [………]
9.5.   […-ра-…]
9.6.   […-ра-…]
9.7.  Сенефер-[…]-ра
9.8.  Мен-[іб]-ра
9.9.   Джед-[…]-ра
9.10. [………]
9.11. [………]
9.12. [………]
9.13. [………]
9.14. Іненек-[…]
9.15. І-неб-[…]
9.16. І-п[…]
9.17. Хаб-[…]
9.18. Ба \< і >-[…],Са-[…]
9.19. Хепу
9.20. Шемсу
9.21. Мені-[…]
9.22. Ур-ка-[…]
9.23. [………]
9.24. [………]
9.25. […]-ка-[ра…]
9.26. […]-ка-[ра…]
9.27. [………]
9.28. […]-рен Хепу
9.29. […]-ка Неб-ен-наті
9.30. […]-ка-[…] Бебнем
9.31.   […]-ка-[…]

10.1.  І[у-ф-…]
10.2.  Сутех, Сетх
10.3.  Суну
10.4.  Гор-[…]
10.5.   [………]
10.6.   [………]
10.7.  Ніб-[еф]
10.8.  Мері-[…]
10.9.  Пенесет-ен-сепет
10.10. Хер-хмут-шепсут
10.11. Хуї-хмут

Негесі
1705
8.1.  Негесі
 —
 —
8.2.  Хаї-ті-ра
Небефаура
1704
8.3.  Неб-еф-ау-ра
 —
 —
8.4.  Сехеб-ра
Меріджефара
1699
8.5.  Мері-джефа-ра
 —
 —
8.6.  Суадж-ка-ра
Небджефара
1694
8.7.  Неб-джефа-ра
 —
 —
8.8.  У[бен]-ра
 —
 —
8.9.   [………]
 —
 —
8.10. […джефау]-ра
Убенра
1690
8.11. […убен]-ра
 —
 —
8.12. Аут-іб-ра

XV династія[ред. | ред. код]

(також називається Гіксоською династією)

  • Е. Бікерман не відділяє її від XVI династії й не подає дат.
  • 1648/1645-1539/1536 рр. до н. е. (бл. 110 років) — за Ю. фон Бекератом.
  • ? — близько 1530 рр. до н. е. (?) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.
Фараон Зображення Примітки Правління
Салітіс ?
Шеші ?
Якубхер ?
Хіан ?
Апопі I (Апофіс, Ааусерра)
Скарабей з іменем Апопі I.
1585 до н. е. — 1545 до н. е.
Апопі II ?
Хамуді 1555 до н. е — 1544 до н. е.?

XVI династія[ред. | ред. код]

(також називається Гіксоською династією[2][4] або династією гіксосів-васалів[3])

  • Е. Бікерман не відділяє її від XV династії й не подає дат.
  • Ю. фон Бекерат зауважує, що вона правила поряд із XV династією, і не подає дат.
  • Е. Горнунґ, Р. Краусс і Д. Ворбертон не відділяють її від XVII династії й не подають точних дат.

Ймовірно до цієї династії належали щонайбільше 32 незначні фараони, сучасники XV та/або XVII династій.

Фараон Зображення Примітки Правління
[…] Ім'я першого фараона династії записано в Туринському царському папірусі, але місце запису дуже ушкоджене й не підлягає відновленню ?
Джехуті ?
Себекхотеп VIII ?
Неферхотеп III ?
Ментухотеп VI ?
Небереау I ?
Небереау II ?
Семенра ?
Бебіанх ?
[…] Імена ще п'яти фараонів записано в туринському царському папірусі, але місце запису дуже ушкоджене й не підлягає відновленню ?

Абідосська династія[ред. | ред. код]

Ім'я Зображення Примітки Роки правління
Вепуаветемсаф
Міг належати до пізньої XVI династії[11]
Пентіні
Міг належати до пізньої XVI династії[11]
Сенааїб
Міг належати до пізньої XIII династії[11][12][13]
Сенебкай
Гробницю виявлено 2014 року.

XVII династія[ред. | ред. код]

  • ?- 1580 р. до н. е. (?) — за Е. Бікерманом.
  • близько 1645–1550 рр. до н. е. (бл. 100 років) — за Ю. фон Бекератом.
  • ?- 1540 рр.. до н. е. (?) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.

