ТКБ-408

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТКБ-408

ТКБ-408
Тип автомат
Походження СРСР СРСР
Історія використання
На озброєнні не був прийнятий на озброєння
Історія виробництва
Розробник Г. О. Коробов
А. А. Булкін
Розроблено 1946
Виробник ЦКИБ СОО
Характеристики
Вага 4,3 (без боєкомплекту)[1]
Довжина 790

Набій 7,62 × 39 мм
Калібр 7,62
Дія відведення порохових газів, замикання здійснюється перекосом затвора у вертикальній пласкості
Система живлення секторний дворядний магазин на 30 патронів
Приціл відкритий

ТКБ-408 у Вікісховищі

ТКБ-408 (від рос. Тульское Конструкторское Бюро) — радянський автомат, розроблений в 1946 конструктором Г. О. Коробовим в ЦКИБ СОО для участі в конкурсі на новий автомат для Радянської Армії. За результатами цього конкурсу ТКБ-408 показав незадовільні результати як по купчастості стрільби, так і по живучості, і вибув з конкурсу після настрілу всього 5000 пострілів. У результаті в цьому конкурсі переміг славетний 7,62-мм автомат Калашникова.

Поширена помилкова думка про те, що ТКБ-408 був першим автоматом, створеним за компонуванням буллпап. Насправді таке рішення використовувалося в дослідних зразках зброї ще в період Другої світової війни, наприклад, в автоматі Коровіна.

Система[ред. | ред. код]

Автоматика ТКБ-408 побудована на основі відводу порохових газів з каналу ствола. Замикання ствола проводиться перекосом затвора. Газовий поршень і поворотна пружина знаходяться над стволом. Вікно гільзовибрасивателя розташоване праворуч, є пилезахисний кришка, що відкидається вниз. Рукоятка зведення затвора знаходиться над цівкою ліворуч. Ствольна коробка — штампована з листової сталі, приклад і цівку виконано з деревини. Ствол забезпечений компенсатором. УСМ дозволяє вести вогонь одиночними і безперервними чергами. Перекладач режимів розташований з лівого боку ствольної коробки над пістолетною рукояткою. Запобіжник знаходиться всередині скоби перед спусковим гачком. У автоматі застосовуються спеціальні секторні магазини на 30 патронів, які мають спеціальні виступи-зачепи, за допомогою яких магазини кріпляться до заскочки, розташованої в нижній частині пістолетного руків'я.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]