Сіра речовина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сі́ра речовина́ (лат. substantia grisea) — частина центральної нервової системи, яка складається переважно з нервових клітиннейронів. Вона протиставляється білій речовині, утвореній головним чином нервовими волокнами. Назва «сіра» походить від того, що ця ділянка у зафіксованому формаліном препараті має сірий колір. На живих тканинах сіра речовина має блідо-рожеве забарвлення.

Сагітальний перереріз головного мозку людини. Сіра речовина ззовні, біла речовина всередині.
Розріз спинного мозку з сірою речовиною в центрі.
Імунофлуоресцентне забарвлення сірої речовини спинного мозку щура, конфокальна мікроскопія.

У спинному мозку сіра речовина розміщується в центрі і має метеликоподібну форму з передніми і задніми рогами. У грудному і поперековому відділах можна виділити ще і бокові роги, де залягають корінці симпатичної нервової системи. Сіра речовина у спинному мозку повністю оточена білою речовиною.

У головному мозку навпаки сіра речовина знаходиться головним чином ззовні і укутує білу речовину. Ця ділянка називається корою (cortex). Кора присутня в кінцевому мозку і (telencephalon) і в мозочку (cerebellum). В інших відділах головного мозку сіра вставлена в білу речовину. Ці ділянки називаються ядрами (nuclei).

Дослідження, в якому визначали залежність рівня інтелекту від об'єму сірої речовини і відповідно білої речовини у різних ділянках головного мозку, показало кореляцію між вищим рівнем інтелекту і більшою кількістю сірої речовини в зонах, які мають відношення до пам'яті, уваги і мовлення.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Myers, David G.: Psychologie. Springer, ISBN 3-540-21358-9, Seite 479

Література[ред. | ред. код]

  • Анатомія людини. Т. 2. Вид. 3-тє.: Підручник для ВМНЗ IV р.а. Головацький А. С., Черкасов В. Г. Сапін М.Р.. 2015. ISBN 978-966-382-544-1 (С.208)
  • Людина. / Навч. посібник з анатомії та фізіології. — Львів. 2002. — 240 с. (С.?)