Таємний рескрипт про покарання сьоґунату

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Таємний рескрипт про покарання сьоґунату
Зображення
Назва каною とうばくのみっちょく
Країна  Японська імперія
Мова твору або назви японська
Дата публікації 9 листопада 1867
CMNS: Таємний рескрипт про покарання сьоґунату у Вікісховищі

Таємний рескрипт про покарання сьоґунату (яп. 討幕の密勅, とうばくのみっちょく, тобаку но міттьоку) — таємний наказ Імператора Японії, адресований керівникам Сацума-хану та Тьосю-хану, з вказівкою розпочати каральний похід проти сьоґунату Токуґава. Виданий 9 листопада 1867 року, в той самий день коли сьоґун Токуґава Йосінобу повернув державну владу Імператору.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

1867 року японська опозиція, очолювана союзом двох ханів Сацума і Тьосю, розпочала переговори із Імператорським двором щодо повалення сьōґунату Токуґава. Представник столичних аристократів Івакура Томомі склав текст Імператорського рескрипту, який закликав до покарання 15-го сьоґуна Токуґави Йосінобу. Зразки рескрпиту було передано через аристократа Сандзьо Саненару представникам опозиції — Окубо Тосіміті та Хіросаві Санеомі, а також володарю Сацума-хану Сімадзу Хісаміцу та володарю Тьосю-хану Морі Тікатіці.

В документі сьоґун Йосінобу називався «васалом-розбійником». Рескрипт не був написаний Імператором власноруч і не мав підписів голів столичного Імператорського двору — Накаями Тадаясу, Сандзьо Саненару та Накамікадо Цунеюкі. Документ мав незвичний стиль написання і був оприлюднений лише в 1920-х роках. Через це ряд японських істориків 20 століття вважали документ підробкою.

Окрім таємного рескрипту представники опозиції отримали інший Імператорський наказ, який закликав їх покарати володарів східнояпонських Айдзу-хану та Кувана-хану.

Таємний наказ про покарання сьоґунату не встиг набути чинності через відставку Токуґави Йосінобу з поста сьоґуна та повернення державної влади в країні Імператору.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Рубель В. А. Японська цивілізація: традиційне суспільство і державність. — К. : «Аквілон-Прес», 1997. — 256 с. — ISBN 966-7209-05-9.
  • Рубель В. А. Японська цивілізація: традиційне суспільство і державність. — К. : «Аквілон-Прес», 1997. — 256 с. — ISBN 966-7209-05-9.
  • Рубель В. А. Історія середньовічного Сходу: Курс лекцій: Навч. посібник. — К. : Либідь, 1997. — 462 с. — ISBN 5-325-00775-0.

Посилання[ред. | ред. код]