Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з ТНТУ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тернопільський Національний Технічний Університет імені Івана Пулюя
ТНТУ
Головний корпус університету
49°33′05″ пн. ш. 25°36′01″ сх. д. / 49.551602869472219481° пн. ш. 25.600334219472223651° сх. д. / 49.551602869472219481; 25.600334219472223651Координати: 49°33′05″ пн. ш. 25°36′01″ сх. д. / 49.551602869472219481° пн. ш. 25.600334219472223651° сх. д. / 49.551602869472219481; 25.600334219472223651
Тип національний університет
Країна  Україна
Гасло Вища технічна освіта – гарант вашого успіху і достатку
Засновано 1960
Ректор Митник Микола Мирославович
Приналежність European University Association
Членство у
  • Асоціація університетів Європи[1], Велика Хартія Університетів, Baltic University Programmed і IATUL
  • Випускники Категорія:Випускники Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя
    Штаб-квартира Тернопіль
    Адреса вул. Руська, 56, м. Тернопіль, 46001
    Сайт tntu.edu.ua
    Мапа
    CMNS: Ternopil Ivan Puluj National Technical University у Вікісховищі

    Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя (ТНТУ ім. І. Пулюя) — вищий технічний навчальний заклад, заснований у 1960 році. Університет забезпечує підготовку фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів, докторів і кандидатів наук[2].

    Історія університету[ред. | ред. код]

    11 листопада 1960 року організовано Тернопільський загальнотехнічний факультет Львівського політехнічного інституту з вечірньою та заочною формами навчання. Деканом було призначено доцента Столярчука В. П., навчальний процес здійснювали 12 викладачів[2].

    З лютого 1962 року деканом став доцент Щербаков А. О. Цього ж року розпочалася підготовка фахівців за денною формою навчання.

    15 травня 1964 року факультет реорганізовано в Тернопільський філіал Львівського політехнічного інституту з кафедрами вищої математики, нарисної геометрії та графіки, технічної механіки, фізики й енергетики. Філіал очолив чинний декан — доцент Щербаков А. О.

    Протягом 1964–1968 років було сформовано нові кафедри: суспільно-політичних наук, теоретичної механіки, іноземних мов, технології металів, верстатів та інструментів, фізики, загальної й теоретичної електротехніки, фізичного виховання. Філіал готував фахівців за такими спеціальностями: технологія машинобудування, металорізальні верстати та інструменти, електровимірювальна техніка та радіотехніка.

    У березні 1968 року директором філіалу призначено доцента Поліщука А.Г.

    У жовтні 1985 року директором призначено професора Олега Миколайовича Шаблія. З його ініціативи було запроваджено нові спеціальності: технологія та обладнання зварювального виробництва, автоматизація технологічних процесів і виробництв, приладобудування, біотехнічні й медичні апарати та системи. Збудовано новий навчально-лабораторний корпус.

    27 лютого 1991 року на базі Тернопільського філіалу Львівського політехнічного інституту створено Тернопільський приладобудівний інститут — другий вищий навчальний заклад такого профілю в Україні. Першим ректором колектив інституту обрав професора Олега Шаблія. На той час на базі інституту діяло 3 факультети, що об'єднували 13 кафедр. Загальна кількість студентів становила 2420 осіб. В інституті працювало 150 викладачів, із них 76 докторів і кандидатів наук.

    З квітня 1995 року заклад освіти названо на честь українського вченого та громадського діяча — Івана Пулюя. Згідно з рішенням Міжгалузевої акредитаційної комісії, 1994 року університет акредитовано в повному обсязі за IV рівнем.

    Постановою Кабінету Міністрів України № 1563 від 30 грудня 1996 року на базі Тернопільського приладобудівного інституту імені Івана Пулюя створено Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя. Ректором університету затверджено академіка Олега Шаблія.
    

    16 березня 2007 року відбулися вибори ректора ТДТУ, за результатами яких у квітні того ж року на посаду ректора затверджено Петра Яснія.

