Таємничий суперник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Таємничий супротивник)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Таємничий суперник
англ. The Secret Adversary
Жанр детектив
Форма роман
Автор Агата Крісті
Мова англійська
Опубліковано 1922
Країна  Велика Британія
Видавництво The Bodley Headd
Попередній твір Загадкова подія в Стайлзі
Наступний твір Убивство на полі для гольфу
У «Гутенберзі» 1155

«Таємничий суперник» (англ. The Secret Adversary) — детективний роман англійської письменниці Агати Крісті, що уперше вийшов у видавництві «The Bodley Head» 1922 року. У романі вперше представлені Томмі й Таппенс Бересфорд, які з'являться ще в трьох романах і одному збірнику розповідей.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія роману відбувається в Лондоні й інших містах Великої Британії в 1919 році. У молодої пари Томмі Бересфорда й Таппенс Коули немає ні роботи, ні грошей. Вони вирішують відкрити своє власне спільне підприємство «Молоді Авантюристи Лтд», де вони — молоді шукачі пригод, готові на будь-яку роботу. Вони вирішують не відмовлятися ні від яких замовлень, куди б їх не відправили й що б їм не доручили.
Їхню розмову підслухує якийсь Містер Виттингон, що пропонує Таппенс відмінне жалування за дуже дивну роботу. Таппенс представляється ім'ям Джейн Фін (ім'я, що вона підслухала в тім же ресторані, де Виттингтон підслухав її розмову з Томмі). Виттингон міняється в обличчі. Він підозрює її в шантажі й виплачує їй і Томмі круглу суму грошей. Вони вирішують постежити за ним і спробувати знайти ще що-небудь, що стане приводом для шантажу. Однак наступного дня виявляється, що Виттингтон закрив свій офіс і зник. Єдина зачіпка — що злякала Виттингтона ім'я — Джейн Фін. Томмі й Таппенс вирішують розмістити в газеті оголошення, сподіваючись розшукати дівчину або знайти інформацію про неї.

Джерела[ред. | ред. код]