Спорт у Кропивницькому

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стадіон «Зірка»
Спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву «Надія»

Стаття «Спорт у Кропивницькому» присвячена висвітленню проблематики спорту й фізкультури в обласному центрі України місті Кропивницький.

В цілому найбільш популярними, зокрема за кількістю осіб, котрі займаються тим чи іншим видом спорту, в Кропивницькому (за даними на 2008 рік) є футбол (886 осіб), дзюдо (841 особа), легка атлетика (738 осіб), плавання (685 осіб), гімнастика спортивна (503 особи), бокс (583 особи), баскетбол (486 осіб), велоспорт (424 особи), а от за результатами виступів у змаганнях професіональних спортсменів-кропивничан (оцінюються за всеукраїнським рейтингом), впевнено лідирують бейсбол, спортивна гімнастика, хокей на траві, плавання, стрільба кульова, важка атлетика[1].


Народились[ред. | ред. код]

Померли[ред. | ред. код]

Спортивна інфраструктура[ред. | ред. код]

У Кропивницькому працює 13 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, 1 — ШВСМ, в яких займається 6,6 тис. дітей. Залученню дітей до занять спортом сприяє робота фізкультурно-спортивних товариств, спортивних клубів та громадських об'єднань.

До послуг любителів спорту і фізкультури (станом на 2008 рік) — 4 стадіони, 202 спортивних майданчики, 1 водноспортивна база, 4 тенісних корта, 8 футбольних полів, 20 стрілецьких тирів, 66 спортивних залів, 93 приміщення для занять фізкультурно-оздоровчою роботою, серед яких 48 обладнані тренажерами, є плавальний басейн, льодова ковзанка, атлетичне містечко з тренажерним обладнанням, 4 футбольних поля зі штучним покриттям[1].

Центральною спортивною ареною Кропивницького є футбольний стадіон «Зірка» місткістю в 20 тис. глядачів[2], що є домашнім полем для футбольного клубу першої ліги «Зірка» (виступав у вищій лізі Чемпіонату України з футболу в сезонах 1995/1996 — 1999/2000 та у сезоні 2003/2004). Тут же, на центральному стадіоні «Зірка» відкрито «Алею спортивної слави», де щороку відзначають найкращих спортсменів, тренерів, спортивні колективи, громадських діячів, спонсорів[1].

Гордістю Кропивницького є СДЮШОР «Надія» (має у своєму розпорядженні велику комплексну спортивну споруду в центрі міста), яка за час свого існування від березня 1975 року підготувала переможців і призерів Олімпійських ігор, чемпіонатів світу, інших престижних міжнародних і внутрішніх змагань, численних майстрів спорту і тисячі кандидатів у майстри спорту.[3].

Стадіони[ред. | ред. код]

Навчальні заклади[ред. | ред. код]

Команди з Кропивницького[ред. | ред. код]

Виду спорту[ред. | ред. код]

Інваспорт[ред. | ред. код]

У місті широко представлено інваспорт. Серед знаних спорсменів можна виділити чемпіонів Паралімпійських ігор:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Інформація про місто Кіровоград [Архівовано 15 грудня 2013 у Wayback Machine.] на офіційному сайті Кіровоградської міської ради [Архівовано 15 грудня 2013 у Wayback Machine.]
  2. World Stadiums — Stadiums in Ukraine [Архівовано 2012-11-23 у Wayback Machine.](англ.)
  3. Місто і люди. Єлисаветград — Кіровоград, 1754—2004. Ілюстрована енциклопедія., Кіровоград: , «Імекс-ЛТД», 2004, стор. 138—139

Посилання[ред. | ред. код]