TV5

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
TV5
Товариство з обмеженою відповідальністю «Запорізька незалежна телерадіокомпанія «ТВ-5» (ТОВ «ЗНТРК «ТВ-5»)[1]
Країна Україна Україна
Зона мовлення

Запоріжжя Запоріжжя
Запорізька область Запорізька область
Частково

Донецька область Донецька область
Херсонська область Херсонська область
Дніпропетровська область Дніпропетровська область
Час мовлення 24 години на добу
Мова мовлення Українська, російська
Центр керування 69035, Україна, Запорізька область, Запоріжжя, вулиця Олександра Пивоварова, 4-а
Формат
зображення
576i 16:9 (SDTV)
1080i (HDTV) (план)
Тематика каналу Інформаційно-розважальний, фільмопоказ, розважально-просвітницький
Дата початку
мовлення
2 січня 1994
Дата кінця мовлення 22 липня 2022
Причина закриття вихід материнської компанії «SCM» з медіабізнесу
Цифровий
мультиплекс
MX-5
Аудиторія понад 2,5 млн глядачів
Керівник(и) Максим Онопрієнко
Ранні назви ТВ-5
Споріднені канали ТВ5 INFO
Голос каналу Максим Ливада, Владислав Слободян, Денис Швецов
Слоган «Твоя стихія»
Сайт tv5.zp.ua

TV5 (раніше — ТВ-5) — закрита запорізька незалежна телерадіокомпанія.

Історія[ред. | ред. код]

Телерадіокомпанія була заснована 9 жовтня 1992 року.

Телестудія TV5

2 січня 1994 року в ефір вперше вийшли передачі ЗНТРК «ТВ-5». Сукупна аудиторія телеканалу становить більше 2,5 мільйонів людей.

У 2002 році починає мовлення спортивний телеканал — «ТВ-5 СПОРТ».

У 2012 році телекомпанія отримала статус регіонального мовника.

У 20142015 роках було здійснено технічне переоснащення і проведений перехід на повну цифрову сучасну систему телевиробництва[2].

У 2015 році на телекомпанії був проведений ребрендинг, нова офіційна назва телеканалу — «TV5». До складу ЗНТРК «ТВ-5» входять телеканали «TV5» та «ТВ-5 Спорт».

Генеральний директор ЗНТРК «ТВ-5» — Максим Онопрієнко.

У липні 2022 року регіональний телеканал TV5, власником якого на 100 % було ПАТ «Запоріжсталь» («Метінвест»), припиняє свою роботу, а також виробництво власного продукту і транслював загальнонаціональний марафон. Медійники не коментують ситуацію публічно. Відомо, що новини про закриття телеканалу з'явилися в місцевих пабліках 15 липня 2022 року. Таке термінове і неочікуване рішення власника каналу, ПАТ «Запоріжсталь», журналісти пов'язують безпосередньо із заявою власника інвестиційної компанії SCM Ріната Ахметова, який повідомив про вихід з медійного бізнесу 11 липня 2022 року[3].

Регіональний телеканал «TV5» подав до Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення заяву на анулювання ліцензії. Цю заяву разом із заявами інших телеканалів з одним кінцевим бенефіціаром було розглянуто на засіданні 21 липня 2022 року. Так, згідно з порядком денним Нацради, крім ліцензії ТОВ «Запорізька незалежна ТРК „TV5“», були розглянуті заяви на анулювання ліцензії ТОВ ТРК Україна, ПрАТ Футбольний клуб «Шахтар» (Донецьк), ТОВ «Новинна група Україна», ТОВ «Телерадіокомунікаційна компанія „Сігма“».

Для співробітників запорізького телеканалу TV5 таке рішення власника було шоком. Наразі невідомо, що буде з колективом у майбутньому. Попередньо стратегія щодо долі колективу може стати відомою протягом наступних двох тижнів. Всього на телеканалі працює близько 150 співробітників, в редакційному відділі — приблизно 20 медійників.

З 22 липня 2022 року ТРК «TV5» припинила мовлення.

Програми каналу[ред. | ред. код]

  • Разговор
  • Ранок з TV5
  • День. Тема
  • День. Новини
  • День. Підсумки
  • Тиждень. Підсумки
  • Давайте розберемося
  • Планшет
  • Погода
  • Казка Домовуші
  • Хроніка подій
  • Соціальний патруль
  • Іду на Ти
  • Територія можливостей
  • Лінія успіху
  • Тиждень. Спорт
  • Донбас сьогодні
  • Павутина
  • Ваше здоров'я
  • П'яте колесо
  • Домострой
  • Хочу у відпустку
  • Вінегрет шоу.

