Стрілець (фільм, 2007)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стрілець
Shooter
Жанр Бойовик
Режисер Антуан Фукуа
Antoine Fuqua
Продюсер Лоренцо ді Бонавентураd[1] і Ric Kidneyd[1]
Сценарист Jonathan Lemkind
На основі Point of Impactd
У головних
ролях
Марк Волберг
Кейт Мара
Майкл Пенья
Рона Мітра
Оператор Пітер Мензіс
Композитор Марк Мансінаd
Кінокомпанія Парамаунт Пікчерз
Дистриб'ютор Paramount Pictures, UIP-Dunafilmd, Paramount Home Entertainment[d][2] і Netflix
Тривалість 124 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 2007
IMDb ID 0822854
shootermovie.com
CMNS: Стрілець у Вікісховищі

«Стрілець» (англ. Shooter) — американський художній фільм, бойовик 2007 року. Фільм вийшов на екрани в США 23 березня і 19 квітня 2007 року в Україні. Дистриб'ютор в Україні — компанія B&H.

Головні ролі[ред. | ред. код]

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет фільму частково базований на романі американського письменника Стівена Гантера — «Місце удару» (Point of Impact). На відміну від ветерана в'єтнамської війни у романі, головний герой фільму сучасний снайпер екстра-класу — Боб Лі Свеґґер. В результаті змови Боба підставляють злочинці, які вчинили вбивство африканського архієпископа. Щоб виправдатися, Боб мусить знайти справжніх вбивць і тих, хто стоїть за ними.

Боб Лі Свеґґер — досвідчений снайпер високого класу, ветеран війни у Африці. Під час останньої служби він втратив там свого найкращого друга. Тепер він відійшов від справ і живе самітником у горах штату Арканзас. Несподівано, до нього приїздять працівники ФБР, які пропонують йому спланувати вбивство президента з тим щоби ФБР навчилося, як запобігти справжньому замахові. Після деякого вагання Боб погоджується і приїздить до Філадельфії, де президент разом з ефіопським архієпископом мають виступати. Несподівано, на виду у всіх архієпископа вбиває снайпер і Боба, який спостерігав за цим ранить поліцейський. Боб офіційно звинувачений, як вбивця, розуміє що він був підставлений і мусить втікати від поліції та ФБР.

Поранений Боб знаходить притулок у вдови свого бойового товариша і трохи одужавши починає готувати план, як виправдати своє ім'я і помститися справжнім вбивцям. Він залучає у поміч молодого агента ФБР — Ніка Мемфіса, якого йому вдається переконати у своїй невинності. З його допомогою вони дізнаються про справжні мотиви вбивства і про тих, хто стоїть за цією змовою. Боб і Нік знаходять іншого відомого снайпера, який можливо був справжнім вбивцею, але він кінчає життя самогубством. Перед смертю він повідомив про те, що корені цього злочину йдуть далеко у державні кола Вашингтону і також про те, що вдова його колишнього друга була викрадена змовниками. Раптом з'ясувалося, що будинок оточений і що злочинці використовували справжнього вбивцю як приманку для Боба і його товариша. Їм однак, вдається втекти і вони зустрічаються з корумпованими працівниками ФБР та сенатором США, що стоять за цим злочином. Врятувавши викрадену жінку, Боб Свеґґер сам здається працівникам ФБР розраховуючи на правосуддя. Однак, з'ясовується що злочинці мають впливових друзів у Конгресі США і притягнути їх до відповідальності не просто. Довівши свою непричетність до вбивства та вийшовши на свободу, Боб бере закон у власні руки і розправляється зі злочинцями сам.

Касові збори[ред. | ред. код]

Під час показу в Україні, що розпочався 19 квітня 2007 року[3], протягом перших вихідних фільм зібрав $85,395 і посів 3 місце в кінопрокаті того тижня. Фільм опустився на десяту сходинку українського кінопрокату наступного тижня і зібрав за ті вихідні ще $5,040.[4] Загалом фільм в кінопрокаті України пробув 3 тижні і зібрав $178,826, посівши 74 місце серед найбільш касових фільмів 2007 року.[5] Стрілець зібрав 47 мільйонів доларів у США та Канаді та 48,7 мільйона доларів на інших територіях, що становить 95,7 мільйона доларів при виробничому бюджеті в 61 мільйон доларів.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б http://www.imdb.com/title/tt0822854/fullcredits?ref_=tt_ov_st_sm
  2. http://www.imdb.com/title/tt0822854/companycredits?ref_=tt_dt_co
  3. Стрілець: Release Info. imdb.com. Архів оригіналу за 18 червня 2013. Процитовано 21 листопада 2017. (англ.)
  4. Shooter: Foreign Grosses. boxofficemojo.com. Архів оригіналу за 4 квітня 2016. Процитовано 21 листопада 2017. (англ.)
  5. 2007 Ukraine Yearly Box Office. boxofficemojo.com. Архів оригіналу за 11 листопада 2017. Процитовано 21 листопада 2017. (англ.)
  6. Shooter. Box Office Mojo. Процитовано 14 червня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]