Такбір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Такбі́р або Алла́гу Акба́р[1] (араб. الله اكبر‎, Allāhu Akbar) — арабський вираз, що означає «Аллаг — найвеличніший», також за змістом близький до виразів «Бог великий!», «Всевишній найвищий!», «слава Богу!» тощо.

Етимологія[ред. | ред. код]

«Акбар» — найвищий ступінь прикметника «кабір» ( كبير‎) «великий». Вимовляння, багаторазове шанобливе повторення словосполучення «Аллагу акбар!», так само як і власне саме це словосполучення називається такбір ( تكبير‎ тобто «величання Бога»), від того ж трьохприголосного кореня к-б-р ( كبر‎).

Вживання[ред. | ред. код]

Вживання такбіра різноманітні; він часто використовується як знак радості. Зокрема, такбір використовується як бойовий клич ісламськими воїнами. Після важливої промови присутні на знак схвалення використовують такбір замість західних оплесків; коли оратор закінчує, хто-небудь один вигукує: такбір! на що інші всі хором відповідають: Аллагу Акбар!

Такбір, який вимовляють перед початком намазу, називається Тахрім. Часто повторюваний вираз «Аллагу акбар» протягом Курбан-байраму називається Ташрік; воно ж вживається по закінченню молитви — під час зікру. [2].

Азан[ред. | ред. код]

Азан, або заклик на молитву, також містить такбір.

Намаз[ред. | ред. код]

Слова Аллагу Акбар вживаються і під час намазу.

Свято жертвоприношення[ред. | ред. код]

У свято жертвопринесення та дні ат-Ташріка читається такбір з наступними словами: «Аллагу Акбар, Аллагу Акбар, ля іляга ілля-Ллаг, ва-Ллаг Акбар, Аллагу Акбар ва лі-Ллягі-ль-Хамді» [3][4].

Прапори[ред. | ред. код]

«Аллагу Акбар» написано на прапорі кількох держав:

Ірак в середині прапора Іраку (ці слова — державний девіз Іраку)
Іран двічі у вигляді особливого орнаментального шрифту на нижньому краї зеленої і верхньому краї червоною смуг прапора Ірану
Афганістан в проекті нового прапора Афганістану (в останньому випадку поєднання Аллагу Акбар вжито разом з шагада, тобто словами «[Засвідчую, що] немає об'єкта для поклоняння крім Аллаха і [засвідчую, що] Мухаммад посланець Його»).
на червоному прапорі бунтівної пакистанської провінції Вазиристан, яку фактично контролюють таліби.

Гімн Лівії[ред. | ред. код]

Слова «Аллагу Акбар» повторюються в приспіві гімну Лівії, прийнятого при Муаммарі Каддафі в 1969 р., і вживаються як назва цього гімну.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вимова на forvo.com. Архів оригіналу за 8 січня 2015. Процитовано 27 лютого 2014.
  2. «Такбир — Аллаху акбар» [Архівовано 3 квітня 2013 у Wayback Machine.] — Ислам и семья
  3. Фетва № 158543 «Форма возвеличивания Аллаха (такбира) во время праздников» [Архівовано 22 грудня 2013 у Wayback Machine.] — Ислам: вопрос и ответ
  4. Имад Абу Ар-Рубб Дни благословенного Зуль-хиджа [Архівовано 17 грудня 2013 у Wayback Machine.] Арраид. 01(61) 2004 г.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]