Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
50°53′23″ пн. ш. 34°45′08″ сх. д. / 50.889722° пн. ш. 34.752266° сх. д. / 50.889722; 34.752266
Суми
Тип державний університет
Країна  Україна[1]
Назва на честь Макаренко Антон Семенович
Засновано 1924
Ректор проф. Ю.О. Лянной
Студентів бл. 8 тисяч студентів
Докторів 28 докторів наук, професорів
Випускники Категорія:Випускники Сумського педагогічного інституту
Адреса вул. Роменська, 87
Сайт www.sspu.sumy.ua
Мапа
CMNS: Sumy State Pedagogical University у Вікісховищі
Див. також: Сумський

Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка (СумДПУ) — педагогічний університет у обласному центрі місті Сумах, один з найдавніших вищих навчальних закладів Сумщини, який здійснює навчальну діяльність за 26 спеціальностями і 35 спеціалізаціями ІІІ і IV рівнів акредитації.

Загальні дані[ред. | ред. код]

За ліцензіями, виданими МОН України, університет нині (кін. 2000-х років) готує близько 8 тисяч студентів денної, заочної й екстернатної форм навчання за чотирма основними напрямками («Педагогічна освіта», «Фізичне виховання і спорт», «Фізика», «Специфічні категорії») та 27 спеціальностями. За освітньо-кваліфікаційним рівнем «спеціаліст» акредитовано 22 спеціальності, 16 спеціальностей ліцензовано за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр». Усі спеціальності педагогічного напряму подвійні, що дає змогу випускнику викладати кілька дисциплін і надає йому значну перевагу на ринку праці.

Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка (головний корпус) розташований у сучасній будівлі за адресою:

вул. Роменська, буд. 87, м. Суми, 40002, Україна.

Ректор закладу — доктор педагогічних наук, професор Ю. О. Лянной

Структура університету[ред. | ред. код]

У складі Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка функціонують 4 навчально-наукові інститути, 3 факультети, 40 кафедр, 3 навчально-консультаційні пункти.

Інститути СумДПУ:

  • Навчально-науковий інститут фізичної культури;
  • Навчально-науковий інститут культури і мистецтв
  • Навчально-науковий інститут педагогіки і психології.
  • Навчально-науковий інститут історії, права та міжнародних відносин

Факультети СумДПУ:

Навчально-виховний процес в СумДПУ здійснюється силами 500 викладачів, серед яких 28 докторів наук, професорів та 280 кандидатів наук, доцент, 2 академіка, 12 заслужених працівників освіти, народної освіти, фізичної культури і спорту України, 11 заслужених тренерів України, 7 заслужених діячів мистецтв, майстрів народної творчості, художників, лікарів, журналістів України.

Високому рівню організації навчально-виховного процесу в усіх структурних підрозділах СумДПУ сприяє створення належної матеріально-технічної бази, яка включає в себе 14 корпусів та споруд, у тому числі 5 навчально-лабораторних корпусів, в яких розташовані сучасні лабораторії, спеціалізовані кабінети; 3 гуртожитки; спортивний комплекс; бібліотеку; 5 музеїв; стадіон; ботанічний сад та навчальну базу в урочищі Вакалівщина.

Історія[ред. | ред. код]

Сумський державний педагогічний університет вночі

Історія університету бере початок у 20-х роках XX століття, коли питання підготовки вчительських кадрів постало з небаченою гостротою. Уже в 1922 році в найближчі плани роботи фінансово-господарського відділу при Сумському відділі освіти входило «облаштування запланованої до відкриття педагогічної школи».

Від весни 1924 року почала здійснюватися широка кампанія масової педагогічної перепідготовки вчительства, а 28 грудня цього ж (1924) року відбулося відкриття Сумських вищих трирічних учительських курсів. Тоді за результатами іспитів на перший курс був зарахований 61 студент. У ході систематичного вдосконалення здійснення навчально-виховного процесу в 1924 році Сумські педкурси було реорганізовано в Сумський педагогічний технікум. Віднині велика увага стала приділятися організації та проведенню педпрактики та обліку її результатів. Дана орієнтація на практичну підготовку майбутніх фахівців засвідчила нове ставлення до ролі вчителя в суспільстві, визнання потреби у кваліфікованих педагогічних кадрах.

У 1930 році навчальний заклад реорганізували в Сумський інститут соціального виховання, а від 1933 р. — у Сумський державний педагогічний інститут.

У післявоєнні роки інститут стрімко розвивається. Підвищується кваліфікація його професорсько-викладацького складу, розширюється контингент студентів, збільшується кількість факультетів, покращується матеріально-технічна база.

У 1957 році навчальному закладу було присвоєне ім'я українського та радянського педагога А. С. Макаренка, уродженця міста Білопілля.

У жовтні 1999 року Постановою Кабінету Міністрів України інститут був реорганізований у Сумський державний педагогічний університет ім. А. С. Макаренка, що стало значним кроком у розвитку освіти й науки міста і області.

У 2010 університет увійшов до рейтингу 200 найкращих вищих навчальних закладів України.

Директори, ректори інституту[ред. | ред. код]

Науковці[ред. | ред. код]

Випускники[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. GRID Release 2017-05-22 — 2017-05-22 — 2017. — doi:10.6084/M9.FIGSHARE.5032286
  2. Історична довідка. Архів оригіналу за 19 грудня 2019. Процитовано 19 серпня 2019.
  3. Енциклопедія Сучасної України
  4. Кандидати на посаду ректора СумДПУ ім. А. С. Макаренка

Посилання[ред. | ред. код]