До цієї династії зараховують щонайбільше 15 фараонів-єгиптян з Уасету (Фів), що правили одночасно з гіксосами.

Фараон Зображення Примітки Правління
Рахотеп 1650 до н. е. -?
Себекемсаф I
Ініотеф VI
Ініотеф VII
Саркофаг Ініотефа VII.
Ініотеф VIII
Саркофаг Ініотефа VIII.
Себекемсаф II
Статуя Собекемсафа з червоного граніту (Британський музей.)
Таа I Снахтенра
Картуш Таа I.
бл. 1558 до н. е.
Таа II Секененра
Муміфікована голова Секененри з ранами, що він дістав у бою.
1558 до н. е. — 1554 до н. е.
Камос
Саркофаг Камоса.
1569 до н. е. — 1564 до н. е.

Нове царство[ред. | ред. код]

  • 1580–1085 рр. до н. е. (бл. 500 років, охоплює XVIII, XIX, XX династії) — за Е. Бікерманом.
  • 1550–1070/1069 рр. до н. е. (бл. 480 років, охоплює XVIII, XIX, XX династії) — за Ю. фон Бекератом.
  • близько 1539–1077 рр. до н. е. (бл. 460 років, охоплює XVIII, XIX, XX династії) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.

XVIII династія[ред. | ред. код]

  • 1580–1314 рр. до н. е. (бл. 265 років) — за Е. Бікерманом.
  • 1550–1292 рр. до н. е. (бл. 260 років) — за Ю. фон Бекератом.
  • близько 1539–1292 рр. до н. е. (бл. 250 років) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.
Фараон Зображення Примітки Правління
Яхмос I
Голова статуї Яхмоса.
1550 — 1525 до н. е.
Аменхотеп I
Голова статуї Аменхотепа I.
1525 — 1504 до н. е.
Тутмос I
Голова статуї Тутмоса I.
1504 — 1492 до н. е.
Тутмос II
Мумія Тутмоса II.
1492 — 1479 до н. е.
Хатшепсут (цариця)
Статуя Хатшепсут.
1479 — 1458 до н. е.
Тутмос III
Бюст Тутмоса III.
1479 — 1425 до н. е.
Аменхотеп II
Осколок статуї Аменхотепа II.
1428 — 1397 до н. е.
Тутмос IV
Голова статуї Тутмоса IV.
1397 — 1388 до н. е.
Аменхотеп III
Голова статуї Аменхотепа III.
1388 — 1351 до н. е.
Аменхотеп IV / Ехнатон
Статуя Ехнатона.
1351 — 1334 до н. е.
Сменхкара
Гадане зображення Сменхкари.
1337 — 1333 до н. е.
Тутанхатон / Тутанхамон
Відома похоронна маска Тутанхамона.
1333 — 1323 до н. е.
Еє
Голова статуї — ймовірно, фараона Еє.
1323 — 1319 до н. е.
Хоремхеб
Статуя Хоремхеба, який подає дари Атумові.
1319 — 1292 до н. е.

XIX династія[ред. | ред. код]

  • 1314–1200 рр. до н. е. (бл. 115 років) — за Е. Бікерманом.
  • 1292–1186/1185 рр. до н. е. (бл. 105 років) — за Ю. фон Бекератом.
  • 1292–1191 рр. до н. е. (бл. 100 років) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.
Фараон Зображення Примітки Правління
Рамзес I
Голова статуї Рамзеса I.
1292 — 1291 до н. е.
Сеті I
Статуя Сеті I.
1290 — 1279 до н. е.
Рамзес II Великий
Статуя Рамзеса II (Туринський музей).
1279 — 1212 до н. е.
Мернептах
Статуя Мернептаха.
1212 — 1202 до н. е.
Аменмес
Голова статуї Аменмеса.
1200 — 1187 до н. е.
Сеті II
Статуя Сеті II. (Туринський музей).
1202 — 1196 до н. е.
Саптах
Саркофаг Саптаха.
1195 — 1189 до н. е.
Таусерт (цариця)
Зображення Таусерт в одному з храмів Нубії.
1188 — 1186 до н. е.

