Спокійний тато

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спокійний тато
фр. Le pêre tranquille
Жанр воєнна драма
Режисери Рене Клеман
Ноель-Ноель
Сценарист Ноель-Ноель
У головних
ролях
Charles Lemontierd, Claire Olivierd, Говард Вернонd, Jean Larad, Jeanne Hervialed, José Arturd, Marcel Delaîtred, Marcel Dieudonnéd, Maurice Chevitd, Maurice Salabertd, Nadine Alarid, Ноель-Ноель і Поль Франкер
Оператор Клод Ренуар
Композитор Рене Кльорек
Кінокомпанія B.C.M.
Тривалість 95 хв.
Мова французька
Країна Франція Франція
Рік 1946
Дата виходу 30 квітня 1946 (Франція)
IMDb ID 0038863

«Спокійний тато» (фр. Le pêre tranquille) — французький кінофільм режисера Рене Клемана. Показом фільму було відкрито перший Каннський кінофестиваль у 1946 році[1] .

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія фільму відбувається у французькому Муассоні часів фашистської окупації. Мосьє Мартен (Ноель-Ноель), 60-річний домосід на прізвисько «Спокійний Тато», п'є таблетки, вечорами грає в карти у кафе і розводить орхідеї в оранжереї. При цьому він — керівник місцевого осередку Опору: кожен день спілкується з Лондоном; разом зі своїми помічниками Сімоном і Пельт'є організовує різні диверсії; усуває при нагоді нацистських агентів, що шпигують в селі. Родичі нічого не знають про його діяльність. Дружина занурена в турботи про господарство. Син-підліток докоряє йому в симпатіях до фашистів. Лише старша дочка Монік, ґрунтуючись на непрямих доказах, починає щось підозрювати.

Помітивши, що на сусідньому заводі ховаються маленькі підводні човни, Мартен повідомляє про це у Лондон, радячи знищити будівлю. Щоб вивести сусідів з-під бомбардування, він запрошує усіх на святкову вечерю з нагоди заручин Монік і Пельт'є (вони давно таємно від усіх кохалися) до ресторану, досить віддаленого від заводу. Бомбардування проходить успішно. Незабаром після неї Мартена беруть під арешт. Французькі війська звільняють його від німців і, пораненого, привозять до міста. Його син, що вступив до партизанського загону («щоб хоч хтось в сім'ї боровся у Опорі»), тільки тепер розуміє, хто його батько.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Ноель-Ноель Мартен "Спокійний Тато" мосьє Мартен "Спокійний Тато"
Надін Аларі Монік Мартен Монік Мартен
Жозе Артюр П'єр Мартен П'єр Мартен
Поль Франкер Симон Симон
Жорж Кесто
Симона Лестан
Жанна Ервіаль
Говард Вернон Флейшер німецький офіцер Флейшер
Жан Лара Пельтьє Пельтьє

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Festival de Cannes: Mr. Orchid. festival-cannes.com. Архів оригіналу за 28 жовтня 2014. Процитовано 24.12.2014.

Посилання[ред. | ред. код]