Стангерія пухнастонога

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стангерія пухнастонога
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Cycadophyta
Клас: Cycadopsida
Порядок: Саговникоподібні (Cycadales)
Родина: Стангерієві (Stangeriaceae)
Підродина: Stangerioideae
Рід: Stangeria
T.Moore
Вид:
Стангерія пухнастонога (S. eriopus)
Біноміальна назва
Stangeria eriopus
(Kunze) Baill. 1892

Стангерія пухнастонога[1] (Stangeriaceae) — вид голонасінних рослин класу саговникоподібні (Cycadopsida).

Опис[ред. | ред. код]

Зростає кущем, менш ніж 2 м у висоту. Форми моркви підземне стебло до 20 см у поперечнику. Зріле листя 0,3–2 м в довжину, перисте, папоротеподібне, прямовисне або дугове, темно-зелене. Чоловічі шишки 10–25 см × 3–4 см, вузько циліндричні, поодинокі, вкриті короткими срібними волосками коли молоді, жовтувато-коричневі при дозріванні. Жіночі шишки 8–35 см × 6–10 см, від яйцюватих до еліпсоїдних, покриті сріблястими волосками коли молоді, темно-зелені й менш волохаті при дозріванні. Насіння 3–3,5 см × 2–2,5 см, від яйцюватої до обернено-яйцюватої форми, саркотеста (плід як у граната) пурпурно-червона при дозріванні.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: Мозамбік; ПАР (капська провінція, Квазулу-Наталь). Записаний на висотах від 10 до 750 м над рівнем моря, на широтах від 26 до 33 градусів південної широти. Середньорічна кількість опадів від 750 до 1000 мм. Росте на відкритих, сухих луках, у легкій тіні під деревами в прибережній парковій зоні, або в щільних вологих низовинних лісах. Знайдено на піщаних ґрунтах (отриманих з пісковику) або іноді в гранітних або важких чорних глинах, всі злегка кислі, росте у 50 км зоні від океану.

Використання[ред. | ред. код]

Використовується для традиційної медицини, є також декоративне використання.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

На чисельність вплинув надмірний збір для медицини та декоративного використання. Величезна кількість рослин була знищена вздовж узбережжя провінції Квазулу-Наталь та Капської задля промисловості цукрової тростини і ананаса. Середовище проживання швидко деградує через вирубку лісів і розширення землеробства. Цей вид, перелічений у Додатку I СІТЕС. Вид зустрічається, принаймні, в 5 заказниках.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]