Триоксид сірки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сірчаний ангідрид)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горіння сірки призводить до утворення, окрім оксиду SO2, домішкових кількостей SO3. Із водою триоксид дає кислоту, про що свідчить зміна кольору індикатору

Триокси́д сі́рки (сульфатний ангідрид) — неорганічна сполука класу оксидів, SO3. За звичайних умов є безбарвною рухливою рідиною зі специфічним запахом та яка утворена тримером (SO3)3.

Оксид кипить за температури 44,8 °C, а при 16,8 °C переходить у прозору кристалічну масу. При тривалому зберіганні утворює тверді полімерні форми, властивості яких залежать від умов утворення.

Триоксид сірки — надзвичайно сильний окисник. Так, фосфор у дотику з SO3 спалахує. З водою він енергійно реагує з утворенням сульфатної кислоти:

SO3 + H2O → H2SO4

Шкідлива дія[ред. | ред. код]

Може спричинити серйозні ушкодження шлункового тракту. Спричиняє опіки шлунково-кишкового тракту. Може спричинити сильне подразнення дихальних шляхів, симптомами якого є першіння в горлі, кашель, ускладнення дихання і згодом набряк легенів. Спричиняє хімічні опіки дихальних шляхів. Спричиняє опіки шкіри і очей. Може запалити горючі речовини (дерево, папір, паливо, одяг, та ін.). Реагує з водою (бурхливо), з утворенням шкідливих газів і сульфатної кислоти, що причиняють корозію металів. [1]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sulfuric anhydride(7446-11-9). www.chemicalbook.com.