Програми СТБ

  • Неймовірні історії кохання (2011)

Раніше виходили програми каналу[ред. | ред. код]

  • «Карт-бланш» (1994—1997)
  • «КІНО+» (закрита у зв'язку зі смертю ведучого Вадима Солов'яна 13 вересня 2005 року)
  • «Гарний настрій»
  • «Штемпель-шоу»
  • «Анекдот-асорті».

Ведучі[ред. | ред. код]

Максим Онопрієнко, Наталія Зайченко, Андрій Богданович, Олена Зайцева, Олена Матвєєва, Ігор Бєлишев, Анна Редько, Юрій Юрченко, Тетяна Арикова, Дмитро Шендрик, Дмитро Веліканов, Світлана Холод, В'ячеслав Чумаков, Анна Бєлишева, Павло Васильєв, Неоніла Антонова, Ірина Сердюкова, Євгенія Мельник, Руслан Левицький, Олена Назаренко, Катерина Мусієнко, Марина Зеленська.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Наприкінці 1990-х років програма TV5 «Анекдоти» за участю В. Соловьяна, В. Чумакова і В. Ніколаєва була показана практично по всім регіональним телеканалам України.

У 2015 році проведено переоснащення телекомпанії, а також зміна візуального оформлення.

27 серпня 2015 року рекордний «Ранок з TV5» увійшов до списку національних досягнень в розділі «Марафони» — як найтриваліше ранкове ТБ-шоу в прямому ефірі[4]. Ведучі провели 26 годин в прямому ефірі[5].

12 листопада 2015 року телеканал TV5 увійшов до списку номінантів премії «Телетріумф» у чотирьох категоріях. Неоніла Антонова і її програма «Іду на Ти» була представлена ​​відразу в двох номінаціях «Телетріумфу» — як ведуча програми будь-якого формату в регіонах і як програма будь-якого формату в регіонах.

2 грудня 2015 року в двох категоріях премії «Телетріумф» співробітники TV5 отримали золоті статуетки[6].

Програма «Тиждень. Підсумки», яку вели Андрій Богданович та Олена Зайцева, була удостоєна звання кращої регіональної інформаційної програми.

Євгенія Мельник — автор і репортер спецпроєкту TV5 «Донбас сьогодні» — стала найкращим регіональним репортером 2014—2015 років.

У 2016 році телекомпанія TV5 запустила власне виробництво документальних фільмів під загальною назвою «Легенди». Першим фільмом циклу став фільм «Легенди. ФКМЗ» про футбольний клуб «Металург» Запоріжжя. Прем'єра відбулася 25 березня[7]. Другий фільм «Легенди. Будинок немовлят. Остання колискова» присвячений трагічним подіям в Будинку немовлят в Запоріжжі за часів Голодомору 1930-х років, де голодною смертю загинули практично 800 дітей. Прем'єра фільму — 8 квітня[8].

13 листопада 2016 року вокалісти музичного училища ім. Платона Майбороди на залізничному вокзалі Запоріжжя I виконали головну пісню з фільму «Весна на Зарічній вулиці» (неофіційний гімн міста Запоріжжя). Вокальний флешмоб став творчим подарунком телеканала TV5 для комбіната «Запоріжсталь», який 16 листопада 2016 року відзначив свій 83-й день народження[9].

Нагороди[ред. | ред. код]

Співробітники і програми каналу були неодноразово нагороджені різними престижними преміями в галузі телебачення.

Рік Нагороди
1997 Диплом телеконкурсу «Золота Ера» — програми «Карт-Бланш» і «Звалище».
1998 Диплом конкурсу регіональних засобів масової інформації України «Золота хвиля» — програми «Новини ТВ-5», «Казка Домовуші», «Тиждень», «Вітаємо», «Кіно плюс», «Тиждень-спорт», «Асорті», «Справа про хрещеному батьку».
1998 Диплом "Володар титулу «Всенародне визнання» на міжнародному фестивалі журналістики «Віра. Надія. Любов»
2000 Диплом і звання «Телекомпанія року» на міжнародному фестивалі журналістики «Віра. Надія. Любов».
2001 Диплом, статуетка «Істина» і звання «Керівник року» на міжнародному фестивалі журналістики «Віра. Надія. Любов» — генеральний директор Н. Єфімов.
2001 Диплом номінанта на Міжнародному фестивалі «Золотий Георгій» (р. Москва) — за цикл матеріалів на правоохоронну тематику.
2002 Диплом номінанта всеукраїнського телеконкурсу «Телетріумф» — шоу-програма «Кіно плюс».
2002 Диплом і друге місце на Міжнародному фестивалі «Золотий Георгій» (р. Москва) — за цикл матеріалів на правоохоронну тематику.
2003 Диплом номінанта всеукраїнського телеконкурсу «Телетріумф» — шоу-програма «Кіно плюс».
2003 Гран-прі і статуетка «Золотий Георгій» на Міжнародному фестивалі «Золотий Георгій» (р. Москва) — за цикл матеріалів на правоохоронну тематику.
2004 Диплом і перше місце на Другому міжнародному фестивалі спортивних журналістів «Олімп 2004».
2005 Диплом переможця в категорії «Телекомпанія року — міські ТК» на Міжнародному фестивалі журналістики «Віра, Надія, Любов».
2006 Диплом переможця в номінації «Телепрограма року» на Міжнародному фестивалі журналістики «Віра, Надія, Любов» — телепрограма «Новини ТБ-5».Телекомпаніі «ТБ-5» присвоєно звання «Лідер галузі» з врученням Пам'ятного знака і Диплома переможця в Національному бізнес -рейтингу в номінації «Діяльність у сфері радіомовлення та телебачення».
2008 Золота медаль Всеукраїнського фонду сприяння міжнародному спілкуванню «Українське народне посольство» за високий професіоналізм і формування позитивного іміджу України.

