Сучасний ритм-енд-блюз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сучасний ритм-енд-блюз
Стилістичні походження
Походження
Типові інструменти
Піджанри
Нью-джек-свінг, хіп-хоп соул, нео-соул
Споріднені жанри
Quiet storm, 2-Step

Сучасний ритм-енд-блюз (англ. Contemporary R & B, який часто називають просто R & B) — музичний жанр, особливо популярний в США, сучасний вигляд якого було задано, починаючи з 1940-х років музикою у стилі R&B. Попри те, що скорочення «R&B» виробляє асоціації з традиційною музикою у стилі ритм-енд-блюз, сьогодні ця абревіатура використовується частіше для визначення стилю афроамериканської музики, що з'явився після диско у 1980-х. Цей новий стиль поєднує в собі елементи соулу, фанку, танцювальної музики і — в результаті появи течії нью-джек-свінг в кінці 1980-х — хіп-хопу.

Абревіатура R&B часто використовується замість повного визначення ритм-енд-блюз, тим часом деякі джерела визначають стиль як сучасний урбан (це назва формату радіо, яке транслює хіп-хоп та сучасний R&B).

Сучасний ритм-енд-блюз має гладкий, електронний стиль звучання з ритмами драм-машини і м'який, «соковитий» вокал. Типовим є використання ритмів хіп-хопу, однак різкість і твердість, притаманна хіп-хопу, також згладжується.

Існує популярна, хоча і невірна, напівжартівлива теорія — бекронім про те, що R&B в сучасному звучанні означає «rich and beautiful» — «красиві і багаті».

Список відомих виконавців R&B: The Weeknd, Black Eyed Peas, Mary J. Blige, Beyonce, Kelly Rowland, Ciara

Композиції в стилі R&B має в своєму репертуарі український гурт RvB (Руки'в Брюки)[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 червня 2021. Процитовано 27 червня 2021. 

Посилання[ред. | ред. код]