Сприггіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сприггіна
Час існування: 575–545 млн р. т.
Spriggina floundersi з відкладень Едіакарської височини (Австралія)
Spriggina floundersi
з відкладень Едіакарської височини
(Австралія)
Біологічна класифікація
Царство: Тварини
Тип: ? Проартикуляти
Клас: ? Dipleurozoa
Рід: Сприггіна
Вид: Spriggina floundersi
Spriggina floundersi
Посилання
Вікісховище: Spriggina
Віківиди: Spriggina
Fossilworks: 4723

Сприггіна (лат. Spriggina, від прізвища дослідника Reg Sprigg[en]) — рід вендських тварин з неясним таксономічним положенням, морфологічно нагадував трилобітів, предком яких, можливо, був. З іншого боку, в будові сприггіни є також спільні риси з кільчастими червами. Відбиток (довжиною близько 3 см) виявлено на Едіакарській височини в Австралії. Організм сегментований, з віссю посередині.

Систематичне положення і класифікація[ред. | ред. код]

Як і у інших представників вендської фауни, систематичне положення роду сприггіна невизначене. Деякі вчені схильні зараховувати його до членистоногих, інші — до кільчастих черв'яків. Російський фахівець з вимерлих членистоногих Кирило Єськов резюмує, що «подібність тут чисто зовнішня, і едіакарські організми (їх назвали вендобіонтамі) являють собою щось зовсім особливе і не пов'язане будь-яким прямим спорідненням з сучасними групами тварин»[1].В даний час єдиним представником роду вважається Spriggina floundersi. Подібний організм, Spriggina ovata, в даний час вважається приналежним до іншого роду, Marywadea (Glaessner 1976). Spriggia wadea, ймовірно, є молодою формою аспіделли.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Еськов Кирилл. Черновики Господа Бога [Архівовано 25 травня 2012 у Wayback Machine.] // — Знание-сила. — 2001. — № 6. — С. 56-61

Література[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]