Спірідон Самарас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спірідон Самарас

Спірі́дон Сама́рас (грец. Σπυρίδων Σαμάρας, італ. Spiro Samara; * 29 листопада 1861, острів Керкіра — † 7 квітня 1917, Афіни) — грецький композитор, автор музики гімну Олімпійських ігор.

Біографія і творчість[ред. | ред. код]

Був сином грецького віцеконсула Скарлатоса Самараса (на той час Іонічні острови, до яких належить і Керкіра, були напівнезалежною державою під британським протекторатом), але, за деякими відомостями, його справжнім батьком був композитор Спірідон Ксіндас, від якого хлопець і почав одержувати початкову музичну освіту. Від 1871 року Самарас навчався в Афінській консерваторії по класу композиції, а від 1882 вдосконалювався в Паризькій консерваторії у Лео Деліба. Займався також в інших визначних композиторів; був улюбленцем Жуля Массне. Від 1911 року мешкав у Афінах.

Значну частину його доробку складають опери, переважно в стилі веризму, позначені французьким та італійським впливом; виставлялися вони теж переважно в Італії, при цьому деякі з них мали великий успіх. Грецький музичний фольклор він використав лише в опереті «Критянка».

До перших Олімпійських ігор (Афіни, 1896) написав гімн на слова грецького поета-класика Костіса Паламаса.

Писав також фортепіанну музику, пісні. Був лауреатом Національної премії Греції.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Музыкальный энциклопедический словарь. Москва: Советская энциклопедия, 1990, с. 482.
  • С. Я. Колмыков. Самарас Спирос // Музыкальная энциклопедия. Москва: Советская энциклопедия, 1978, т. 4, стлб. 831.