Стирська Єлизавета Яківна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стирська Єлизавета Яківна
Народилася 1898
Рожище, Луцький повіт, Волинська губернія, Російська імперія
Померла 1947
Москва, СРСР
Діяльність поетка

Сергій Єсенін і Єлизавета Стирська. Москва, 1921 — початок 1922 року

Єлизаве́та Я́ківна Сти́рська (рос. Елизавета Яковлевна Стырская, «Сти́рська» — літературний псевдонім, справжнє прізвище Фурман; 1898, Рожище, Луцький повіт, Волинська губернія — 1947) — російськомовна письменниця і поетеса.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

22-річний Еміль Кроткий познайомився с одеською поетесою, відомою серед поетів як «Ліка Стирська», коли їй було 16 років. Вона стала першою дружиною поета-сатирика і підштовхнула його до переїзду у Петроград. Вона ж влаштувала знайомство Еміля Кроткого із Сергієм Єсеніним та Анатолієм Марієнгофом, коли ті приїжджали до Харкова у 1920 році, де в той час працював Еміль в українському телеграфному агентстві УкрРОСТА. Єсенін називав їх «Ведмедики» або «Кроткі» і тепло до них ставився. Стосунки між подружжям похолоділи після роману Єлизавети з письменником Всеволодом Івановим і згодом вони розлучились.

Творчість[ред. | ред. код]

Автор збірки еротичних віршів «Каламутне вино» («рос. Мутное вино»), яка вийшла 1922 року в Москві накладом 300 нумерованих примірників. До збірки увійшло 11 віршів. 1997 року в Челябінську Товариство любителів російської словесності факсимільно перевидало збірку Стирської накладом 100 нумерованих примірників. Вона також почала писати прозовий роман «Ляпас», який описував життя учениці старших класів в єврейському містечку, але твір лишився недописаним.

Єлизавета Стирська також є авторкою спогадів про Сергія Єсеніна та Айседору Дункан «Поет і танцівниця». Спогади Стирської були опубліковані під час її перебування в Берліні в берлінській газеті «Die Welt am Abend» від 13 грудня 1928 року до 2 січня 1929 року в 14 номерах. У перекладі російською мовою вперше опубліковані 1999 року в № 12 журналу «Знамя».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Алена Городецкая (09.07.2018). Кроткий Эмиль. isrageo.com. Процитовано 09.02.2019. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]