Гран-прі і бронзова статуетка святого Георгія за підсумками IX Міжнародного конкурсу фільмів і телепрограм на правову і правоохоронну тематику «Золотий Георгій».

Перше місце на Всеукраїнському фестивалі фільмів, радіо- і телепрограм для дітей і юнацтва «Золоте курча» в номінації «Програма для дітей середнього віку» — дитяча програма «Казка Домовуші».

Перше місце за підсумками Міжнародного фестивалю-тренінгу виробників дитячих програм і фільмів «Будемо разом» в номінації «Програма для малюків» — дитяча програма «Казка Домовуші»

2009 Гран-прі за підсумками Міжнародного фестивалю-тренінгу виробників дитячих програм і фільмів «Будемо разом» в номінації «Програма для малюків» — дитяча програма «Казка Домовуші»
2012 Номінант (номінація: «Програма для дітей») Національної телевізійної премії «Телетріумф-2012». Спортивна редакція «ТБ-5» визнана найкращою спортивною редакцією українського телебачення.
2013 Лауреат Всеукраїнського фестивалю дитячих теле- і радіопрограм «Золоте курча» в номінації «Краща дитяча розважально-пізнавальна програма»
2015 Дві золоті статуетки премії «Телетріумф»

Диплом національного рекордсмена України в категорії «Марафони»

2016 Золота статуетка премії «Телетріумф».

Спортивна редакція отримала нагороди від Олімпійского комітету

Двоє журналістів TV5 отримали звання «Заслужений журналіст України»

Технічні інформація та покриття[ред. | ред. код]

У 2011 році Запорізька незалежна телерадіокомпанія «TV5» отримала ліцензію на цифрове мовлення в Запоріжжі, Бердянську, Мелітополі, Оріхові, Комиш-Зорі.

ЗНТРК «TV5» у 2012 році отримала статус регіональної мовника. Має у своєму розпорядженні три ліцензії на мовлення в регіоні і зараз веде мовлення на 5 цифрових каналах:

Цифрове мовлення[ред. | ред. код]

TV5
Ліцензія — НР № 00156-м від 16.09.2011 по 16.09.2018

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ТОВ «ЗНТРК «ТВ-5» [Архівовано 24 квітня 2016 у Wayback Machine.] // Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення
  2. TV5 — региональный HD-канал нового поколения | VisionHOUSE. www.visionhouse.tv. Архів оригіналу за 24 березня 2016. Процитовано 8 квітня 2016.
  3. Запорізький телеканал TV5, який належав Ахметову, анулює ліцензію. imi.org.ua. Процитовано 19 липня 2022.
  4. Запорожский телеканал установил национальный рекорд Украины. tv5.zp.ua. Архів оригіналу за 19 квітня 2016. Процитовано 8 квітня 2016.
  5. Запорожский телеканал стал рекордсменом Украины. МедиаНяня - таблоид для и про медиа. Архів оригіналу за 23 березня 2016. Процитовано 8 квітня 2016.
  6. Переможців премії «Телетріумф 2014–2015» оголошено!. Премія «Телетріумф». Архів оригіналу за 4 квітня 2016. Процитовано 8 квітня 2016.
  7. Запорожский "Металлург": все только начинается! (ФОТО). Сайт Запорожья 061.ua. Архів оригіналу за 28 березня 2016. Процитовано 8 квітня 2016.
  8. Запорізький телеканал зняв фільм про страшний епізод Голодомору. zp.depo.ua. Архів оригіналу за 16 квітня 2016. Процитовано 8 квітня 2016.
  9. На вокзалі в Запоріжжі І відбувся оригінальний флеш-моб (відео) [Архівовано 7 грудня 2016 у Wayback Machine.] // TV5. 13 листопада 2016 (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]

Попередник:
нет
Мовив на 48-му дециметровому каналі у Запоріжжі
2 січня 19941998 року, Березень22 липня 2022 року
Наступник:
СТБ