Дракон (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дракон
Дракон
Дракон
Латинська назва Draco
Род. відмінок Draconis
Скорочення Dra
Пряме піднесення 17год хв
межі від 9год 10хв до 21год 00хв
Схилення 65° '
межі від 47° 30' до 86° '
Площа 1083 кв.град.(8)
Зорі 3 яскравіших від 3m
70 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря [Етамін] 2,24m
Метеорні потоки Драконіди
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +90° i −4°
Увечері найкраще спостерігати протягом березня-травня
Існує з античності. Запропоноване
Сузір'я Дракон неозброєним оком.

Драко́н (лат. Draco) — навколополярне сузір'я північної півкулі неба, одне з найкраще вивчених сузір'їв.

Сузір'я Дракона та Малої Ведмедиці із «Дзеркала Уранії», набору тематичних карток опублікованого у Лондоні, бл. 1825 року.

Історія[ред. | ред. код]

Одне із стародавніх сузір'їв. Включене до каталогу зоряного неба Клавдія Птолемея Альмагест.

Примітні об'єкти[ред. | ред. код]

У сузір'ї міститься зірка Kepler-10, на орбіті якої підтверджено наявність планети Kepler-10b — найменшої та найближчої за розмірами до Землі екзопланети.

У сузір'ї Дракона, в чотирикутнику зірок ζ, δ, χ і ξ розташований північний полюс екліптики. Навколо нього з періодом 25 770 років рухається полюс світу, який зараз перебуває поблизу Полярної зірки. Майже в полюсі екліптики, між зірками ξ і χ Дракона, розташована зеленувато-блакитна планетарна туманність NGC 6543 (туманність Котяче Око).

У листопаді 2007 року астрономи виявили, що зірка HIP 56948 — практично точна копія нашого Сонця.

Одна з галактик у Драконі — галактика типу NGC 5866 (галактика Веретено).

В 2023 році, космічна обсерваторія Габбл зафіксувала скупчення галактик, яке розташоване на відстані майже дев’яти мільярдів світлових років від нас у сузір’ї Дракона. Це скупчення, яке отримало назву eMACS J1823.1+7822, виявилося одним з п’яти надзвичайно масивних скупчень галактик, які Габбл досліджував з метою вимірювання сили цих гравітаційних лінз, що дало змогу зрозуміти розподіл темної матерії в скупченнях галактик. Багатохвильове зображення було отримано з восьми різних фільтрів і двох різних інструментів: Advanced Camera for Surveys і Wide Field Camera 3. Обидва інструменти мали змогу переглядати астрономічні об’єкти лише в невеликій частині електромагнітного спектру за допомогою фільтрів, які дозволили астрономам знімати об’єкти на точно підібрані довжини хвиль. Відповідно, потужні гравітаційні лінзи, якою є eMACS J1823.1+7822, можуть в майбутньому надати змогу астрономам досліджувати більш далекі галактики, діючи як величезні природні телескопи, що збільшують об’єкти, які інакше були б надто слабкими або віддаленими, щоб їх розпізнати[1].

Література[ред. | ред. код]

Дракон // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 138. — ISBN 966-613-263-X.

Див. також[ред. | ред. код]

Список зірок сузір'я Дракона

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG: Дракон [Архівовано 14 жовтня 2015 у Wayback Machine.]


88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка
  1. Хаббл зафіксував велетенську галактичну гравітаційну лінзу. // Автор: Герман Богапов. 15.05.2023