Східна Померанія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Східне Помор'я)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Східна Померанія 1125 р.
Pommerellen im 14. Jahrhundert als Teil des Deutschordenslandes (deutscher Schulatlas von 1905)

Східна Померанія (каш. Pòrénkòwô Pòmòrskô; пол. Pomorze Wschodnie; нім. Pommerellen; Гданське Помор'я, Кашубське Помор'я, Помералія) — історична область на півночі Польщі, на березі Балтійського моря та його Гданської затоки.

Історія[ред. | ред. код]

Східне Помор'я увійшло до складу Польської держави в середині X століття, в період правління князя Мешка I. При ньому в гирлі річки Вісла було засновано місто Гданськ. Після смерті польського князя Болеслава III Кривоустого (1138) Східне Помор'я поступово відокремилося від решти польських князівств, утворивши напівнезалежну державу з власною династією. У 1294 р. князь Великопольский Пржемислав II приєднав Східне Помор'я до своїх володінь і був проголошений королем Польщі.

Після смерті Пржемислава II почалася боротьба за владу над польським узбережжям між королями Польщі та маркграфами Бранденбурга. Для протидії бранденбурзький загрозі король Владислав I Локетек 1308 року звернувся за допомогою до Тевтонського ордену. Лицарі захопили Гданськ і заснували на цій території власну державу. Таким чином з 1308 Східне Помор'я опинилося під владою Тевтонського ордену. Лише в 1466 р., за Торуньським миром, Східне Помор'я було повернуто Польщі і ввійшло до складу так званої Королівської Пруссії, провінції під владою польського короля.

Після першого поділу Речі Посполитої в 1772 р. більша частина Східного Помор'я дісталася Пруссії. Другий поділ Речі Посполитої приніс Прусському королівству Гданськ. У складі Прусської держави Східне Помор'я утворювало провінцію Західна Пруссія.

1919 — ці території були розділені на три частини — німецьку, польську і вільне місто Данциг. Під час Другої світової війни Німеччина захопила всю територію Східного Помор'я, але в 1945 р. цей регіон знову увійшов до складу Польщі (ПНР).

Географія[ред. | ред. код]

Східне Помор'я лежить на Прибалтійській низовині. Основна річка регіону — Вісла, що впадає в Гданську затоку. Вздовж узбережжя тягнеться ланцюг невеликих озер.

Найбільші міста (дані на 2004 рік):

  • Гданськ (460 тис. чол.)
  • Гдиня (253 тис. чол.)
  • Тчев (60 тис. чол.)
  • Старогард Гданський (48 тис. чол.)
  • Хойніце (40 тис. чол.)
  • Сопот (40 тис. чол.)

На території Східного Помор'я збереглися представники стародавнього населення польської частини Прибалтійської низовини — кашуби, що говорять власною кашубською мовою.

В даний час Східне Помор'я входить до складу Поморського воєводства Польщі.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]