    Указом Президента України №1024/2009 від 11 грудня 2009 року університету надано статус національного з відповідною зміною назви[3].

    16 червня 2022 року в другому турі виборів Миколу Митника було обрано ректором університету. 25 липня його призначено на посаду згідно з наказом Міністерства освіти і науки України.

    Структура[ред. | ред. код]

    У складі університету функціонують 4 факультети:

    На 36 кафедрах університету здійснюється підготовка кваліфікованих робітників, бакалаврів, інженерів, менеджерів і магістрів із 26 напрямів базової та 28 спеціальностей повної вищої освіти. Ліцензований обсяг прийому 2015 року на денну й заочно-дистанційну форми навчання становив[4]:

    Форма навчання Бакалавр Спеціаліст Магістр
    Денна 1320 місць 725 місця 620 місць
    Заочно-дистанційна 1195 місць 795 місця 570 місць

    До складу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя також входять: Технічний ліцей, Технічний коледж, Гусятинський коледж, Зборівський коледж. Загальна кількість студентів, учнів, слухачів, магістрів та аспірантів станом на 2022 рік — понад 6000 осіб.

    ТНТУ є засновником і провідним закладом обласного навчально-наукового об'єднання «Технічні кадри», Малої Академії наук, навчально-наукових виробничих комплексів «Світло», «Ґазда», «Достаток», «Агромаш», «Комп'ютер». Доуніверситетська підготовка учнів здійснюється в Технічному ліцеї університету та ВАТ «Ватра», у ліцеї-школі в с. Доброводи, спеціалізованих школах і гімназіях.

    В університеті функціонують магістратура, аспірантура та докторантура, працюють спеціалізовані ради із захисту докторських і кандидатських дисертацій із 8 спеціальностей. За останні 4 роки було опубліковано 710 статей, 15 монографій, 20 навчальних посібників, отримано більш як 40 патентів України.

    Факультети та спеціальності[ред. | ред. код]

    Факультет комп'ютерно-інформаційних систем і програмної інженерії (ФІС)[ред. | ред. код]

    Факультет прикладних інформаційних технологій та електроінженерії (ФПТ)[ред. | ред. код]

    Факультет інженерії машин, споруд та технологій (ФМТ)[ред. | ред. код]

    Факультет економіки та менеджменту (ФЕМ)[ред. | ред. код]

    Науково-технічна бібліотека[ред. | ред. код]

    Професорсько-викладацький склад[ред. | ред. код]

    Професорсько-викладацький склад представляють понад 200 викладачів, зокрема один член-кореспондент НАН України, один член Нью-Йоркської Академії наук, 10 академіків і членів-кореспондентів галузевих Академій наук, 24 доктори наук, професори, понад 140 кандидатів наук і доцентів. Серед них : доктор технічних наук, професор П. В. Ясній; академік Академії інженерних наук, доктор фізико-математичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України О. М. Шаблій; академік ІАУ, заслужений винахідник України, доктор технічних наук Б. М. Гевко; доктор технічних наук, професор Р. М. Рогатинський; доктор технічних наук Т. I. Рибак. Професори: Л. Д. Дідух, В. М. Ніконенко, I. I. Зубченко, П. Д. Стухляк, В. I. Гринчуцький, В. Г. Юкало, М. П. Карпінський; доценти: М. С. Михайлишин, П. Д. Кривий, Б. П. Татарин, В. В. Лобас, Б. Г. Шелестовський, В. Б. Кухарська, Я. І. Проць, М. І. Паламар, І. В. Бакушевич, Б. I. Яворський та інші.

    Випускники[ред. | ред. код]

    Багато з випускників закладу освіти пов'язали свою подальшу професійну діяльність з університетом, зокрема ректор, член-кореспондент інженерної Академії України, доктор технічних наук П. В. Ясній; завідувач кафедри конструювання верстатів, інструментів та машин професор I. В. Луців; член Спілки письменників України, громадсько-культурний діяч, проректор із гуманітарної освіти та виховної роботи, доцент Олег Герман; декан факультету комп'ютерних технологій професор П. Д. Стухляк.

