Таволга верболиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Таволга верболиста
Таволга верболиста
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Рід: Таволга (Spiraea)
Вид:
Таволга верболиста (S. salicifolia)
Біноміальна назва
Spiraea salicifolia
L., 1753
Синоніми

Spiraea virgata Rafin.
Spiraea undulata

Таволга верболиста (Spiraea salicifolia) — вид квіткових рослин родини розові (Rosaceae).

Опис[ред. | ред. код]

Це чагарник висотою до 1,5 м, з буро-жовтими гілками. Листки ланцетні, великі, іноді двопильчасті, голі або знизу по головній жилці опушені, завдовжки до 7-11 см. Квітки рожеві, в пухнастих волотях. Цвіте в червні-липні.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид росте в Західному і Східному Сибіру, на Далекому Сході. В Україні росте в Карпатах та Придніпров'ї. Росте по берегах річок, на заплавних луках, болотах, у заболочених лісах.

Значення[ред. | ред. код]

Медонос. Декоративна рослина. З лікувальною метою використовуються коріння, кора (гілок), листя, гілки. У гілках виявлені алкалоїди, кумарини, дубильні речовини, флавоноїди. Листя містять алкалоїди, ціаногенні з'єднання: ціаноглікозиди; фенолкарбонові кислоти та їх похідні: флавоноїди: гіперозид, ціанідин. У квітках виявлено ціаногенні з'єднання: ціаноглікозіди; флавоноїди: гіперозид, діпентозид кверцетину. Корені, кора (гілок), листя у вигляді відварів і настоїв в тибетській медицині використовуються при шлунково-кишкових захворюваннях, ревматизмі, гельмінтозах, гінекологічних захворюваннях. Відвар гілок володіє антибактеріальними властивостями і вживається при проносах. Відвар і настій листя в монгольській медицині застосовується при проносах і укусах змій, молоді гілки використовуються для приготування салатів.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Roskov Y., Kunze T., Orrell T., Abucay L., Paglinawan L., Culham A., Bailly N., Kirk P., Bourgoin T., Baillargeon G., Decock W., De Wever A., Didžiulis V. (ed) (2014). Species 2000 & ITIS [[Catalogue of Life]]: 2014 Annual Checklist. Species 2000: Reading, UK. Процитовано 26 травня 2014. {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка)
  • World Plants: Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World