Сузір'я (космічна програма)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логотип космічної програми «Сузір'я»

«Сузір'я» (англ. Constellation) — космічна програма розвитку пілотованої космонавтики в США, яка розроблялася і здійснювалася NASA з 2004 по 2010 роки. В травні 2011 року NASA оголосила про продовження робіт по зміненому кораблю з програми для пілотованих польотів на орбіту Землі, астероїди і Марс, а в вересні 2011 року — представило проєкт нової надпотужної ракети-носія SLS замість аналогічного більшого носія. Проєкт «Сузір'я» — комплексний проєкт, в рамках якого розроблялася нова космічна техніка і планувалося створення необхідної інфраструктури для забезпечення польотів нового космічного корабля на Місяць, створення постійної бази на Місяці і, в перспективі, польотів на Марс.

Розробки програми «Сузір'я»[ред. | ред. код]

В рамках програми «Сузір'я» розроблялися:

  • новий пілотований дослідницький корабель «Оріон» (англ. Crew Exploration Vehicle — CEV);
  • потужна ракета-носій «Арес-1» (Crew Launch Vehicle — CLV) для виходу на орбіту Землі пілотованого дослідного корабля;
  • надпотужна ракета-носій «Арес-5» (Cargo Launch Vehicle — CaLV) для виходу корабля за межі орбіти Землі;
  • місячний модуль «Альтаїр» (Lunar Surface Access Module — LSAM), призначений для посадки на Місяць і зльоту з його поверхні.

«Сузір'я» — це комбінація великих і малих систем, які повинні були забезпечити людям необхідні можливості для дослідження Сонячної системи. Програма «Сузір'я» мала на меті знизити ризик і вартість польотів на Місяць і забезпечити основу для майбутніх пілотованих польотів на Марс.

«Сузір'я» — це проєкт, в якому брали участь різні дослідні центри як всередині НАСА, так і інших фірм, підприємств, університетів.

Зв'язок з програмою «Аполлон»[ред. | ред. код]

Багато нових космічних систем розроблялися на основі компонентів, що вже використовувалися в системі «Спейс Шаттл». Для побудови нового пілотованого корабля планувалося використовувати успішний досвід програми «Аполлон».

Розроблялася нова техніка для польотів на Місяць. В програмі «Аполлон» командний модуль космічного корабля разом із місячним модулем запускався однією ракетою-носієм «Сатурн-5». Розподіл командного модуля з місячним модулем здійснювалося на навколомісячній орбіті. В програмі «Сузір'я» передбачався роздільний старт пілотованого корабля і місячного модуля, з'єднання їх на навколоземній орбіті, переліт на навколомісячну орбіту, розз'єднанняі висадка екіпажу на Місяць в місячному модулі. Важливим є той факт, що на відміну від «Аполлона», екіпаж якого складався з трьох астронавтів, з яких лише двоє здійснювали посадку на Місяць, екіпаж «Оріона» складався з чотирьох людей і повинен здійснювати посадку в повному складі. Орбітальний корабель в цей час залишався б на орбіті Місяця в автоматичному режимі.

Закриття програми «Сузір'я»[ред. | ред. код]

На початку лютого 2010 року програма була офіційно згорнута за рішенням 44-го президента США Барака Обами в зв'язку з переглядом підходу реалізації космічних місій і недостатнім фінансуванням, викликаним світовою фінансовою кризою і рекордним дефіцитом бюджету США.