Танзаніт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Танзаніт
Загальні відомості
Хімічна формула (Ca2Al3(SiO4)(Si2O7)O(OH))
Клас мінералу варіант мінералу цоїзит
Ідентифікація
Колір Від фіолетового до темно-синього
Сингонія Ромбічна сингонія
Спайність {010} - {100}
Злам Конхоідальний
Твердість 6,5
Блиск Склоподібний, перламутровий на сколі
Колір риси біла або позбавлена кольору
Густина 3,10 - 3,38
Оптичні властивості кристалів
Показник заломлення 1,69 - 1,70
Подвійне променезаломлення 0,006 - 0,018
Плеохроїзм дихроїзм та характерний трихроїзм
Інші характеристики
Подібні мінерали туліт
Названо на честь Танзанія
Особливі характеристики зустрічається лише в одному місці в Танзанії
Типова місцевість Mereranid[1]
CMNS: Танзаніт у Вікісховищі

Танзаніт — дорогоцінне каміння третього порядку, фіолетовий варіант мінералу цоїзиту, виявлений на Пагорбах Мералані в північній Танзанії в 1967 році біля міста Аруши португальцем Мануелем де Соузою.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Огранований танзаніт

Назву мінералу дав Генрі Платт з «Tiffany&Co», очевидно за країною його походження. Танзаніт має сильний трихроїзм, що представляє по черзі синю, фіолетову і сірувато-зелену кристалічну орієнтацію. Проте, більшість кристалів піддаються штучній термообробці, щоб поліпшити його колір: це значно ослабляє його трихроїзм. Після нагрівання в гемологічній печі до 600 °C колір мінералу стає шляхетно синім.

Став відомим завдяки американській ювелірній фірмі «Тіффані» (англ. Tiffany), яка і запропонувала назву на честь Танзанії, де є єдине в світі родовище. Популярності сприяли грамотна рекламна політика, рідкість, чудовий колір і використання прикрас з нього кінозіркою Елізабет Тейлор.

Природний танзаніт зустрічається синіх, рожево-червоних і жовто-коричневих кольорів, останні після термічної обробки теж стають синьо-фіолетового кольору і використовуються в ювелірній справі. У каменів хорошої якості колір ультрамариново- або сапфірово-синій. При електричному світлі набуває аметистового-фіолетового відтінку. При нагріванні до 400—500 °C коричневі і жовті відтінки зникають і синява каменю поглиблюється. Відомий також як танзанітове котяче око.

Родовище в Танзанії представлене жилами і тріщинами з нарослими кристалами в гнейсах.

Компанії «TanzaniteOne» належить 60 % видобутку й 1/3 виняткового родовища (ніде більше мінерал не зустрічається). Також на цьому родовищі видобувають рожевий різновид цоїзиту — туліт. Запаси ділянки родовища 63-83 млн карат. Вміст в породі 77 карат/тонну.

Найбільший знайдений кристал важив 9.2 кг (знайдений в червні 2020 року). Камінь «Мавензі» (англ. The Mawenzi) вагою 3.3 кг був названий ім'ям другого за висотою піка Кіліманджаро.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ralph J., Nikischer T., Hudson Institute of Mineralogy Mindat.org: The Mineral and Locality Database[Keswick, VA], Coulsdon, Surrey: 2000.

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Східний видавничий дім, 2013. — Т. 3 : С — Я. — 644 с.
  • Лазаренко Є. К., Винар О. М. Танзаніт // Мінералогічний словник. — К. : Наукова думка, 1975. — 774 с.
  • Танзаніт // Мінералого-петрографічний словник / Укл. : Білецький В. С., Суярко В. Г., Іщенко Л. В. — Х. : НТУ «ХПІ», 2018. — Т. 1. Мінералогічний словник. — 444 с. — ISBN 978-617-7565-14-6.
  • Wise, Richard W., Secrets Of The Gem Trade, The Connoisseur's Guide To Precious Gemstones, p. 220
  • Stauffer, Thomas. «U.S. clears tanzanite of terrorist connection» Arizona Daily Sun. 2008-3-27 [1]
  • Weldon, Robert. «No Tanzanite Al Qaeda Link, Say Dealers.» PJM: Professional Jeweler Magazine. 2007-09-30 [2]

Посилання[ред. | ред. код]