Спілка кінематографістів Росії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спілка кінематографістів Росії
Тип громадська організація
Засновано 28 лютого 1990
Країна  Росія
Вебсайт: unikino.ru

Спілка кінематографістів Російської Федерації (СК Росії) — загальноросійська самокерована громадська організація, що заснована на індивідуальному членстві, створена для захисту спільних інтересів та досягнення статутних цілей об'єднаних професійних творчих діячів кінематографії, що працюють в аудіовізуальній сфері.

СК Росії здійснює свою діяльність на території більше половини суб'єктів Російської Федерації через свої структурні підрозділи — організації, відділення, філії та представництва.

СК Росії створено з метою захисту соціальних, авторських, суміжних та трудових прав, інтелектуальної власності та професійних інтересів своїх членів, надання допомоги у створенні та поліпшенні умов їх творчої діяльності. Установчий з'їзд Спілки кінематографістів Росії пройшов 28 лютого 1990 року. Статут організації був прийнятий 30 листопада 1991 року.

Структура[ред. | ред. код]

Основні Гільдії Спілки кінематографістів РФ:

Голова Спілки[ред. | ред. код]

1990–1993 — Масленников Ігор Федорович.

1993–1997 — Соловйов Сергій Олександрович.

1997 — по теперішній час — Микита Сергійович Михалков.

Наприкінці 2008 року пройшов VII з'їзд СК, на якому новим головою був обраний Марлен Хуцієв. Михалков делегатом на з'їзд обраний не був[1]. Через те, що кілька членів Спілки заявили про нелегітимність з'їзду (порушені права членів Спілки при виборах делегатів з'їзду) у зв'язку з відсутність кворуму (повинно було бути присутнім 50% плюс один з близько п'яти тисяч членів), а Мін'юст Росії попередив про можливу відмову в реєстрації підсумків з'їзду, питання про Голову Союзу залишилося відкритим.

У підсумку, Союз опинився під загрозою закриття. Прихильники Михалкова (актор Василь Ліванов, режисер Володимир Наумов, директор Держфільмофонду Микола Бородачев та кінорежисер Клим Лаврентьєв) подали позов про нелегітимність підсумків VII з'їзду Спілки[2]. У відповідь новообрані керівники Спілки відправили 3 листи в Московську та Пресненську прокуратури та в управління по боротьбі з економічними злочинами ГУВС з вимогами розслідувати економічну діяльність Михалкова[3]. 17 березня Пресненський суд Москви визнав підсумки VII з'їзду СК незаконними.

30-31 березня 2009 року пройшов позачерговий надзвичайний з'їзд Спілки кінематографістів РФ[4]. Головою союзу знову був обраний Микита Михалков. Підсумки цього зібрання також оскаржені в суді.

Більше ста кінематографістів вийшли зі складу Союзу, підписали заяву «Нам не подобається», на установчій конференції 16 квітня 2010 року одностайно проголосували за створення нової спілки КіноСоюз та вибрали статутну комісію — Оргкомітет. Нова організація зареєстрована Мін'юстом РФ.

Серед них:

Частина інших підписантів, тут не названих вище, не були членами СК.

Спілка кінематографістів Росії продовжує функціонувати.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Союз кинематографистов: место председателя вакантно. Новая газета. Архів оригіналу за 24 серпня 2011. Процитовано 26 січня 2015.
  2. Иск о результатах съезда Союза кинематографистов вернули на досудебную подготовку [Архівовано 28 січня 2016 у Wayback Machine.] на Право.ru
  3. Новое руководство Союза кинематографистов пожаловалось на Михалкова в прокуратуру [Архівовано 30 серпня 2014 у Wayback Machine.] на Лента.ru
  4. Пресс-центр внеочередного чрезвычайного съезда Союза кинематографистов РФ [Архівовано 18 вересня 2009 у Wayback Machine.] на сайте Polit.ru

Посилання[ред. | ред. код]