Спойлер твору

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Спойлер)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Спо́йлер (від англ. spoil — псувати) — інформація про книгу, фільм, відеогру, музичний альбом тощо, яка розкриває сюжет ще до особистого ознайомлення з предметом уваги й тому може зіпсувати враження від твору.

До деякої міри запобігти спойлерові можна за допомогою попередження про спойлер. Якщо, наприклад, в інтернет-форумі ведеться обговорення твору людьми, які з ним уже знайомі, за правилами етикету вони мають ставити попередження про спойлер у горішній частині сторінки та робити відступ у своєму повідомленні так, щоб основний текст не потрапляв на першу сторінку екрану. У такому випадку читач бачить на сторінці тільки попередження, а тому вільний чинити як завгодно — читати далі чи ні[1].

Одним із перших цей термін використав Дуглас Кенні у своїй статті «Спойлери», опублікованій 1971 року в журналі National Lampoon[2]. Сама стаття розкривала кінцівки відомих фільмів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Oad, Sussana (Spring 2016). The Effect of Spoiler Types on Enjoyment. ScholarWorks@UARK. University of Arkansas. Процитовано 4 листопада 2023.
  2. Table of Contents (April 1971). National Lampoon Issue #13. National Lampoon. Архів оригіналу за 7 лютого 2016. Процитовано 28 січня 2016.