Статеве розмноження

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Статеве розмноження
Підтримується Вікіпроєктом Вікіпедія:Проєкт:Молекулярна біологія, WikiProject Women's Healthd, Вікіпедія:Проєкт:Медицина, WikiProject Animal anatomyd, WikiProject Sexology and sexualityd і Вікіпедія:Проєкт:Біологія
Схематична ілюстрація
Протилежне Безстатеве розмноження
CMNS: Статеве розмноження у Вікісховищі

Статеве розмноження — утворення нового організму за участю двох батьківських організмів.

Сутність[ред. | ред. код]

Під час статевого розмноження відбувається злиття статевих клітин — гамет чоловічого і жіночого організму. Новий організм вміщує спадкову інформацію обох батьків. Статеві клітини формуються в результаті особливого типу поділу, при якому число хромосом у клітинах, що утворюються внаслідок поділу, вдвічі менше, ніж у вихідній материнській клітині. Таким чином, гамети мають удвічі меншу кількість хромосом. В результаті злиття двох гамет кількість хромосом у клітині, що знову утворилася, — збільшується вдвічі, тобто відновлюється, причому одна половина усіх хромосом є батьківською, інша — материнською. Видами статевого розмноження є партеногенез і самозапліднення.

Жіноча статева клітина — яйцеклітина — у вищих рослин і хребетних тварин нерухома, вона більша за чоловічі гамети, оскільки містить запас поживних речовин.

Чоловічі гамети — сперматозоїди у тварин і спермії у рослин.

Розвиток статевих клітин у тварин[ред. | ред. код]

Докладніше: Гаметогенез

Розвиток статевих клітин називається гаметогенезом. Він складається з таких етапів[джерело?]:

  1. Період розмноження
    Клітини діляться шляхом мітозу. В результаті збільшується кількість клітин, всі вони містять диплоїдний набір хромосом (2n). Чоловічі клітини називаються сперматогоніями, а жіночі — оогоніями.
  2. Період зростання
    Клітини збільшуються в розмірах і називаються сперматоцитами І порядку або ооцитами І порядку. Особливо добре цей період виражений у яйцеклітин, в яких накопичуються запасні поживні речовини.
  3. Період дозрівання
    У цей період відбувається мейоз. У особин чоловічої статі утворюються 4 гаплоїдні клітини — сперматиди. У жіночого організму утворюються 3-4 клітини — одна яйцеклітина і 2-3 дрібні клітини — полярні тільця, які гинуть. Це відбувається тому, що в еволюційному плані вигіднішим виявилось зосередити запас поживних речовин в одній, а не в 4 клітинах.
  4. Період формування
    Утворюються зрілі гамети — 4 сперматозоїди і одна яйцеклітина.

Після злиття гамет утворюється диплоїдна зигота, яка несе спадкову інформацію від обох батьків. Таким чином забезпечується основне призначення статевого розмноження — перекомбінація генів, а відтак підвищення можливостей організмів пристосуватися до змінних умов навколишнього середовища. Найчастіше чоловічі і жіночі гамети утворюються в спеціальних органах різних організмів. Такі організми називаються роздільностатевими. Деякі організми здатні виробляти і чоловічі, і жіночі статеві клітини. Це гермафродити, а саме явище — гермафродитизм.

Особливості запліднення у квіткових рослин[ред. | ред. код]

Зокрема запліднення квіткових (покритонасінних) рослин є подвійним і відбувається у квітці. Процесу запліднення у квіткових рослин передує проростання пилкового зерна на приймочці маточки. Пилкова трубка просувається по стовпчику до зав'язі і крізь пилковхід вростає в насінний зачаток. Від моменту потрапляння пилку на приймочку до запліднення проходить від 20-30 хв. до однієї чи кількох діб.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Гологамія — найпростіший тип статевого процесу, у якому зливаються не спеціалізовані статеві клітини (гамети), а звичайні вегетативні.
  • Ізогамія — форма статевого процесу, при якому утворюються та зливаються дві однакові за будовою гамети.
  • Анізогамія — форма статевого процесу, при якому утворюються та зливаються два типи гамет, які відрізняються будовою — чоловічі та жіночі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Біологія Довідник для абітурієнтів та школярів. О. А. Біда, О. С. Дерій 2006 [сторінка?]

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]