XX династія[ред. | ред. код]

(також називається династією Рамесидів)

  • 1200–1085 рр. до н. е. (бл. 115 років) — за Е. Бікерманом.
  • 1186/1185-1070/1069 рр. до н. е. (бл. 116 років) — за Ю. фон Бекератом.
  • 1190–1077 рр. до н. е. (бл. 113 років) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.
Фараон Зображення Примітки Правління
Сетнахт, Протей Г?
Ескіз голови Сетнахта (з барельєфу).
1186 — 1184 до н. е.
Рамсес III, Рампсиніт Г
Рельєф із зображенням Рамзеса II.
1184 — 1153 до н. е.
Рамсес IV
Остракон із зображенням Рамзеса V.
1153 — 1147 до н. е.
Рамсес V
Мумія Рамзеса V.
1147 — 1143 до н. е.
Рамсес VI
Остракон із зображенням Рамзеса VI.
1143 — 1136 до н. е.
Рамсес VII
Божества з гробниці Рамзеса VII.
1136 — 1129 до н. е.
Рамсес VIII
Остракон із зображенням Рамзеса VIII на полюванні в Нижньому Єгипті.
1129 — 1126 до н. е.
Рамсес IX
Рельєф із зображенням Рамзеса IX.
1126 — 1108 до н. е.
Рамсес X
Остракон із зображенням богів.
1108 — 1099 до н. е.
Рамсес XI
Остракон із зображенням Рамзеса XI.
1099 — 1069 до н. е.
Герігор
Герігор.
1086 — 1080 до н. е.

Третій перехідний період[ред. | ред. код]

  • 1085–664 рр. до н. е. (бл. 420 років, охоплює XXI, XXII, XXIII, XXIV, XXV династії) — за Е. Бікерманом.
  • 1070/1069-бл. 655 рр. до н. е. (бл. 415 років, охоплює XXI, XXII, XXIII, XXIV, XXV династії) — за Ю. фон Бекератом.
  • близько 1076–723 рр. до н. е. (бл. 355 років, охоплює XXI, XXII, XXIII, XXIV династії)[вин. 13] — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.

XXI династія[ред. | ред. код]

  • 1085–950 рр. до н. е. (135 років) — за Е. Бікерманом.
  • 1070/1069-946/945 рр. до н. е. (бл. 125 років) — за Ю. фон Бекератом.
  • близько 1076–944 рр. до н. е. (бл. 130 років) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.
Фараон Зображення Примітки Правління
Несубанебджед / Смендес 1077 — 1051 до н. е.
Аменемнісу 1051 — 1047 до н. е.
Псусеннес I
Похоронна маска Псусеннеса I.
1047 — 1001 до н. е.
Аменемопет
Похоронна маска Аменемопа.
1001 — 992 до н. е.
Осоркон Старший 992 — 986 до н. е.
Сіамон 986 — 967 до н. е.
Псусеннес II 967 — 943 до н. е.

XXII династія[ред. | ред. код]

(також називається Лівійською династією та династією Бубастидів)

  • 950–730 рр. до н. е. (220 років) — за Е. Бікерманом.
  • 946/945 — близько 735 рр. до н. е. (бл. 210 років) — за Ю. фон Бекератом.
  • 943 — близько 746 рр. до н. е. (бл. 200 років) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.
Фараон Зображення Примітка Роки правління
Шешонк I, Асіхіс Г? 943 — 922 до н. е.
Осоркон I 922 — 887 до н. е.
Шешонк II 887 — 885 до н. е.
Такелот I 885 — 872 до н. е.
Осоркон II 872 — 837 до н. е.
Такелот II 840 — 815 до н. е.
Шешонк III 837 — 798 до н. е.
Шешонк IV 798 — 785 до н. е.
Памі 785 — 778 до н. е.
Шешонк V 778 — 740 до н. е.
Петубастіс II (Педубаст Схетепібенра) 743 — 733 до н. е.
Осоркон IV (Аахеперра Сетепенамон) 733 — 715 до н. е.

