Суконна слобода (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 55°46′36″ пн. ш. 49°08′36″ сх. д. / 55.77667° пн. ш. 49.14333° сх. д. / 55.77667; 49.14333

Суконна слобода
Сукно бистәсе
Загальні дані
Тип колонна, трипрогінна станція мілкого закладення
Проєктна назва «Вахитовська»
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Довжина 105 м
Ширина 10 м
Дата відкриття 27 серпня 2005
Архітектор(и) А.М.Мустафин (рос.)
Будівельник(и) Казметробуд
Виходи до Петербурзька, Есперанто
Мапа
Центральна лінія
оборотні тупики
Авіабудівельна
Північний вокзал
Яшлек
Козяча слобода
Кремлівська
Площа Тукая
Суконна слобода
Аметьєво
Гірки
оборотні тупики
Проспект Перемоги
оборотні тупики

Суконна слобода (тат. Сукно бистәсе) — станція Центральної лінії Казанського метрополітену, розташована між станціями «Майдан Габдулли Тукая» і «Аметьєво». Відкрита 27 серпня 2005 у складі першої пускової ділянки Казанського метрополітену «Гірки» - «Кремлівська».

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Конструкція станції — колонна (14 пар колон), трипрогінна станція мілкого закладення, з однією острівною прямою платформою, побудована з монолітного залізобетону. На станції заставлено тактильне покриття.

Колійний розвиток[ред. | ред. код]

Станція без колійного розвитку. Перед станцією по I головній колії передбачено задєл під камеру з'їздів для майбутньої СЗГ з Приволзькою лінією.

Вестибюлі і пересадки[ред. | ред. код]

Станція має 2 підземних вестибюля, з'єднаних з платформою безескалаторними сходами. У північному вестибюлі є пандус і встановлений платформовий підйомно-транспортний механізм, придатний для інвалідів та інших пасажирів з обмеженими функціями.

З північного вестибюля є 1 вхід-вихід на вулицю Петербурзьку в напрямку до центру. З південного вестибюля є 1 вхід-вихід до вулиці Есперанто (частина Малого Казанського кільця) і передбачений хід у споруджуваний пізніше підземний перехід під перехрестям вулиць Петербурзька і Есперанто зі входом-виходом за вулицею Есперанто. Також у північній частині станції передбачено заділ для пересадочного переходу на станцію третьої (Приволзької) лінії метро.

Оздоблення[ред. | ред. код]

Біло-бежево-коричневі кольори і елементи архітектурного вигляду станції, розташованої на місці стародавньої ремісничо-торговельної слободи при Полотняніймануфактурі на шляху Ногайского тракту у Золоту Орду, стилізовані в традиціях позаминулих століть. Повсюдно в оздоблені влаштовані вузькі прямі пілястри і використаний полірований мармур «Боттичино» і граніти «куртинський» і «джлиьтау-надія».

Стіни перонного залу (а також вестибюлів) оздоблені мармуром і мають широкі пілястри двох типів: у вигляді «еполетів» і «віконець» (по дві кожного типу з кожного боку).

Колони перонного залу, виконані з монолітного залізобетону, оздоблені мармуром і гранітом. На кожній другій колоні у верхній частині встановлено ажурний кований світильник, а внизу по внутрішньому півпериметр влаштовано сидіння з дерева.

Підлога платформи перонного залу (а також вестибюлів) виконано плитами з полірованого граніту. Основне тло — граніт «джільтау-надія», додаткове - граніти «куртинський» і «Мансуровський» по спеціальному рисунку.

Монолітна залізобетонна стеля перонного залу, що має глибокі поперечні кесони-балки, пофарбована у білий колір за технологією Tex-Color. У стелі вздовж рядів колон влаштовані лінійні світильники з матовим склом. Навколо місць стику колон з стелею вони створюють зоровий ефект відсутності контакту колони і стелі.

На колійних стінах перонного залу великими бронзовими літерами під «еполетами» викладені покажчики назви станції, а темними буквами між ними — покажчики лінії. Під стелею між колонами підвішені покажчики лінії і виходів що світяться . Над підйомами до вестибюлів встановлені покажчики виходів що світяться і білі круглі циферблатні годинник.

У вестибюлях монолітні залізобетонні стіни, оздоблені мармуром, з кроком 4,5 м вбудовані колони з пілястрами, в монолітній залізобетоні стелі білого кольору влаштовані глибокі поперечні кесони з вмонтованими світильниками з матовим склом, а підлога викладена гранітом.

На стінах вестибюлів і входів встановлені покажчики виходів що світяться і таксофони. Над касами вестибюлів встановлені білий круглий циферблатний годинник. У вестибюлях встановлені валідатори електронних карт, банківські та торговельні автомати.

Ковані світильники на колонах, прямокутні решітки та інші огороджувальні вироби в вестибюлях і на спусках і підйомах з них виготовлені з нержавіючої сталі з подальшим фарбуванням в колір бронзи і графіту.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]