    Відомі випускники ТНТУ:

    • А. І. Кучеренко — колишній тернопільський міський голова;
    • О. I. Яловий — комерційний директор акціонерного СП «Латвія-Німеччина»;
    • М. Г. Данильченко — заступник голови обласної державної адміністрації;
    • В. В. Щиренко — генеральний директор АТ «Ватра»;
    • О. М. Драган — комерційний директор АТ «Ватра»;
    • О. С. Калайджан — директор ВАТ «Тернопільський комбайновий завод»;
    • В. П. Дейнекін — директор заводу «Сатурн»;
    • А. М. Навроцький — виконавчий директор заводу «Сатурн»;
    • О.I.Караванський — керівник ВАТ «Тернопільгаз»;
    • О. В. Ковальчук — генеральний директор ВАТ «Булат»;
    • Б. I. Симонов — заступник директора Київського заводу ім. Артема;
    • А. Д. Здирко, М. П. Білоус — заступники директора Кам'янець-Подільського приладобудівного заводу.
    • Вручення дипломів випускникам 2014 року
      Вручення дипломів випускникам 2014 року

    Навчальна та наукова діяльність[ред. | ред. код]

    Із 1995 року університет перейшов до підготовки фахівців за освітньо-професійними програмами Міносвіти України.

    ТНТУ є організатором низки міжнародних конференцій, підтримує наукові зв'язки з провідними закордонними університетами США, Канади, Німеччини, Швеції, Великої Британії, Польщі, Китаю та інших держав.

    Співпраця із закордонними вишами — виступає ректор Люблінської політехніки Пйотр Кацейко

    Наукові періодичні видання[ред. | ред. код]

    Інші періодичні видання[ред. | ред. код]

    • Газета «Університетські вісті»

    Спеціалізовані вчені ради університету[ред. | ред. код]

    Спеціалізована рада Д58.052.01 для захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальностями:

    • 01.05.02 «Математичне моделювання і обчислювальні методи (з технічних наук)»

    Голова ради: Лупенко Сергій Анатолійович, д.т.н., професор.

    Спеціалізована рада Д58.052.02 для захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю

    • 05.05.11 «Машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва».

    Голова ради: Підгурський Микола Іванович, д.т.н., професор.

    Спеціалізована рада Д58.052.05 для захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук за спеціальністю:

    • 08.00.04 «Економіка та управління підприємствами»

    Голова ради: Шерстюк Роман Петрович, д.е.н., доцент.

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. https://eua.eu/about/member-directory.html
    2. а б інститут., Львівський політехнічний (1965-). Автоматизация производственных процессов в машиностроении и приборостроении. Izd-vo Lʹvovskogo universiteta. OCLC 16795994.
    3. Указ Президента України № 1024/2009 «Про надання Тернопільському державному технічному університету імені Івана Пулюя статусу національного». 11 грудня 2009. Архів оригіналу за 28 січня 2014. Процитовано 16 грудня 2009.
    4. Додаток 1 до Правил прийому до вищого навчального закладу в 2015 році. Перелік освітньо-кваліфікаційних рівнів та напрямів підготовки (спеціальностей), за якими оголошується прийом на навчання, ліцензовані обсяги та нормативні терміни навчання (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 16 липня 2018. Процитовано 11 листопада 2015.

    Джерела[ред. | ред. код]

    • Науковці Тернопільського національного технічного університету / Упорядники: М. Медюх, В. Лазарюк. — Тернопіль : Джура, 2010. — 204 с. — ISBN 978-966-185-047-6.
    • Храм науки і знання. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. — Ред.колегія: П. В. Ясній, І. В. Луців, О. М. Герман, Г. М. Крамар, П. Д. Кривий, Б. Т. Новосядлий. — Тернопіль : Джура, 2010. — 376 с. — ISBN 978-966-185-046-9.

    Посилання[ред. | ред. код]