XXII/XXIII династія (Верхній Єгипет)[ред. | ред. код]

(В. Є. — Верхньоєгипетська династія, XXII — за Ю. фон Бекератом[3], XXIII — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном[4], також називається Лівійською династією)

  • У хронології Е. Бікермана вона не фігурує.
  • близько 870–730 (бл. 140 років) — за Ю. фон Бекератом.
  • В хронології Е. Горнунґа, Р. Краусса і Д. Ворбертона вона фігурує без точних дат.

XXIII династія[ред. | ред. код]

(Нижньоєгипетська династія, також називається Лівійською)

  • 817–730 рр. до н. е. (87 років) — за Е. Бікерманом.
  • близько 756–714/712 рр. до н. е. (бл. 44-42 років) — за Ю. фон Бекератом.
  • близько 730-? рр. до н. е. (?) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.

До династії належали різні правителі Нижнього Єгипту: в Гераклеополі, Леонтополі й Танісі.

XXIV династія[ред. | ред. код]

  • 730–715 рр. до н. е. (15 років) — за Е. Бікерманом.
  • близько 740–714/712 рр. до н. е. (бл. 28-26 років) — за Ю. фон Бекератом.
  • близько 736–723 рр. до н. е. (бл. 13 років) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.

XXV династія[ред. | ред. код]

(також називається Кушитською або Ефіопською династією)

  • близько 715–664 рр. до н. е. (бл. 50 років) — за Е. Бікерманом.
  • прибл. до 746 — близько 655 рр. до н. е. (бл. 90 років) — за Ю. фон Бекератом.
  • близько 722 — близько 655 рр. до н. е. (бл. 70 років) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.

Поділ на Третій перехідний період і Пізній період умовний, тож деякі єгиптологи зараховують XXV династію до Пізнього періоду (зокрема, Е. Горнунґ, Р. Краусс і Д. Ворбертон у своїй праці «Хронология Древнего Египта»). У цьому списку XXV династія належить до Третього перехідного періоду, відповідно до усталеної традиції. XXV династія була загарбницька й чужинська, інші її представники правили в царстві Куш (див. Список правителів Кушу).

Пізнє царство[ред. | ред. код]

  • 664–343 рр. до н. е. (321 рік, охоплює XXVI, XXVII, XXVIII, XXIX, XXX династії) — за Е. Бікерманом.
  • 664–336/335 рр. до н. е. (328/329 років, охоплює XXVI, XXVII, XXVIII, XXIX, XXX, XXXI династії) — за Ю. фон Бекератом.
  • близько 722–332 рр. до н. е. (бл. 390 років, охоплює XXV[вин. 13], XXVI, XXVII, XXVIII, XXIX, XXX династії і другий Перський період[вин. 14]) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.

XXVI династія[ред. | ред. код]

(також називається Саїською династією)

  • 664–525 рр. до н. е. (139 років) — за Е. Бікерманом.
  • 664–525 рр. до н. е. (139 років) — за Ю. фон Бекератом.
  • 664–525 рр. до н. е. (139 років) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном.
Прийняте ім'я Еллінізовані імена
за античними авторами, що цитують Манефона
1.Псамметіх I (664-610 до н. е.) Псамметіхос I, Псаммутіс I, Псамметіх Г
2.Нехо II (610-595 до н. е.) Нехао II, Нехо Г
3.Псамметіх II (595-589 до н. е.) Псамметіхос II, Псаммутіс II, Псамміт Г
4.Апрій (589-570 до н. е.) Куафріс, Апрій Г
5.Яхмос II (570-526 до н. е.) Амасіс II, Амасид Г
6.Псамметіх III (526-525 до н. е.) Псаммехрітос
Псамметіх I підносить дари Ра-Хорахте. Рельєф, гробниця Пабаса. Невелика статуя на колінах — ймовірно, зображає Нехо II. Бруклінський музей. Статуя Неферібра Псамметіха II. Лувр. Статуя Апрія. Лувр.

Promptuarii Iconum Insigniorum (1553)

Фрагмент статуї Яхмоса ІІ (Амасіса ІІ). Старий музей. Берлін. Перський цар Камбіс, що бере в полон фараона Псамметіха III. Зображення на перській печатці. VI ст. до н. е.

