Ящіркові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Справжні ящірки)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ящіркові
Період існування: 24–0 млн р. т. олігоценнаш час
Ящірка прудка
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Надродина: Lacertoidea
Родина: Ящіркові (Lacertidae)
Gray, 1825
Вікісховище: Lacertidae

Я́щіркові (Lacertidae) — родина плазунів з підряду Ящірок. Містить 2 підродини та 37 родів. Інколи родину позначають як «Справжні ящірки» для додаткової інформації про те, що існують й інші родини.

Опис[ред. | ред. код]

Представники цієї родини мають загальну довжину, яка коливається від 9 до 90 см. Колір шкіри яскравий, різнобарвний з візерунком під місцевість, де мешкають представники цієї родини. Тулуб стрункий, подовжений. Добре помітна шия. Помірно довгі п'ятипалі кінцівки. При цьому є довгий й ламкий хвіст. Голова вкрита зверху великими правильно розташованими щитками, які лежать поверх зрослих із черепом кістяними пластинками — остеодермою. У цілому, ящіркові вкриті дрібною лускою, яка нагадує черепицю. Спинна луска відрізняється від черевної, через яку проходять поздовжні та поперечні рядки. На хвості луска утворює правильні кільця, кожні 2 з яких відповідають 1 хребцю. У цих ящірок присутні стегнові пори. Очі мають подільні повіки, на нижньому розташоване прозоре або напівпрозоре віконце. Скронні дуги добре розвинуті, є також тім'яна кіста та тім'яне око. Зуби конусоподібні, з боків щелепи несуть по 2—3 невеличких вістря. По краях пальців можуть бути лускаті гребінці.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляють пустелі, напівпустелі, луки, болота, кам'янисті місця, скелі, степи, сади, чагарники, ліси. Добре лазять по деревам, швидко бігають серед трави, по землі. Декілька видів мешкають виключно на деревах. Харчуються комахами, невеликими хребетними, ягодами.

Це яйцекладні плазуни. Зазвичай самиця відкладає ві 3 до 18 яєць. За сезон може бути декілька кладок. Також зустрічаються яйцеживородні ящірки.

У 2013 році було опубліковано статтю геопетологом Кармишевим Ю.В. та А. Н. Яригіним, щодо репродуктивних особливостей деяких Справжніх ящірок (Lacertidae) України.[1]

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у Європі, Азії та Африці.

В Україні розповсюдження мають дуже широке, майже по всій терріторії країни. Найбільшу кількість виявлено у північних областях - Запорізська обл та Херсонська обл.

Підродини та роди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Мелитопольского государственного педагогического университета имени Богдана Хмельницкого, 1 (7), 2013. — С. 59-64. — ISBN pISSN 2225-5486, eISSN 2226-9010.