ТАРС уповноважений заявити...

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТАРС уповноважений заявити...
рос. ТАСС уполномочен заявить…
Тип телефільм і мінісеріал
Жанр детективний телесеріалd і телесеріал-екранізація роману[d]
Тривалість 700 хв.
Компанія Кіностудія імені Горького
Сценарист Семенов Юліан Семенович
Режисер Фокін Володимир Петрович
На основі Q4448863?
Оператор Ігор Клебановd
У головних ролях В'ячеслав Тихонов
Соломін Юрій Мефодійович
Микола Засухінd
Кікабідзе Вахтанг Костянтинович
Петренко Олексій Васильович
Микола Скоробогатов
Георгій Юматов
Алфьорова Ірина Іванівна
Івар Калниньш
Ermengeld Konovalovd
Ярмольник Леонід Ісаакович
Дворжецький Васлав Янович
Хімічев Борис Петрович
Давидов Владлен Семенович
Глузський Михайло Андрійович
Куравльов Леонід В'ячеславович
Борис Клюєв
Левтова Марина Вікторівна
Жигалов Михайло Васильович
Прохоренко Жанна Трохимівна
Ольга Волкова
Андреєв Вадим Юрійович
Yan Yanakiyevd
Nikolay Mikheyevd
Пашутін Олександр Сергійович
Мікк Міківер
Марцевич Едуард Євгенович
Лембіт Ульфсак
Композитор Артем'єв Едуард Миколайович
Країна-виробник  СРСР
Мова оригіналу російська
Перша поява 1984
Кількість серій 10
Посилання

«ТАРС уповноважений заявити…» (рос. ТАСС уполномочен заявить...) — радянський телесеріал 1984 року, шпигунський триллер, знятий режисером Володимиром Фокіним за однойменним романом Юліана Семенова. У головних ролях знялися Юрій Соломін, В'ячеслав Тихонов, Борис Клюєв і Вахтанг Кікабідзе. Сюжет заснований на реальних подіях.[1]

Сюжет[ред. | ред. код]

Події розгортаються в період Холодної Війни в Москві та у вигаданій африканській країні Нагонія.

Нагонія нагадує реальну країну Намібію, колишню британську колонію у 1878-1890 рр., потім німецьку колонію Південно-Західна Африка у 1890-1915 рр. (звідси - присутність у фільмі німецьких бізнесменів і англійські назви та імена), яку 1915 року захопив британський домініон з кількох колоній - Південно-Африканський Союз (який 1961 року перетворився на незалежну країну ПАР), та якій з 1966 року через марксистський соцінтернівський визвольний рух СВАПО СРСР допомагав встановити незалежність. Вигадане місто Луїсбург "у сусідній з Нагонією країні" нагадує реальне місто Луїсвіль у сусідній з Намібією Південно-Африканській Республіці. ПАР погодилося залишити Намібію 1988 року (через 4 роки після виходу пропагандистського фільму), а незалежність Намібії (назва якої як реальної країни теж є штучно вигаданою 1968 року) оголошена 1990-го.

КДБ стає відомо, що в Москві працює агент ЦРУ під кодовим ім'ям Тріанон, який здобуває для американців відомості, пов'язані з положенням в африканській країні Нагонія. У пошуках шпигуна КДБ виходить на економіста Ольгу Вінтер, яка раптово вмирає. Підозра чекістів у вбивстві падає на її чоловіка Зотова, від якого Ольга пішла до Сергія Дубова. Зотов — торговий представник СРСР в Нагонії. До Африки вилітає агент КДБ Славін, який повинен розібратися в ситуації.

Тим часом агент ЦРУ Джон Глебб і його спільниця Пілар готують в Нагонії військовий переворот з метою встановити владу мілітаристської хунти генерала Огано. Глебб знайомиться із Славіним і Хотовим, підтримуючи ззовні дружні взаємини. Але при цьому він намагається підставити Зотова, скомпрометувавши його перед нагонійською владою як американського агента. Славін копається в біографії Глебба і з'ясовує, що його «друг» часто перевищував посадові повноваження, використовував своє положення в ЦРУ для торгівлі наркотиками і зброєю. Про це стає відомо розділу резидентури ЦРУ в Нагонії, і Глебб вимушений отруїти його і звалити це вбивство на Славіна.

У Москві генерал КГБ Константинов розслідує справу Тріанона. Він з'ясовує, що розтин тіла Вінтер не проводився, тому що вона нібито була позашлюбно вагітна. Ексгумація і розтин спростовують це припущення. Чекісти починають підозрювати Дубова у вбивстві Ольги. Стеження за ним показує, що він обмінюється посланнями із співробітником американського посольства, в точності так, як це було обговорено в перехоплених шифровках Тріанону. Слідчі пред'являють Дубову докази, той приймає отруту і кінчає з собою.

Щоб вийти на його зв'язкового з посольства, КДБ використовує загримованого співробітника і чергову коханку Дубова. Переконавши американців в тому, що Тріанон живий і діє, чекістам вдається виманити аташе з культури Лунса на передачу тайника, де його і викривають.

В Нагонії Славін опиняється у в'язниці. Глебб, який тепер голова розділу резидентури в Нагонії, приходить в камеру його шантажувати, а у результаті стає жертвою шантажу сам — у Славіна є документи про непривабливі справи Джона. Він примушує Глебба добитися відстрочення операції з військовим переворотом. А вже наступного дня ТАРС робить офіційну заяву, що викриває підступи американської розвідки і застерігає владу Нагонії.

Ролі виконували[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]