XXVII династія[ред. | ред. код]

(також називається Перською династією[2][4])

  • 525–331 рр. до н. е. (190 років) — за Е. Бікерманом
  • 525–401 рр. до н. е. (124роки) — за Ю. фон Бекератом
  • 525–404 рр. до н. е. (121 рік) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Прийняте ім'я Єгипетське ім'я Давньоперське ім'я
1.Камбіс II (525-522 до н. е.) Кембічет Месут-Ра Камбӯджія II
2.Бардія (522 до н. е.)
3.Дарій I (521-486 до н. е.) Інтіріуш Сетутра Дараявауш I
4.Ксеркс I (486-465 до н. е.) Хашіарша Хшаяршан
5.Артаксеркс I (465-424 до н. е.) Артахешес Артахшасса I
6.Ксеркс II (424 до н. е.) Хашāйāршā II
7.Согдіан (Секудіан) (424-423 до н. е.)
8.Дарій II (423-405 до н. е.) Дараявауш II
Перський цар Камбіс бере в полон фараона Псамметіха III. Зображення на перській печатці. VI ст. до н. е. Зображення Дарія I на давньогрецькій вазі. Рельєфне зображення перського царя (ймовірно, Ксеркса I) на стіні палацу в Персеполі. Портрет Артаксеркса I зі збірки біографій

Promptuarii Iconum Insigniorum (1553).

Гадана могила Дарія II в некрополі Накше-Рустам

XXVIII династія[ред. | ред. код]

  • 404–399 рр. до н. е. (5 років) — за Е. Бікерманом
  • 404/401-399 рр. до н. е. (2-5 років) — за Ю. фон Бекератом
  • 404–399 рр. до н. е. (5 років) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Прийняте ім'я Еллінізовані імена
за античними авторами, що цитують Манефона
1.Аміртей I (460-454 до н. е.) Аменірдіс
2.Інар (454-408 до н. е.) Інарос
3.Паусіре (408-404 до н. е.) Паусіріс
4.Аміртей II (404-399 до н. е.) Аменірдіс

XXIX династія[ред. | ред. код]

  • 399–380 рр. до н. е. (19 років) — за Е. Бікерманом
  • 399–380 рр. до н. е. (19 років) — за Ю. фон Бекератом
  • 399–380 рр. до н. е. (19 років) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Прийняте ім'я Тронне ім'я Еллінізовані імена
за античними авторами, що цитують Манефона
1.Неферіт I (399–393 рік до н. е.) Баенра Мерінечеру
2.Псаммут (393–393 до н. е.) Усер-Ра-сетеп-ен-Птах
3. Ахоріс (393–380 до н. е.) Хенем-Маат-Ра
4.Неферіт II (380–380 до н. е.) Неферітос
Сфінкс із іменем Неферіта I. Лувр. Фрагмент рельєфу з іменем фараона Псаммута. Метрополітен-музей. Нью-Йорк Царський сфінкс із іменем фараона Ахоріса. Базальт. Знайдений у Римі. Лувр.

XXX династія[ред. | ред. код]

  • 380–343 рр. до н. е. (37 років) — за Е. Бікерманом
  • 380–342 рр. до н. е. (38 років) — за Ю. фон Бекератом
  • 380–343 рр. до н. е. (37 років) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном
Прийняте ім'я Еллінізовані імена за античними авторами, що цитують Манефона
1.Нектанеб I (380-362 до н. е.) Нектанебос
2.Тахос (362-360 до н. е.) Теос, Таос, Тамус
3.Нектанеб II (360-342 до н. е.) Нектанебос
Нектанеб I. Стела Нектанеба I. Голова статуї Нектанеба II. Музей образотворчого мистецтва, Ліон

XXXI династія[ред. | ред. код]

(також час правління цієї династії називають Другим Перським періодом[4])

  • У хронології Е. Бікермана вона не фігурує[2].
  • 342–332 рр. до н. е. (10 років) — за Ю. фон Бекератом[3].
  • 343–332 рр. до н. е. (11 років) — за Е. Горнунґом, Р. Крауссом і Д. Ворбертоном[4].

У 338 р. до н. е. незалежність Єгипту частково поновлено, і фараоном став Хабабаш. Деякі вчені зараховують його до цієї умовної династії.

