Бережись автомобіля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бережись автомобіля
рос. Берегись автомобиля
Жанр комедія
Режисер Ельдар Рязанов
Сценарист Ельдар Рязанов
Еміль Брагінський
У головних
ролях
Інокентій Смоктуновський
Олег Єфремов
Любов Добржанська
Ольга Аросєва
Андрій Миронов
Оператор Анатолій Мукасей
Володимир Нахабцев
Композитор Андрій Петров
Художники Борис Немечек
Лев Семенов
Кінокомпанія Мосфільм
Творче об'єднання «Луч»
Тривалість 90 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1966
IMDb ID 0060161
CMNS: Бережись автомобіля у Вікісховищі

«Бережи́сь автомобі́ля» (рос. «Берегись автомобиля») — російський радянський художній фільм, детективна лірична комедія, поставлена на кіностудії «Мосфільм» в 1966 режисером Ельдаром Рязановим.

«Бережись автомобіля» стала першою спільною роботою Ельдара Рязанова і кінодраматурга Еміля Брагінського. В основу сюжету лягла «бродяча легенда» тих років — про чоловіка, який викрадав машини у людей, що живуть з хабарництва, спекуляції, розкрадання соціалістичної власності, продавав їх, а гроші переказував у дитячі будинки. Сценарій був неоднозначно оцінений партійним керівництвом, тому Рязанов і Брагінський переробили сценарій в повість, яка в 1964 році була опублікована в журналі «Молода гвардія» і отримала хороші відгуки.

Фільм знімали протягом 1965 року, прем'єра відбулася у травні 1966-го; цього ж року в прокаті фільм зайняв 11 місце — його подивилися 29 млн глядачів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Скромний і сором'язливий страховий агент, у минулому шофер, а нині ще й актор самодіяльного театру Юрій Дєточкін (Інокентій Смоктуновський) виявляється непримиренним борцем за справедливість. Буваючи з обов'язку служби в будинках досить заможних людей і бачачи, що його клієнти живуть явно невідповідно до своїх достатків, Дєточкін намагається відновити справедливість, як він її розуміє: він веде досьє на хабарників, спекулянтів і розкрадачів, викрадає у них автомобілі, перепродає їх, а виторговані гроші переказує дитячим будинкам.

Правоохоронним органам в особі актора того ж театру — слідчого Максима Підберезовикова (Олег Єфремов), в чиєму кабінеті замість традиційного портрета Дзержинського висить портрет Станіславського, цей Робін Гуд уявляється небезпечним, хитромудрим, винахідливим і невловимим злочинцем…

У ролях[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]