Спіральний компресор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спіральний компресор

Спіра́льний компре́сор — різновид компресора (насоса) об'ємного типу, у якому стиснення середовища відбувається при взаємодії двох спіралей. Одна спіраль є нерухомою, а друга — здійснює ексцентричні рухи без обертання, завдяки чому простір між спіралями циклічно змінюється забезпечуючи перенесення середовища від порожнини всмоктування до порожнини нагнітання.

Історія[ред. | ред. код]

Ідея спіралі відома людству понад 3 тис. років. Спіраль (від грец. speira — виток) — це крива, що закручується навколо точки у площині (плоска спіраль), наприклад, спіраль Архімеда, гіперболічна спіраль, логарифмічна спіраль тощо. Але технічно втілити ідею використання циліндричних поверхонь у формі спіралі у компресорному обладнанні людство змогло лише в кінці XX ст.

Першу конструкцію спірального компресора розробив і запатентував у 1905 році французький інженер Леон Круа (фр. Léon Creux)[1].

Однак у той час ця розробка не могла бути реалізована через відсутність необхідної виробничої бази. І конструкцію роботоздатного прототипу довелося чекати до другої половини XX століття оскільки для ефективного функціювання, в спіральному компресорі необхідним є забезпечення малого конструктивного зазору у деталях (спіралях), що взаємодіють. Така точність стала можливою тільки з появою технологій прецизійної механічної обробки, розроблених протягом другої половини XX століття, чим і пояснюється відносно недавня поява спірального компресора на ринку високотехнологічного обладнання. У 1970-х роках проводились інтенсивні науково-дослідницькі роботи в основному у Японії та США, а у другій половині 1980-их почалось застосування спіральних компресорів у холодильній техніці та у системах управління кліматом. У процесі випробувань з'ясувалось, що спіральний компресор характеризується вищим ступенем стиску і найвищим ККД при високій надійності серед існуючих на той час компресорів. У подальшому спіральні компресори знайшли застосування у багатьох галузях виробництва[2].

Принцип роботи спірального компресора з конструктивними елементами у формі спіралі Архімеда

Будова і принцип роботи[ред. | ред. код]

Компресор складається з двох евольвентних або архімедових спіралей, валу з ексцентриком, корпуса та інших складових елементів для забезпечення заданого руху і правильної взаємодії деталей компресора.

Основними деталями конструкції є рухома і нерухома спіралі, причому обидві спіралі однакові. Рухома спіраль здійснює ексцентрично-коливальний рух усередині нерухомої, при цьому газ, який захоплюється з периферії спіралями стискується порціями і рухається до центру, досягаючи максимального тиску при зімкненні спіралей, після чого виштовхується через отвір у нерухомій спіралі.

Спіралі не мають точок дотику, між ними зберігаються мінімальні зазори. Це обумовлює довговічність роботи спіралей, але в той же час ставить жорсткі вимоги до точності виготовлення усієї конструкції.

Спіраль здійснює декілька десятків тисяч рухів на хвилину. Такі компресори достатньо ефективні і мають тривалий термін роботи без суттєвого падіння ефективності.

Послідовність станів при роботі спірального компресора

Переваги[ред. | ред. код]

Основними перевагами є:

  • вища ефективність і енергоощадність у всьому діапазоні навантажень;
  • безшумність у роботі;
  • висока довговічність;
  • надійність (на 70% менше рухомих деталей, відсутність клапанів) і зручність обслуговування.

Використання[ред. | ред. код]

Спіральні компресори знайшли застосування в усіх основних системах повітряного кондиціювання, включаючи спліт- і мультиспліт- моделі, підлогових версіях і кондиціонерах, що розташовуються під дахом, теплових насосах. Типовим застосуванням є кондиціювання повітря в житлових приміщеннях, на кораблях, фабриках і великих будинках, також на АТС, в системах охолодження на транспорті. Холодильні спіральні компресори широко використовуються в компресорно-конденсаторних агрегатах, в системах «виносного холоду» супермаркетів, в системах промислового холоду і в транспортному устаткуванні, включаючи контейнери. Межі холодопродуктивності для спіральних компресорів постійно збільшуються і досягають 200 кВт.

Багатофункціональність спіральних компресорів розширює області їх застосування в технологічних процесах, наприклад, в автоклавах для очищення вина, системах охолодження формувальних машин хімічної промисловості, холодильних системах, випробувальних камерах, холодильному консервуванні сировини біологічного походження (м'ясопродуктів, плодів і овочів тощо), охолодженні безводноочисного устаткування (конденсація розчинників), переробки харчової сировини тощо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. US 801182 Creux Léon Rotary Engine. (англ.)
  2. David T. Gerken; John L. Calhoun Design Review of Cast Aluminum Scroll Compressor Components [Архівовано 16 вересня 2012 у Wayback Machine.] / SAE 2000 World Congress. SAE International: 2000 (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]