Прийняте ім'я Давньоперське ім'я
1. Артаксеркс III Ох (342–338 до н. е.) Артахшаса III
2.Артаксеркс IV (Арсес) (338–336 до н. е.) Артахшаса IV
3.Дарій III Кодоман (335–332 до н. е.) Дараявауш III
Гробниця Артаксеркса III в Персеполі. Імперія Ахеменідів у часи правління XXXI династії. Дарій III у битві з Александром Македонським.

Елліністичний період[ред. | ред. код]

Македонська династія (Аргеадів)
Династія Птолемеїв (Лагідів)

Після Птолемеїв[ред. | ред. код]

Титул Фараона успадкував названий брат Цезаріона Август, то ж надалі титул закріплюється за римськими імператорами.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
  1. Утотожнення перших фараонів династії — Нармера і Аги — з Менесом, а також припущення про існування Теті I доволі спірні, оскільки нині є кілька гіпотез про їх ідентифікацію стосовно «Царських списків» та «Історії Єгипту» Манефона. Декотрі дослідники ототожнюють Менеса з Нармером і вважають, що це Мені в «Царських списках». Інша вірогідна гіпотеза — це утотожнення Менеса з «Історії Єгипту» й Мені із «Царських списків» з фараоном Агою й зарахування Нармера до правителів Додинастичного періоду
  2. Правив після Каа — згідно з П. Каплоні; за іншою гіпотезою (K. Ryholt і Я. Малек), Сенеферка належав до II династії — правив між Хетепсехемуї та Нінечером.
  3. Згідно з Е. Додсоном і В. Хельком, правив між фараонами Нінечером і Перібсеном.
  4. Правив після Нінечера — за Т. Вілкінсоном; після Сенеда — за В. Хельком; після Унега — за П. Каплоні
  5. Крім імені фараона, напис H(w)-DfA в «Царських списках» може означати слово «стерто», а переписувачі пізніше витлумачили його як ім'я правителя. Дослідники, що вважають Гуджефу I фараоном, припускають, що він був правителем Нижнього Єгипту після смерті Нінечера.
  6. Можливо, Са — це ім'я не окремого фараона, а когось із уже задокументованих правителів. Його ототожнювали з Нубнефером (J. Kahl), з Унегом (В. Хельк), з Небкою (П. Каплоні, Ю. фон Бекерат і Д. Вільдунґ), із Сехемхетом (Х. Селім). Крім як до II династії, це ім'я (окремого правителя чи когось із уже задокументованих) може належати до I чи III династії.
  7. Крім імені фараона, напис H(w)-DfA в «Царських списках» може означати слово «стерто», а переписувачі пізніше витлумачили його як ім'я правителя. Дослідники, які вважають Гуджефу II фараоном, припускають, що він був правителем між фараонами Сехемхетом і Месохрісом (Ю. фон Бекерат, Т. Шнайдер і Р. Ганніґ)
  8. Деякі дослідники вважали, що Небкара не окремий фараон, і ототожнювали його з Неферкарою II і Месохрісом (Ю. фон Бекерат і Р. Ганніґ). Ймовірно, він міг правити між фараонами Гуджефою II і Гуні (Т. Шнайдер).
  9. Деякі дослідники вважали, що Неферкара II не окремий фараон, і ототожнювали його з Небкарою II і Месохрісом (Ю. фон Бекерат і Р. Ганніґ). Ймовірно, він міг правити між фараонами Гуджефою II і Гуні (Т. Шнайдер).
  10. Згідно з Ю. фон Бекератом, Т. Шнайдером, Р. Стадельманном і Д. Вільдунґом, правив наприкінці III династії. Інші дослідники (Т. Вілкінсон, Я. Шоу, Х. Селім і Ж. Вандейр), ототожнювали його з Гуні
  11. Дата початку правління династії належить до Першого перехідного періоду, коли ця династія постала з місцевих правителів Уасету (Фіви), які поступово поширили владу на всю країну.
  12. Ю. фон Бекерат вказує 50 (?) фараонів (без імен).
  13. а б Поділ на Третій перехідний період і Пізній період умовний, тож деякі єгиптологи зараховують XXV династію до Пізнього періоду (зокрема, Е. Горнунґ, Р. Краусс і Д. Ворбертон у своїй праці «Хронология Древнего Египта»). У цьому списку XXV династія належить до Третього перехідного періоду, відповідно до усталеної традиції.
  14. На відміну від Ю. фон Бекерата, Е. Горнунґ, Р. Краусс і Д. Ворбертон називають XXXI династію Другим Перським періодом.
Джерела
  1. Усі роки подані до нашої ери.
  2. а б в г Бикерман Э. Хронология древнего мира. Ближний Восток и Античность (з посиланнями на: E. Drioton et J. Vandier. L'Égypte, 4 me ed., Paris, 1962)
  3. а б в г д Jürgen von Beckerath. Chronologie des pharaonischen Ägypten
  4. а б в г д е Hornung E., Krauss R. and Warburton D. Ancient Egyptian Chronology. — 2006. — S. 490–495.
  5. Cervello-Autuori, Josep (2003). "Narmer, Menes and the Seals from Abydos". In Hawass, Zahi (ed.). Egyptology at the Dawn of the Twenty-first Century: Proceedings of the Eighth International Congress of Egyptologists, 2000. Vol. 2. Cairo: American University in Cairo Press. pp. 168–75. 
  6. а б Late Predynastic and Early dynastic Egypt. Архів оригіналу за 22 серпня 2011.  {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  7. Baker, Darrell D. (2008). Encyclopedia of the Pharaohs Volume 1: Predynastic to the Twentieth Dynasty 3300-1069 BC. Egypt: The American University in Cairo Press. p. 5.
  8. а б Barry Kemp (a1), Andrew Boyce and James Harrell, The Colossi from the Early Shrine at Coptos in Egypt, in: Cambridge Archaeological Journal Volume 10, Issue 2April 2000, 233
  9. Altenmüller, Hartwig; Kloth, Nicole (January 1, 2008). Studien zur Altägyptischen Kultur Band 37. Helmut Buske Verlag. 
  10. Ludwig David Morenz: Bild-Buchstaben und symbolische Zeichen. Die Herausbildung der Schrift der hohen Kultur Altägyptens (= Orbis Biblicus et Orientalis 205). Fribourg 2004,
  11. а б в Marcel Marée: A sculpture workshop at Abydos from the late Sixteenth or early Seventeenth Dynasty, Leuven, Paris, Walpole, MA. 2010 ISBN 978-90-429-2228-0. стор. 247, 268
  12. Jürgen von Beckerath: Untersuchungen zur politischen Geschichte der Zweiten Zwischenzeit in Ägypten, Glückstadt, 1964
  13. Jürgen von Beckerath: Handbuch der ägyptischen Königsnamen, Münchner ägyptologische Studien 49, Mainz 1999.


Посилання[ред. | ред. код]



Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • История Древнего Востока. Зарождение древнейших классовых обществ и первые очаги рабовладельческой цивилизации. Часть 2. Передняя Азия. Египет / Под редакцией Г. М. Бонгард-Левина. — М.: Главная редакция восточной литературы издательства «Наука», 1988. — 623 с. — 25 000 экз.
  • Бикерман Э. Хронология древнего мира. Ближний Восток и Античность / Перевод с английского И. М. Стеблин-Каменского; Ответственный редактор М. А. Дандамаев. — М.: Главная редакция восточной литературы издательства «Наука», 1975. — 336 с. — 15 000 экз.
  • Эрлихман В. В. Правители мира: Хронол.-генеал. таблицы по всемирной истории: В 4 т. / Авт.-сост. В. В. Эрлихман. — Т. 1: Древний Восток и Античность. Византия и Закавказье. Россия, СССР, СНГ. Восточная Европа. — М., 2002.
  • Jürgen von Beckerath. Chronologie des pharaonischen Ägypten: Die Zeitbestimmung der ägyptischen Geschichte von der Vorzeit bis 332 v. Chr. — Mainz: Verlag Philipp von Zabern, 1997. — XIX + 244 p. — (Münchner Ägyptologische Studien, Band 46). — ISBN 3-8053-2310-7
  • Hornung E., Krauss R., Warburton D. A. Ancient Egyptian Chronology. — Leiden-Boston-Köln: «Brill», 2006. — 517 p. — ISBN 90-04-11385-1